فشن در متاورس!

سال‌هاست که حضور اینترنت، دنیای دیجیتال و فضای مجازی، شیوه‌ی زندگی ما انسان‌ها را تحت تاثیر قرار داده است، به گونه‌ای که در همه‌ی بخش‌های زندگیمان، جلوه‌ی حضور فناوری اطلاعات و ارتباطات به چشم می‌خورد.

سیر صعودی این روند بعد از همه‌گیری ویروس کرونا دو چندان شد و خیلی از افرادی که از این فضا دور بودند، مجبور به یادگیری و استفاده از اینترنت و فضای انلاین شدند، چون برای کار کردن و ارتباط با اجتماع گزینه‌‌ی دیگری وجود نداشت! حال دنیایی را تصور کنید که به فضای دیجیتالی و مجازی خلاصه ‌شود، انسان‌ها با آواتارهایشان شناخته شوند و از همین طریق‌ هم کار ‌کنند و درآمد کسب ‌کنند.

همچنین در این بستر بتوانند با هم معاشرت کنند، به کارهای روزمره‌ای مثل خرید کردن بپردازند و به تعبیری دیگر در این دنیای مجازی با هم زندگی کنند! این فضای سه بعدی آنلاین، متاورس نام دارد و ما در این مطلب قرار است با متاورس و ویژگی‌هایش آشنا بشیم و از حضور مد و فشن در فضای متاورسی صحبت کنیم.

معنی کلمه متاورس و ریشه‌ی آن!

 متاورس از دو کلمه‌ی « Meta » به معنای فراتر در زبان یونانی و واژه‌ی « Universe » به معنی جهان، تشکیل شده است. اگر بخواهیم کلمه متاورس را به فارسی ترجمه کنیم، باید آن را «فراتر از جهان هستی» معنی کنیم! واژه متاورس برای اولین بار در رمان علمی تخیلی «سقوط برف» (Snow crash) اثر «نیل استیونسن» (Neal Stephenson) در سال ۱۹۹۲ عنوان شد.

نیل استیونسون آن را به صورت دنیای مجازی سه بعدی توصیف کرد؛ که افراد می‌توانند در قالب آواتارها به هر شکلی که دوست دارند ظاهر شوند.  داستان این کتاب از این قرار است که دو کاراکتر اصلی، برای نجات خودشان از یک ویران ‌شهر سرمایه‌داری به دنیای متاورس سفر می‌کنند و با اینکه در آن زمان این کتاب کاملا علمی- تخیلی محسوب می‌شد ولی امروزه این ایده اصلا دور از ذهن نیست و با پیشرفت کمی بیشتر اینترنت دسترسی به فضای کامل متاورسی امکان پذیر است!

متاورس به زبان ساده:

در ساده‌ترین تعریف؛ متاورس دنیایی دیجیتال، آنلاین و مجازی است. در حال حاضر ما در دنیای خودمان به وسیله گوشی موبایل یا کامپیوتر به اینترنت وصل می‌شویم و تمام ارتباط ما با اینترنت از طریق صفحه نمایش گوشی یا مانیتورمان است.

 اما در متاورس کاربران محدود به یک صفحه نمایش نیستند بلکه تمام ذهن آن‌ها درگیر زندگی در دنیای جدید است (شاید مثل یک خواب) دنیایی که بسیاری از محدودیت‌ها را زیر پا می‌گذارد و ممکن است مفهوم زمان و مکان را برای ما تغییر دهد!

متاورس را در حقیقت می‌توانیم مثل یک جهان شبیه سازی شده و سه بعدی در نظر بگیریم که هر فرد از طریق آواتار یک هویت ایجاد می‌کند که از همین طریق ‌هم می‌تواند انواع عملکردهای رایج در دنیای فعلی (مثل انجام کارهای روزمره) و حتی عملکردهای کاملا مجازی و غیر واقعی را انجام دهد.

این روزها همه جا صحبت از متاورس است و جالب است که بدانید روزانه مبالغ زیادی صرف خرید‌های متاورسی می‌شود و البته ناگفته نماند که تغییر نام فیسبوک به متا توسط مارک زاکربرگ هم در مورد توجه قرار گرفتن این تکنولوژی بی‌تاثیر نبوده است!

مارک زاکربرگ و متاورس (Metaverse)

فشن، دنیای مجازی و واقعیت افروده!

بطور قطع صنعت مد و فشن ‌هم از تاثیرات و پیشرفت تکنولوژی دور نمانده و به همراه این موج رو به جلو حرکت کرده است، از خرید بصورت آنلاین گرفته تا اضافه شدن قطعه‌های الکترونیکی به لباس‌ها توسط طراحان کوتور، برای هم راستا شدن با عصر دیجیتال!

 کم‌کم این روند پیشرفت باعث شد که صنعت مد و فشن به دنیای مجازی هم وارد شود و لباس‌ها از واقعیت قابل لمس جدا شوند. اتاق‌ پروهای‌ مجازی و آنلاین می‌تواند مثال خوبی در این زمینه باشد که خرید کردن به روش انلاین را بسیار راحت‌تر کرده‌اند.

اگر انتخاب سایز و مدل در حین خرید به صورت آنلاین می‌توانست دردسر ساز باشد، با وجود اتاق پرو‌های مجازی سعی شده این مشکلات به حداقل برسند، به این صورت که با دادن اطلاعات کامل اندام مثل قد، وزن و انتخاب فرم بدن، یک اواتار از شخص ساخته می‌شود که در نهایت مشتری می‌تواند هم از مناسب بودن سایز لباس مطمئن شود و هم همخوانی دو آیتم را با هم بررسی کند.

قطعا همه‌ گیری ویروس کرونا و قرنطینه اهمیت این تکنولوژی را نشان داد و باعث افزایش فروش در فروشگاه هایی شد که در سایتشان از این تکنولوژی استفاده می‌کردند.

نمونه‌ای از اتاق پرو مجازی در فشن متاورس (Metaverse)
نمونه‌ای از اتاق پرو مجازی

از دیگر ابتکارها به دنبال قرنطینه بعد از همه‌گیری بیماری کرونا، بوتیک‌های مجازی بودند و از برند‌هایی که در این زمینه فعالیت کردند می‌توان به گوچی و ولنتینو اشاره کرد، که هر شخص به صورت مجازی می‌توانست در این فضای سه بعدی قدم بزند و نسخه‌ی مجازی آیتم مورد نظرش را بررسی کند و در نهایت نسخه فیزیکی آن را خریداری کند.

بوتیک مجازی برند ولنتینو (Valentino) در مناورس Metaverse و فشن
بوتیک مجازی برند ولنتینو
بوتیک مجازی برند گوچی gucci در متاورس، نمونه ای از فشن
بوتیک مجازی برند گوچی

بد نیست که در اینجا از برند‌هایی که اپلیکیشن با امکان پرو مجازی بر اساس تکنولوژی AR(واقعیت افزوده) ارایه می‌دهند هم نام ببریم، برند ورزشی نایک و آدیداس مدت‌هاست به کاربرانش این اجازه را می‌دهد که کفش‌ها را بصورت مجازی پرو کنند درست مثل فیلتر‌های اینستاگرامی!

اپلیکیشن پرو مجازی کفش برند نایکی در فشن متاورس
اپلیکیشن پرو مجازی کفش برند نایکی

معنای مد و فشن در متاورس!

مد و فشن هیچوقت فقط جنبه‌ی پوشاک را نداشتند و حتی اگر خیلی ساده بخواهیم به آن نگاه کنیم بخشی از هویت ما محسوب می‌شوند. حالا فکر کنید که قرار باشد زندگی متاورسی را تجربه کنیم، مشخصا در این دنیا هم به لباس‌هایی نیاز داریم که متناسب با سلیقه ما انتخاب شوند.

برای درک بهتر، بازی‌های کامپیوتری را تصور کنید که در فضای بازی این امکان را دارید که  برای آواتارتان لباس انتخاب کنید و بعد مشغول بازی کردن بشوید! البته مد در متاورس خیلی عظیم تر و پیچیده تر تعریف می‌شود؛ بحث هنر طراحی لباس در میان است! 

در فشن متاورسی این امکان وجود دارد که از تمام عوامل محدود کننده‌ای که برای طراحی‌های واقعی باید در نظر بگیریم رها شویم، مثلا لباسی را از جنس آتش تصور کنید که قرار نیست به بدن شما آسیب بزند، این ایده فقط در متاورس قابل اجراست!

مد و فشن در متاورس

 دیسنترالند نمونه ای از متاورس و نقش فشن در آن!

دیسنترالند نمونه ای از متاورس و نقش فشن در آن!

دیسنترالند یک پلتفرم دنیای مجازی سه بعدی است که براساس فناوری بلاکچین  تعریف شده است. در این پلتفرم برخلاف اکثر بازی‌های آنلاین، این کاربران هستند که کنترل مستقیم قوانین را در اختیار دارند و می‌توانند مستقیما درباره‌ی سیاست‌های سازمان و مسائل داخل بازی اظهار نظر کنند.

 دیسنترا لند امکان ایجاد تعاملات انسانی را هم فراهم کرده و همچنین کاربران قابلیت کسب درآمد دارند . در این پلتفرم مارکت‌هایی وجود دارد که با استفاده از ارز دیجیتال MANA (توکن دیسنترا لند) امکان خرید و فروش اقلامی از جمله پوشاک را هم به شما می‌دهد.

 دیسنترا لند در زمینه‌ی مد و فشن فقط به فروش لباس‌های دیجیتال برای آواتار ها خلاصه نمی‌شود و شاید برایتان جالب باشد که بدانید این پلتفرم آمادگی خودش را برای برگزار کردن اولین فشن شو کاملا دیجیتالی و متاورسی اعلام کرده است!

این فشن شو متاورسی قرار است در ۲۴ مارس ۲۰۲۲ به مدت ۴ روز با همکاری بسیار از برند‌های دنیا برگزار شود، برای شرکت در این شو دیجیتالی نیاز به تهیه بلیط نیست و فقط با داشتن اواتار مخصوص به خودتان می‌توانید در این فشن‌شوها شرکت کنید و با استفاده از کیف پول دیجیتال، لباس یا هر آیتم مجازی که مورد پسندتان است را تهیه کنید و به تن آواتارتان کنید!

 این هم ناگفته نماند که بعضی از برند‌ها علاوه بر طراحی‎ دیجیتال، نسخه‌ی فیزیکی کالکشن شان را نیز آماده کرده‌اند.

نمونه ای از فشن در متاورس

چند نمونه از همکاری برند های فشن در فضای متاورسی!

برند ایتالیایی دولچه و گابانا در فشن شو پاییز و زمستان  2021 که در شهر ونیز برگزار شد در کنار ارائه کالکشن این فصل، از مجموعه متاورسی خود هم رونمایی کرد که شامل ۹ آیتم بود که با استفاده از ارز دیجیتال NFT قابل خریداری بودند، پنج نمونه از این ایتم‌ها شامل پیراهن، کت و شلوار مردانه و دو عدد تاج نسخه‌ی فیزیکی هم داشتند که در نهایت این مجموعه‌ی متاورسی به مبلغی نزدیک ۶ میلیون دلار به فروش رسید!

مجموعه‌ی NFT از برند  دلچه و گابانا نمونه ای لز فشن در متاورس
مجموعه‌ی NFT از برند دلچه و گابانا

در سپتامبر ۲۰۲۱ برند فرانسوی بالنسیاگا (Balenciaga) برای بازی آنلاین Fortnite 4 لباس طراحی کرد که کاربران می‌توانستند با استفاده از ارز دیجیتال درونی بازی، این آیتم ها را برای آواتارشان خریداری کنند و از آنها استفاده کنند.

همکاری بالنسیاگا و فورتنایت در فشن و متاورس
همکاری بالنسیاگا و فورتنایت

از دیگر نمونه‌های فشن متاورسی می‌توان به نمایشگاه مجازی برند گوچی اشاره کرد که در می  2021 در پلتفرم roblox برگزارشد، که بازیکنان در Roblox می‌توانستند مدل‌های دیجیتالی محصولات واقعی گوچی را خریداری کنند، یکی از کیف‌های این نمایشگاه ۷۰۰ دلار از نسخه‌ی واقعی‌اش گران تر فروخته شد!

نسخه‌ی دیجیتالی کیف برند گوچی در فشن متاورسی
نسخه‌ی دیجیتالی کیف برند گوچی

NFT ارز رایج دنیای مد و فشن

نمونه ای از Nft در فشن متاورسی

نمی‌توان حرف از متاورس و دنیای دیجیتالی مد و فشن زد ولی به NFT اشاره نکرد!NFT (NONE- FUNGIBLE TOKEN) ارز‌های دیجیتال غیرقابل معاوضه‌ای هستند که از دنیای بازی‌های کامپیوتری به مد و فشن ‌هم راه  پیدا کردند. ممکن است این سوال برای شما پیش آمده باشد که «غیر قابل معاوضه» (non-fungible) به چه معناست، در حقیقت باید گفت که NFT را نمی‌توان مانند اسکناس به طور مستقیم رد و بدل کرد چرا که هیچ دو NFT با یکدیگر مشابه نیستند.

 وقتی یک NFT  می‌خرید در حقیقت یک فایل صوتی، ویدیویی یا مثلا یک عکس با فرمت JPG دریافت می‌کنید . NFT ها براساس تکنولوژی بلاکچین ایجاد طراحی شده‌اند که این تکنولوژی یک نوع سیستم ثبت اطلاعات و گزارش محسوب می‌شود و تفاوتش با سیستم‌های دیگر این است که اطلاعات ذخیره ‌شده روی این سیستم، بین همه اعضای شبکه به اشتراک گذاشته می‌شود و در نهایت سوابق این اطلاعات را نمی‌شود دستکاری کرد همین هم باعث می‌شود که امکان هک، حذف و تغییر اطلاعات ثبت ‌شده، تقریباً از بین برود.

و در آخر…!

شاید هنوز برای خیلی از ما انسان‌ها ایده‌ی خرج کردن پول واقعی برای لباس‌های مجازی غیر قابل درک باشد ولی از میزان زمان زیادی هم که در فضای انلاین می‌گذرانیم نمی‌توان چشم پوشی کرد قطعا این روند رو به افزایش است و ورود مد و فشن به  این دنیا اجتناب ناپذیر!

از دیگر مواردی هم که دیجیتالی شدن این صنعت را مورد استقبال قرار داده است، کاهش الودگی‌های ناشی از این صنعت است که گفته شده که تا ۹۷ درصد، گاز دی‌اکسید‌کربن کمتری منتشر خواهد شد البته در مقابل  نباید این را نادیده بگیریم که برای ایجاد و استخراج NFTهای متاورسی، انرژی خیلی بالایی نیاز است.

در نهایت چیزی که بیشتر از همه این تکنولوژی را جذاب می‌کند نبودن محدودیت برای طراحی‌های آوانگارد است که طراحان را به این سمت کشانده و کاربران را مشتاق به استفاده از آنها! متاورس دیگر یک احتمال در آینده نیست، متاورس اینجاست و اکنون در حال وقوع است!

همچنین برای آشنایی بیشتر با تکنیک و آموزش‌های متنوع در دنیای مد و فشن، می‌توانید به مدرسه مد و فشن آموزال سر بزنید!

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.