پرزانته در معماری چیست؟

پرزانته در معماری را یکی از راه‌های ارائه کار در این رشته می‌دانند. که تمام فعالان این حوزه بگونه‌ای با آن در ارتباط هستند. هر معمار در هر مقطع و سمتی، ارائه کار با اصول اولیه شیت‌بندی و پرزانته را می‌داند و با آن آشنایی دارد. نحوه پرزانته در معماری اصول خود را دارد. اما بطور کلی از ۲ طریق دست آزاد و نرم‌افزارهای گرافیکی و معماری صورت می‌گیرد. ما در این مقاله قصد داریم تا روند پرزانته و ارائه کار در معماری را برای شما شرح دهیم.

نمونه شیت بندی در پرزانته معماری

معنای پرزانته در معماری

پرزانته در معماری را ویرایش نهایی و ارائه کار در مرحله آخر می‌گویند. اینکار سبب جلب نظر مخاطب می‌شود و او را متقاعد می‌سازد که طرح شما را با دقت بیشتری بررسی کند. معمار باید در ارائه نهایی خود اصول پرزانته را رعایت کرده و ترکیب عناصر در کنار چیدمان صحیح آن‌ها را با یک رنگ‌آمیزی مناسب ارائه کند. تفاوتی ندارد که شما از پرزانته دستی معماری بهره برده‌اید یا از نرم‌افزارهای پرزانته معماری استفاده کرده‌اید. درهرحال شما به مخاطب می‌فهمانید که طرح نهایی چه حرف‌هایی برای ارائه خود دارد.

قدرت پرزانته در معماری بقدری است که براحتی می‌تواند یک طرح عالی را نابود کند و یا یک طرح معمولی را فراتر از حدود اصلی آن نشان دهد. البته تکنیک‌های پرزانته در معماری مختلف و متفاوت هستند. همین امر سبب می‌شود تا معماران در ارائه کار نهایی محدود نباشند. پرزانته به هیچ عنوان اصول پیچیده‌ای ندارد. شما به راحتی می‌توانید با یادگیری چارچوب اصلی کار، یک پرزانته دستی معماری و یا یک پرزانته دیجیتال با نرم‌افزار پرزانته معماری را ارائه دهید. درهرحال هیچگاه نمی‌توان یک کتاب را بواسطه جلدی که دارد قضاوت کرد! اما می‌توان یک طرح مناسب را با جلد آلبوم معماری و شیت‌های گرافیکی آن به خوبی شناخت و مورد قضاوت قرار دارد!

گام اول در تکنیک‌های پرزانته

در قدم اول باید اینگونه شرح داد که معنی پرزانته، در اصل تمام کردن یک کار و نهایی شدن آن است. برای ارائه یک پرزانته خوب در معماری باید اول از همه راندو را بشناسید و به خوبی نحوه استفاده از آن در تکنیک‌های معماری را بلد باشید. Presentation یا یک پرزانته در معماری قابل قبول، زمانی مورد توجه قرار می‌گیرد که به راحتی با مخاطب گفتگو کرده و بدون ردوبدل کردن کلامی بتواند طرح را شرح دهد. ترسیم کردن مبلمان هم در مقیاس کاربری‌های خرد و هم در مقیاس کلان و شهری، در کنار استفاده از فیگورهای انسانی، طبیعی، آسمان و غیره، به خوبی خواهد توانست با مخاطب رابطه برقرار کند.

شما می‌توانید به واسطه یک پرزانته در معماری اقدام به ارائه صحیح نما و مقطع، نمایش صحیح برآمدگی‌ها و فرورفتگی‌ها کنید. همچنین معرفی بافت مصالح در نمای کار و ارائه یک طرح منحصربه‌فرد، از شگفتی‌های جالب یک پرزانته و همچنین از نکات مهم در شیت‌بندی معماری است. البته در اینباره کتاب‌ها و مطالعات فراوانی چاپ و ارائه شده‌اند که کمک فراوانی به معماران و طراحان در ارائه بهتر پرزانته، می‌کنند. همچنین برای یک ارائه خوب و مناسب علاوه بر پرزانته عالی و حرفه‌ای، می‌توان از ماکت نیز استفاده کرد. با ساخت طرح اولیه و روبه‌اتمام بنای مورد نظر، شما قدمی موثر در ارائه بهتر کار برخواهید داشت.

نکات مهم در شیت بندی معماری و نمونه شیت بندی پرزانته

ماکت سازی در معماری

ارائه یک ماکت همگام با یک پرزانته در معماری بسیار قوی، نقش بشدت اساسی در متقاعد کردن کارفرما دارد. اینکه شما بتوانید در کنار ارائه شیت‌های دیجیتالی، ماکت طرح نهایی خود را به مخاطبان و کارفرما ارائه کنید، مهم است. بعبارتی یک امتیاز مهم محسوب می‌شود که نقشی اساسی در رد شدن و یا تایید طرح شما دارد. البته همانطور که می‌دانید ارائه کار و نحوه شیت‌بندی در فتوشاپ که یکی از نرم‌افزارهای ارائه پرزانته در معماری است، اصول خاص خود را دارد. دانستن این اصول به شما در ارائه نهایی طرح بسیار کمک خواهد کرد. اما در کل نحوه ارائه ماکت نیز در جلب نظر کارفرما بی‌تاثیر نخواهد بود.

شیت گرافیکی پرزانته در معماری علاوه بر تمام موارد بالا، کمک می‌کند تا جزئیات بهتر و روشن‌تر مشخص شوند. ضمن اینکه با مشخص شدن مرزها، طراح می‌تواند ویژگی‌هایی مانند اقلیم، بوم، فرهنگ، زمان و غیره را به خوبی نشان دهد. نکته مهم اینکه راندو در معماری با نقاشی بسیار متفاوت است. در هنر نقاشی رنگ‌ها همه‌چیز را مشخص می‌کنند اما در رشته معماری تمام طرح را با خطوط، مشخص و تعریف می‌کنیم. نهایتا یک ارائه نهایی خوب در کنار ماکت ‌سازی حرفه‌ای، می‌تواند یک طراح ساده را موجه و حرفه‌ای نشان دهد.

اهمیت پرزانته معماری در ارائه نهایی کار

بطور حتم اگر فعال در حوزه معماری باشید باید این جمله برای گوش‌های شما آشنا باشد که: طراحی، تفکر بصری است. پرزانته در معماری نیز مانند مرحله طراحی، مهم و با اهمیت است. که چه‌بسا اهمیت ویژه‌تری نسبت به سایر مراحل نیز دارد. این هنر باید از زمان دانشجویی با آموزش اصول و تکنیک‌ها به دانشجو آموزش داده شود. همینکار کمک می‌کند تا در آینده و پیشرفت زمینه علمی او، موثر باشد. اصل قضیه این است که اگر قصد دارید تا ایده یک فضا را ارائه کرده و آن را به فروش برسانید، در ابتدا باید آن را به خوبی ارائه کنید. افراد بیشتر از اینکه مشتاق به شنیدن کلمات شما باشند، دوست‌دارند از طریق حس بینایی همه‌چیز را تجربه کنند و سیر شوند!

برهمین اساس پرزانته در معماری، تکنیک ارائه صحیح و نمایش تصاویر کاربردی برای جلب کردن نظر مخاطبان است. شاید در کل پروژه، نیازی به ارائه پرزانته وجود نداشته باشد. اما برای هرچه بهتر نشان دادن عملکرد پروژه و همچنین نشان دادن تعامل بالای انسان با محیط، ارائه یک پرزانته خوب ضروری است. در پی یک پرزانته موفق، مخاطب هم توانایی تجسم و برداشت بصری را خواهد داشت و هم برداشت روانشناختی، که هر دو در تایید نهایی کار بسیار اهمیت دارند. در ادامه باید به این موضوع اشاره کنیم که در راستای ارائه یک پرزانته خوب، ابزارهای فراوانی مانند نرم‌افزارهای گرافیکی به معماران کمک خواهند کرد تا بتوانند یک ارائه عالی و بروز را ترتیب دهند.

نمونه شیت بندی معماری در فتوشاپ و پرزانته

نرم‌افزارهای کاربردی در پرزانته معماری

در این بخش نرم‌افزارهای مناسب پرزانته در معماری را برای یک ارائه حرفه‌ای و دیجیتال معرفی خواهیم کرد تا شما را با دنیای بدون مرز ایده‌ها و ابزارها آشنا کنیم.

ارائه‌ای بی‌نقص پرزانته در معماری با فتوشاپ

پردازشگر فتوشاپ که توسط توسعه دهنده ادوبی درمیان کاربران و طرفداران خود جایگاه بالا و ویژه‌ای کسب کرده‌است، یکی از ابزارهای بسیار مهم و کاربردی برای پرزانته در معماری به حساب می‌آید. روش شیت‌بندی در فتوشاپ اصول خود را دارد و اگر بر طبق قوانین و تکنیک‌های ارائه شده پیش بروید، قطعا شیت‌بندی در فتوشاپ برای شما فعالیتی لذت‌بخش خواهد بود. این پردازشگر گرافیکی با ارائه یک پرزانته ماهرانه و دیجیتال، شما را از ارائه دستی و پرزحمت طرح نهایی رها می‌کند. همچنین سبب می‌شود که شما همگام با تکنولوژی روز دنیا ایده‌های خود را بدون نقص ارائه دهید. همچنین برای اطلاعات بیشتر و آشنایی با کاربرد فتوشاپ در معماری و پست پروداکشن می‌توانید به مقاله معرفی نرم افزار فتوشاپ و کاربرد آن در معماری سربزنید!

شیت بندی در فتوشاپ و پرزانته

ناگفته نماند که دانش ارائه پرزانته در معماری تنها برای ارائه یک پروژه نیست. بلکه شما می‌توانید با تسلط بر این دانش و آموختن اصول کار، برای دیگران نیز پرزانته‌های قوی و ارائه‌هایی مناسب را طراحی کنید. البته قابل ذکر است که توانایی‌های پردازشگر حرفه‌ای فتوشاپ به همینجا و این نقطه ختم نمی‌شوند. شما با تسلط بر دانش طراحی با این نرم‌افزار، خواهید توانست یک پورتفولیوی خوب را برای ارائه آماده کنید که این خود یک موفقیت حتمی محسوب می‌شود. در کنار تمام این موارد خوب است بدانید که دانلود رایگان شیت معماری لایه باز psd، براحتی در اینترنت امکان پذیر است.  البته بعید نیست که در آینده‌ای نچندان دور جزئیات بیشتری از فتوشاپ برای همگان در دسترس قرارگیرد.  

ایلوستریتور، یک رابط کاربری هیجان انگیز

ادوبی ایلوستریتور یکی دیگر از نرم‌افزارهای کاربردی برای پرزانته در معماری است. ابزاری قدرتمند برای ویرایش و طراحی بصورت برداری که باز هم توسط کمپانی ادوبی وارد بازار شده است. عملکردی مشابه با نرم‌افزاری فتوشاپ و سایر نرم‌افزارهای پیکسلی دارد و در ارائه نهایی کار بسیار قدرتمند عمل می‌کند. البته کم نیستند معمارانی که شیت‌بندی با این نرم‌افزار را معادل شیت‌بندی در فتوشاپ می‌دانند و آن را یک جایگزین مناسب درنظر می‌گیرند. اما نکته جالب اینجاست که شیت‌بندی با ایلوستریتور مجموعه‌ای از ابزارهای مختلف و متفاوت با فتوشاپ را در اختیار شما قرار خواهد داد.

شیت بندی و طراحی معماری به کمک illustrator ایلوستریتور در پرزانته

برای یک پرزانته در معماری حرفه‌ای شما به شیت لایه باز معماری نیاز دارید که در هر دو نرم‌افزار قابل اجرا بوده و عملکردی هستند. این نرم‌افزار یک گزینه مهیج برای رسم طرح‌های شماتیک و همچنین دیاگرام‌های معماری و شهرسازی بحساب می‌آید که خروجی بسیار خاص و چشمگیری دارد. اما نکته جالب اینجاست که این رابط کاربری شرکت ادوبی کمی با فتوشاپ متفاوت است. به عبارتی شما با بزرگ کردن تصاویر در فتوشاپ سبب کاهش وضوح خواهید شد. اما این شطرنجی شدن تصاویر در ایلوستریتور به هیچ عنوان اتفاق نخواهد افتاد و شما یک شیت‌بندی فوق حرفه‌ای را با این نرم‌افزار تجربه خواهیدکرد.  

نرم افزارهای زیادی در حوزه معماری وجود دارد و هرکدام کاربرد متفاوتی دارند. استفاده از آنها بستگی به حیطه کاری شما دارد و انتخاب درست و متناسب نرم افزار، با نیاز دقیق خود موجب صرفه جویی در انرژی و زمان شما می‌شود. برای آشنایی بیشتر با نرم افزارهای معماری و کاربرد هرکدام می‌توانید به مقاله پرکاربردترین نرم‌افزارهای معماری مراجعه کنید.

نکات مهم در شیت‌بندی معماری

نرم‌افزارهای ایلوستریتور و فتوشاپ را برای پرزانته در معماری به شما معرفی کردیم، اما بعد از آن بهتر است نکات مهم این کار را مرور کنیم که تا در نهایت یک ارائه کار موفق داشته باشیم.

شناخت مخاطب شرط اول پرزانته در معماری

شیت‌بندی معماری شاید یک عملکرد ساده بنظر برسد اما در اصل عملکردی پیچیده دارد که باید گام‌به‌گام آن را فرا گرفت. در گام نخست پیشنهاد ما این است که مخاطب خود را بشناسید و در مورد او فکر کنید. مهمترین قسمت برای پرزانته در معماری تصویری که از طرح خود ایجاد می‌کنید نیست. بلکه شما باید قبل از هر کاری از دریچه دید مخاطب به کار خود نگاه کنید. چیزی که برای شما جذاب است شاید برای مخاطبان کسل کننده بنظر برسد. پس بهتر است در دریچه دید او تمام مسائل را بررسی کنید.

باید با طرح چند سوال اساسی مخاطب خود را رصد کنید و یک شیت‌بندی در معماری خاص، برای او ارائه دهید. پرسش‌هایی مانند اینکه هدف مخاطب شما چیست؟ آیا مخاطب دانشجو بوده و برای درک بهتر مفاهیم معماری در مقابل شما قرار گرفته؟ یا کارفرمایی است که قصد انتخاب و خرید طرح شما را دارد؟ مهمترین قسمت همینجاست که شما هدف خود از پرزانته در معماری را بررسی کنید. ضمن اینکه باید علائق مخاطب مانند آرامش، اصول بهره‌برداردی، دکوراسیون داخلی و غیره را نیز در نظر بگیرید تا بازخورد مطلوبی داشته باشید. فراموش نکنید که رعایت تمامی این موارد به شما در ارائه یک شیت‌بندی معماری مناسب، کمک خواهد کرد.

نکات مهم در شیت بندی معماری و پرزانته

زیاد به جزئیات بها ندهید!

یکی از اتفاقاتی که مخاطب و یا حتی خود شما را در زمان ارائه کار عصبانی می‌کند این است که ارائه دهنده بدون هیچ واهمه‌ای اسلایدها را باز کرده و شروع به روخوانی می‌کند. در این مرحله این ذهنیت برای مخاطب ایجاد می‌شود که سواد کافی برای خواندن اسلایدها ندارد. یا ممکن است چشم‌هایش ضعیف باشند و عینک خود را بهمراه نیاورده باشد که ارائه دهنده بی‌پروا برای او روخوانی می‌کند! حس خوبی نیست. پرزانته در معماری یک فرایند روانشناختی نیز به حساب می‌آید که می‌تواند شیت گرافیکی شما را مقبول و یا منفور نشان دهد.

مخاطب شما هیچ نیازی به دانستن جزئیات ندارد، او می‌تواند براحتی جزئیات را در اسناد مشاهده کند. هدف اصلی ما این است که او را به وجد آوریم نه اینکه خسته کنیم و با کوله‌باری از جزئیات نامناسب جوی سنگین برای او ایجاد کنیم. پرزانته در عمل به معنای نشان دادن زرق‌وبرق نهایی کار است. که البته باید با نگاهی کلی‌نگر در عین سادگی ارائه شود. پرزانته در معماری قرار است تا از سردرگمی و گیجی کارفرما کم کرده و او را با شگفتی‌های نهایی کار آشنا کند. این یعنی اصول پرزانته که باید بطور جدی بر روی آ‌نها تمرکز کرد.

قدرت تصاویر و رنگ‌ها را دست کم نگیرید

معنی دیگر پرزانته در معماری یعنی ارائه کار با تصاویر! بعبارتی این محتوای تصویری است که جنب‌وجوش را برای شما ایجاد کرده و سبب انتقال معنا می‌شود. حتی برای ارائه المان‌ها بهتر است مکانی مناسب را درنظر بگیرید تا هیچ شبهه و ایرادی به طرح نهایی شما وارد نباشد. حتی جلد آلبوم معماری شما حرف‌های زیادی برای منتقل کردن به مخاطب دارد که اگر هوشمندانه طراحی شود می‌تواند نصف مسیر مجاب کردن کارفرما را به تنهایی طی کند. معجزه رنگ‌ها برای معنا دادن به طرح را فراموش نکنید و بدانید که رنگ‌ها در درک بهتر فضا و انتقال مفاهیم، عملکردی بسیار قوی دارند. بکار بردن رنگ‌های متضاد در پرزانته معماری سبب ایجاد تنوع می‌شود اما ممکن است هماهنگی را از بین ببرد. بهترین کار استفاده از سبک مونوکروم است که با استفاده از طیف‌های مختلف از یک رنگ، می‌توانید تصاویری جادویی خلق کنید.

بهتر است برای یک پرزانته در معماری خوب از پس‌زمینه‌های ساده مانند پس‌زمینه سفید استفاده کنید تا هماهنگی ترکیب‌بندی و البته تمرکز مخاطب را بهمراه داشته‌ باشد. البته برخی از افراد پس‌زمینه سیاه را ترجیح می‌دهند تا تصاویر شیت‌بندی معماری برجسته‌تر بنظر برسند اما ما چندان این کار را توصیه نمی‌کنیم چون ممکن است سبب ایجاد فشار و حساسیت بر روی چشم‌ها بشود.

نکته اصلی پرزانته در معماری، رعایت سلسله مراتب کار

بدون شک وقتی در صدد ارائه نهایی طرح خود و توضیح ایده‌های اجرایی خود هستید بهتر است تمامی اصول و مراحل کار را بصورت کاملا منظم پیش ببرید. یک پرزانته در معماری قوی باید بتواند با استفاده از روش‌ها و تکنیک‌های مختلف مانند ضخیم کردن خطوط و یا بزرگ کردن تصاویر، توجه مخاطب را بخود جلب کند، بعبارتی معنی پرزانته جز این نیست. اگر هدف شما ارائه یک آشپزخانه خاص و منحصربه‌فرد است می‌توانید آن را با بزرگ کردن تصاویر و استفاده از پس‌زمینه سیاه و سفید به مخاطب خود عرضه کنید.

بعبارتی شما می‌توانید آشپزخانه را کاملا رنگی و سایر محیط‌های خانه را سیاه و سفید نشان دهید. این ترکیب در شیت‌بندی به شما کمک خواهد کرد تا تفاوت فضای آشپزخانه با سایر فضاها را به خوبی نشان دهید. این همان رعایت سلسله مراتب بصری است که برای یک پرزانته در معماری حرفه‌ای، حرف اول را می‌زند. تمام هدف ما از یک شیت‌بندی معماری این است که مخاطب در یک نگاه و بسیار راحت، در مسیر درستی قرار گرفته و بتواند کل داستان را فهمیده و البته به خوبی درک کند.

نکته اصلی پرزانته در معماری

ساختن ماکت فراموش نشود

یکی دیگر از روش‌های ملموس کردن طرح نهایی برای پرزانته در معماری این است که presentation خود را با ماکت ارائه کنید. فرم پیشنهادی اگر اصولی و خوب تهیه و ساخته شود می‌تواند طرح سه بعدی کار شما را به مخاطب ارائه کند. نحوه ارائه ماکت می‌تواند بخوبی توجه همه را جلب کرده و بازخورد متفاوتی را برای شما به ارمغان آورد. بعبارتی مخاطب شما با دیدن تمام تصاویر ذهنی شما می‌تواند همه چیز را بخوبی تجسم کند و به همان هدفی برسد که منظور شما است. ساخت ماکت در کنار شیت‌بندی خوب و حرفه‌ای برگ برنده شما خواهد بود، البته ماکتی که تمامی نکات و جزئیات را به خوبی به رخ بکشد!

برعکس شیت‌بندی شما باید تمامی جزئیات در ماکت را به رخ بکشید و ظرافت کار را نشان دهید، این همان قسمت کار برای پرزانته در معماری است که کارفرما را متقاعد می‌کند تا طرح شما را به مرحله اجرایی کردن برساند. پیشنهاد ما این است که برای یک ارائه حرفه‌ای در ماکت، از رنگ سفید و یا دو رنگ در نهایت استفاده کنید. ناگفته نماند که وارد کردن و استفاده از رنگ دوم در ماکت‌سازی بیشتر برای تاکید بر روی یک عنصر خاص و یا چرخش یک صفحه، انجام می‌شود.

یک پرزانته‌ به مثابه آثار داوینچی و موتسارت

تعجب نکنید، معماری یک حرفه مستقل و در عین حال بینا رشته‌ای محسوب می‌شود. ترکیبی از نقاشی، موسیقی، مجسمه‌سازی، روانشناسی، جامعه شناسی، جغرافیا، اقتصاد، سیاست و غیره که باید تمامی جوانب را درنظر گرفته و خود را با تمامی بیش و کم‌های روزانه جوامع مختلف، وقف دهد. در این بین ارائه طرح نهایی و معرفی کارایی و عملکردهای اجرایی، گامی مهم در رسیدن به مطلوب نهایی بشمار می‌رود. پرزانته در معماری گام نهایی کار محسوب می‌شود که یا سبب موفقیت شما خواهدشد و یا موجبات شکست رح را فراهم خواهد کرد، پس بهتر است با دقت بیشتری عمل کنید.

همچنین برای یادگیری مهارت‌های دیگر در حوزه معماری می‌توانید با مراجعه به مدرسه معماری آموزال، مهارت‌های کاربردی و مورد نیاز در این حوزه را یاد بگیرید و شروع به فعالیت کنید!

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.