درآمد رشته معماری چقدر است؟ درآمد یک معمار در ایران و جهان

رشته معماری پرچالش و در عین حال متنوع و زیباست به شرطی که با شناخت وارد آن شوید. برای شناخت بیشتر با این رشته باید به درآمد رشته معماری پس از فارغ‌التحصیلی فکر کنید و خود را برای فعالیت در بازار کار آماده کنید.

دروس دانشگاه در جهت آشنایی شما با طراحی معماری و پرورش خلاقیت شما طراحی شده‌اند و تمامی مهارت‌های بازار کار را به شما آموزش نمی‌دهند و شما برای موفقیت در بازار کار معماری باید مهارت‌های کاربردی و نرم‌افزاری بیشتری کسب کنید.

مهارت های مورد نیاز یک معمار
یک معمار به دانش از ضوابط ساختمانی، توانایی تولید نقشه دوبعدی و مدل سه بعدی ساختمان و مدیریت همزمان چند کار نیاز دارد.

رشته معماری ترکیبی از هنر، مهندسی و علوم انسانی است. شما در مسیر تحصیل معماری، کار در یک گروه را می‌آموزید و یاد می‌گیرد که کار خود را به استاد و دیگر دانشجویان ارائه کنید. تحصیل و کار در زمینه معماری مجموعه‌ای از استعدادهای شما را به چالش می‌کشد و رشد می‌دهد و امکان فعالیت در بسیاری از حیطه‌های طراحی و فنی را برای شما فراهم می‌کند.

درآمد رشته معماری وابسته به توانمندی‌ها و سابقه کار حرفه‌ای شماست و از حقوق پایه شروع می‌شود و با تلاش شما به میزان زیادی قابل رشد است. برای آشنایی بیشتر با عوامل موثر در درآمد یک معمار در ایران و جهان تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

درآمد رشته معماری برای مهندسان دارای پروانه اشتغال

مهندسان معماری برای اینکه بتوانند به صورت رسمی نقشه‌های ساختمان را طراحی و امضا کنند، یا به عنوان ناظر معماری ساختمان مشغول به کار شوند، نیاز دارند که در آزمون‌های نظام مهندسی شرکت کنند. فارغ‌التحصیلان رشته معماری می‌توانند در سه شاخه طراحی، نظارت و اجرا در آزمون نظام مهندسی شرکت کنند و گواهی اشتغال به کار رسمی یا اصطلاحا مُهر نظام مهندسی بگیرند. نقشه‌های معماری که به تایید مراجع رسمی مانند شهرداری می‌رسند و پروانه ساخت می‌گیرند باید توسط معماران دارای پروانه اشتغال امضا و تایید شوند.

درآمد رشته معماری چقدر است؟

درآمد خدمات مهندسین طراحی و نظارت معماری به صورت پروژه‌ای و بر حسب مترمربع زیربنای کل محاسبه و پرداخت می‌شود و در شهرهای مختلف متفاوت است. تعداد پروژه‌هایی که به دست هر مهندس معمار دارای پروانه اشتغال می‌رسد نیز به نسبت شهری که فعالیت می‌کند متفاوت است. کاربری و مساحت پروژه نیز بر دریافتی تاثیرگذار است و اگر کاربری ساختمان، شهری و عمومی باشد، حق‌الزحمه بالاتری به نسبت ساختمان‌های مسکونی دارد.

به عنوان مثال حق‌الزحمه یک پروژه مسکونی دو طبقه با مساحت ۳۰۰ مترمربع زیربنای کل (با احتساب زیرزمین‌ها) در تهران در سال ۱۳۹۹ برای ناظر معماری ۴ میلیون و هشتصد هزار تومان و برای طراح معماری ۴ میلیون تومان است. این مبلغ برای شهرستان‌های دیگر استان تهران ۲۰ درصد کمتر است و در دیگر شهرستان‌های کشور نیز رقم پایین‌تری از تهران است. شما می‌توانید ارقام مربوط به هر شهر را جداگانه در سایت شهرداری مربوطه دریافت کنید.

بنابراین می‌توان گفت که اگر شما بتوانید پس از فارغ‌التحصیلی از پس آزمون نسبتا مشکل نظام مهندسی بربیایید، درآمد بالاتر و تضمین‌شده‌تری خواهید داشت.

درآمد شغل معماری در ایران

حداقل درآمد ماهانه کارشناس معماری در دفاتر شهر تهران از ۵ میلیون تومان شروع می‌شود و با تسلط به نرم‌افزارهای مورد نیاز به ۱۰ میلیون تومان نیز می‌رسد. این رقم در شهرستان‌ها مبلغی پایین‌تر است. البته شما برای ورود به بازار معماری باید مدتی کارآموزی کنید.

کارآموزی در دفاتر معماری معمولا چند ماهه، بدون حقوق یا با حقوق پایین است و پس از آن می‌توانید به عنوان طراح معماری به کار خود ادامه دهید. اگر شما کارآموزی خود را به صورت پاره‌وقت و در زمان دانشجویی آغاز کنید، شانس بسیار بالاتری برای درآمدزایی مناسب در سال‌های اول فارغ‌التحصیلی خواهید داشت.

درآمد رشته معماری در ایران

معماری شغلی چندجانبه است و مهارت‌های زیادی را طلب می‌کند، به همین دلیل کسب تجربه نقش زیادی در موفقیت شما در این حرفه دارد. با بالاتر رفتن تجربه و مهارت شما در حرفه معماری، درآمد بالاتری خواهید داشت. درآمد رشته معماری به سطح تجربه و خوش‌نامی شما بستگی زیادی دارد. معماران شناخته‌شده در سطح هر کشور، درآمد بالایی دارند و ستارگان معماری جهان مانند نورمن فاستر، هرزوگ و دمورن و گروه Big پروژه‌های بین‌المللی بسیار پردرآمدی دریافت می‌کنند.

در نتیجه می‌توان گفت که درآمد رشته معماری در دفاتر معماری کشور از حداقل حقوق سطح کارشناسی شروع می‌شود و با کسب تجربه و شناخته شدن در بازار کار کشور به چند برابر آن قابل افزایش است و اگر بتوانید خود را به سطح موفقیت در بازار جهانی و مسابقات بین‌المللی معماری برسانید، درآمد بالاتری نیز در انتظار شماست. بنابراین درآمد رشته معماری سقف مشخصی ندارد و شما با بالاتر رفتن سن، تجربه و دانش خود می‌توانید درآمد بالاتری داشته باشید.

درآمد مهندس معمار در جهان

درآمد رشته معماری در کشورهای مختلف جهان بسیار متفاوت است. متوسط درآمد یک معمار در کشورهایی با شکوفایی اقتصادی و در شهرهای بزرگ و پایتخت‌ها بالاتر است. علاوه بر موقعیت جغرافیایی، درآمد یک معمار به عواملی همچون عنوان شغلی، میزان تجربه کاری، میزان بزرگی دفتر معماری و … بستگی دارد.

به طور متوسط درآمد یک معمار در آمریکا، کانادا، استرالیا، اروپای شمالی (اسکاندیناوی، سوئیس و انگلستان) و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس بیش از دیگر نقاط جهان تخمین زده می‌شود.

درآمد یک معمار در کانادا
متوسط درآمد معماران در کانادا بر حسب دلار کانادا

بیش از ۳۲ درصد از معماران در آمریکا و کانادا درآمدی بالاتر از ۱۰۰ هزار دلار در سال دارند که این میزان در کشورهای اروپایی حدودا ۹ درصد است. اکثر معماران در کشورهای اروپایی درآمدی پایین‌تر از ۷۵ هزار دلار در سال دارند. البته با این مبلغ نیز رشته معماری از حرفه‌های پردرآمد در اروپا به شمار می‌آید.

میانگین درآمد یک معمار با حداقل ۵ سال سابقه کار در انگلستان ۴۳ هزار و ۶۰۰ پوند در سال است. برای معماران با سابقه کمتر از ۵ سال این رقم به ۳۸ هزار پوند در سال کاهش می‌یابد. البته این رقم در شهرهای مختلف انگلستان تفاوت بسیاری دارد و در لندن بالاتر از دیگر شهرهای این کشور است.

درآمد رشته معماری برای مهندسان خانم‌

در سراسر جهان در میزان حقوق پرداختی دفاتر معماری به معماران آقا و خانم اختلاف وجود دارد و صنعت ساختمان از گروه مشاغلی است که شکاف درآمدی جنسیتی در آن بالاست. طبق آمار رسمی در آمریکا و کانادا ۳۶ درصد از معماران خانم حقوقی پایین‌تر از ۵۰ هزار دلار در سال دارند. در کشور ما نیز این شکاف وجود دارد و بسیاری از آگهی‌های شغلی به دنبال معمار خانم با رقم پرداختی پایین‌تر از متوسط هستند.

درآمد رشته معماری برای خانم ها

معماران خانم باید در برابر تبعیض در پرداخت حقوق بایستند و درک اقتصادی خود را از بازار معماری بالا ببرند و پس از چند سال سابقه کار و آشنایی با بازار معماری کشور به دنبال دریافت مستقل پروژه‌های معماری و یا تاسیس دفتر شخصی خود باشند تا بتوانند درآمد خود را رشد دهند.

رتبه‌بندی شغلی معماران و درآمد آنها

درآمد یک معمار ارتباط زیادی به دانش و تجربه او دارد. به صورتی که در کشور آمریکا درآمد یک معمار تازه‌کار ۴۰ هزار دلار در سال است و پس از ده سال سابقه کار می‌تواند به ۹۰ هزار دلار و بالاتر برسد. رتبه‌بندی شغلی معماران در کشورهای مختلف، متفاوت است. در ادامه چند سطح شغلی معماری را برای شما می‌آوریم تا روند پیشرفت در این حرفه برای شما روشن‌تر شود.

درآمد یک معمار در آمریکا
متوسط درآمد سالانه معماران در آمریکا با توجه به سابقه کار بر حسب دلار

 درآمد رشته معماری به عنوان کارآموز

معماران برای ورود به بازار کار نیاز به کارآموزی دارند زیرا حرفه‌ معماری مهارت‌محور است و پس از فارغ‌التحصیلی نیاز به آشنایی اولیه با محیط کار وجود دارد. کارآموزی پایین‌ترین سطح درآمد را دارد و به شما کمک می‌کند تا بتوانید وارد بازار کار شوید.

درآمد رشته معماری به عنوان کارشناس معماری

پس از کارآموزی می‌توانید به عنوان طراح معماری، نقشه‌کش و یا تری‌دی‌کار معماری استخدام شوید. شما برای کار در این سطح الزاما نیاز نیست حتما فارغ‌التحصیل شده باشید و به پروانه اشتغال نیازی ندارید. تنها لازم است بر ضوابط اولیه معماری و چند نرم‌افزار پرکاربرد نقشه‌کشی دوبعدی و مدلسازی سه‌بعدی آشنا باشید.

درآمد رشته معماری به عنوان مدیر پروژه

درآمد مدیر پروژه در ایران
متوسط درآمد مدیر پروژه معماری در ایران بر حسب ریال

پس از مدتی تجربه کاری در معماری می‌توانید به عنوان مدیر پروژه‌ فعالیت کنید. مدیر پروژه تیم طراحی معماری، سازه و تاسیسات را رهبری می‌کند و با کارفرما در ارتباط است. برای کار به عنوان مدیر پروژه نیاز است مهارت ارتباطی بالا و دانشی گسترده از تخصص‌های مختلف صنعت ساختمان داشته باشید تا بتوانید یک تیم را مدیریت کنید.

درآمد رشته معماری به عنوان معمار متخصص

معماران متخصص خصوصا در زمینه تصویرپردازی کامپیوتری معمولا به صورت پروژه‌ای کار می‌کنند و متوسط درآمد بالاتری از کارمندان دفاتر معماری دارند. برای کار به عنوان ویژوال آرتیست نیاز به تسلط بالایی به نرم‌افزارهای مدلسازی، رندرگیری و پست‌پروداکشن مانند تری‌دی‌مکس و فتوشاپ دارید.

درآمد رشته معماری به عنوان معمار مجرب یا صاحب دفتر معماری

معمار باتجربه و دارای پروانه اشتغال معمولا به عنوان ناظر گروه طراحی فعالیت می‌کند و در روند ایده‌پردازی برای پروژه‌های بزرگ‌مقیاس و تایید نقشه‌ها به تیم کمک می‌کند. معمار مجرب معمولا صاحب دفتر معماری و یا بخشی از آن است و درآمد بالاتری نسبت به کارمندان دارد.

پردرآمدترین نرم‌افزارهای معماری

درآمد رشته معماری و نرم افزارهای لازم برای بازار کار

نرم‌افزار اتوکد

نرم افزار اتوکد همچنان پرکاربردترین نرم‌افزار در دفاتر معماری ایران و جهان است. بسیاری از معماران برای تهیه نقشه‌های فاز ۱ و ۲ و جزئیات اجرایی ساختمان‌ها از نرم‌افزار اتوکد استفاده می‌کنند. شما برای شروع کار حرفه‌ای در دفاتر معماری حتما به یادگیری اتوکد نیاز خواهید داشت.

نرم‌افزار تری‌دی‌‌مکس

دیگر نرم‌افزاری که یادگیری آن به شما پیشنهاد می‌شود نرم افزار تری دی مکس است. با تسلط به مدلسازی و رندرگیری در نرم‌افزار تری‌‌دی‌مکس می‌توانید در بازار ایران و جهان به درآمد مطلوبی برسید. تری‌دی‌مکس همچنان مطرح‌ترین نرم‌افزار برای رندرگیری فوق‌العاده باکیفیت و واقع‌گرا است. شما با تسلط بر پرزانته معماری در تری‌دی‌مکس می‌توانید به عنوان ویژوال آرتیست مشغول که کار شوید. تقاضا برای تری‌دی‌کار در بازار معماری کشور بالاست و درآمد مطلوبی دارد.

نرم‌افزار راینو

یکی دیگر از نرم‌افزارهای محبوب و حرفه‌ای مدلسازی سه‌بعدی، نرم افزار راینو است که به دلیل رابط کاربری ساده‌تر و همچنین سبک‌تر بودن نسبت به تری‌دی‌مکس، کاربرد زیادی در دفاتر معماری پیدا کرده است.

نرم‌افزار رویت

از دیگر نرم‌افزارهای پرطرفدار معماری در بازار کار ایران و جهان، نرم افزار رویت است. بسیاری از دفاتر مطرح معماری در کشورهای امریکا، کانادا و استرالیا به شیوه مدلسازی اطلاعات ساختمان (BIM) روی آورده‌اند و محبوب‌ترین نرم‌افزار برای این شیوه کاری، رویت است. نرم‌افزار رویت در دفاتر بزرگ معماری که دارای تیم بزرگی از معماران و مهندسان سازه و تاسیسات هستند، حرف اول را می‌زند و برای ارتباط تیم‌های مختلف و پیشبرد منظم طراحی و اجرا استفاده می‌شود.

در بازار معماری کشورمان معمولا از نرم‌افزار رویت برای طراحی فاز ۲ و جزئیات اجرایی استفاده می‌شود و شما با تسلط بر این نرم‌افزار می‌توانید موقعیت‌های شغلی مناسب و با درآمد مطلوب پیدا کنید. تسلط به نرم‌افزار رویت و داشتن پورتفولیو از طرح‌هایی که با نرم‌افزار رویت انجام داده‌اید، می‌تواند به شما در راستای مهاجرت تحصیلی و کاری به دیگر کشورها کمک کند. نرم افزار رویت بسیار آینده‌دار است و یادگیری آن سرمایه‌گذاری مناسبی برای موفقیت شغلی شماست.

درآمد یک معمار در ایران چقدر است، مسیر موفقیت در رشته معماری

جمع‌بندی

تحصیل و فعالیت در رشته معماری موقعیت‌های زیادی برای شما ایجاد می‌کند. شما به عنوان یک معمار می‌توانید در زمینه‌های متنوع طراحی از جمله طراحی ساختمان، طراحی داخلی، طراحی منظر، طراحی جواهرات و لوازم زینتی و … به فعالیت بپردازید. فارغ‌التحصیلان معماری علاوه بر شاخه‌های طراحی می‌توانند در اجرا و نظارت ساختمان فعالیت کنند.

شما به عنوان یک معمار می‌توانید به صورت تمام‌وقت در دفاتر معماری کار کنید یا به صورت پروژه‌ای با دفاتر معماری همکاری کنید. همچنین امکان کار به عنوان آزادکار یا فریلنس برای شما مهیا است. به علاوه پس از چند سال کسب تجربه در بازار معماری می‌توانید دفتر معماری خود را تاسیس کنید.

درآمد رشته معماری در آغاز راه حرفه‌ای چندان زیاد نیست و شما باید با حقوق پایه شروع کنید اما به سرعت و با کسب تجربه در مدت کوتاهی می‌توانید به سطح درآمد کارشناسی در حدود ۴ تا ۸ میلیون تومان برسید. رقم دقیق این مبلغ به شهری که در آن ساکن هستید بستگی دارد.

در ادامه مسیر حرفه‌ای خود و با بالا رفتن سطح دانش و مهارت می‌توانید درآمد خود را به چند برابر این مقدار برسانید. درآمد رشته معماری سقفی ندارد. شما در صورت داشتن استعدادهای لازم و تلاش کافی می‌توانید به سطح معماران بزرگ ایران و جهان برسید و درآمد بسیار بالایی داشته باشید.

ما در مدرسه معماری آموزال سعی کرده‌ایم که مسیر موفقیت در رشته معماری را برای شما ترسیم کنیم. تلاشمان این است که به شما کمک کنیم که با آموزش‌های کاربردی و مهارت‌محور به تسلط کافی برای شروع به کار در بازار معماری برسید. همچنین به عنوان یک معماری در حرفه کاری بد نیست با اصطلاحات رایج انگلیسی در حرفه کاری آشناییت داشته باشید و برای آشنایی با بهترین منابع آن و ترفندهای یادگیری این اصطلاحات، پیشنهاد میکنیم به مقاله آن سر بزنید.

2 نظرات
  1. پرهام می گوید

    آمار بیکار معماری بسیار عجیب بالاست با هزینه های وحشتناک دانشگاه تا مدرک بگیری ، آدم از کجا بیاره این همه وقت و انرژی و پول صرف این کار بکنه

  2. Best می گوید

    بدترین رشته برای درآمد همین رشته ی معماریه ، اصن توش پولی نیست

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.