عکاسی فشن: ورود به دنیای باشکوه مد

ترکیبی از عکاسی هنری، پرتره و محصول، عکاسی مد و فشن جایی است که هنر و تجارت به هم می‌رسند.  این سبک عکاسی که ریشه در سال‌های اولیه قرن بیستم دارد، از یک مارکت کوچک تبدیل به یک صنعت بیلیون دلاری با مراکز اصلی در شهرهای بزرگ دنیا مثل نیویورک، میلان، پاریس و لندن شده است.

عکاسی فشن چیست؟

عکاسی فشن در واقع نمایش لباس و سایر آیتم‌های پوشیدنی به بهترین و زیباترین شیوه ممکن می‌باشد. هسته‌ی اصلی عکاسی فشن، بازاریابی است و زیرمجموعه عکاسی تجاری محسوب می‌شود؛ چرا که هدف اصلی آن جلب توجه و علاقه افراد به یک محصول و در نهایت فروش آن می‌باشد، اما سال هاست که عکاسی مد و فشن بسیار فراتر از عکاسی تجاری گام برداشته و تبدیل به یک فیلد  منحصربفرد و پررقابت در عکاسی هنری شده که در آن ترکیب خلاقیت و مهارت حرف اول را می‌زند.

عکس Anastasia Fursova چاپ شده در مجله ووگ لهستان، عکاسی فشن
عکس Anastasia Fursova چاپ شده در مجله ووگ لهستان

سبک های عکاسی فشن

به طور کلی چهار سبک اصلی در عکاسی فشن وجود دارد ولی اگر به دنبال آشنایی کامل با انواع سبک های عکاسی هستید تا بتوانید سبک مورد نظرتان را پیدا کنید و از هر سبک الگو برداری کنید به مقاله آن مراجعه کنید!

عکاسی فشن ادیتوریال (Fashion Photography Editorial)

در عکاسی فشن ادیتوریال، عکاس مدل را در حال انجام دادن فعالیت‌های روزانه دنبال می‌کند و  یا سعی دارد که با عکس‌هایی که از مدل می‌گیرد، داستانی را برای مخاطبان شرح دهد و مدل هم در این مجموعه، لباس‌هایی که طراح قصد نمایش آنها را دارد بر تن دارد. مانند این عکس از مجموعه‌ی عکس ایرینا شایک که در مجله ووگ روسیه ۲۰۲۰ به چاپ رسید.  

Irina Shayk ایرینا شایگ ووگ روسیه عکاسی فشن ادیتوریال (Fashion Photography Editorial)
یکی از عکس‌های سوپرمدل روسی Irina Shayk برای مجله ووگ روسیه

عکاسی مد عالی (High Fashion Photography)

عکاسی High Fashion  آوانگاردترین نوع عکاسی فشن است. در این سبک، عکاسان مد از سوپرمدل‌ها یا سلبریتی‌های مطرح در لوکیشن‌های خاص با طراحی‌های صحنه خلاقانه عکاسی می کنند و این افراد با ژست ها‌ی عکاسی اغراق آمیز خود و لباس‌های متفاوت و منحصربفردی که بر تن دارند، طوری رفتار می‌کنند که تمام توجهات را به سوی خود جلب کنند. طراحی ست و استایل به شدت در این نوع عکاسی‌ها اهمیت دارد و از آنجایی که هزینه زیادی صرف عکاسی High Fashion می‌شود، هر عنصری در این نوع فتوشوت‌ها طوری طراحی و انتخاب شده است که ماکزیمم توجه را به خود جلب کند. از لوکیشن عکاسی گرفته تا مدل مو و آرایش و …

این نوع عکس‌ها اصولا در تبلیغات تک ‌صفحه‌ای مجلات یا کمپین‌های تبلیغاتی بزرگ مانند بیلبوردهای خیابان‌ها استفاده می‌شود.

 عکاسی مد عالی (High Fashion Photography) یکی از سبک‌های عکاسی مد و فشن
عکاسی high fashion جسور و خلاقانه است.

عکاسی مد کاتالوگ (Catalogue Fashion Photography)

همانطور که از اسم آنها مشخص است، این نوع عکاسی برای صفحات کاتالوگ برندهای لباس می‌باشد و از آنجایی که مخاطبان این عکس‌ها مشتریان معمولی هستند که قصد خرید لباس را دارند، این سبک عکاسی، مدل‌ها را در لباس های مناسب روزمره به نمایش می‌گذارد و اغلب در استودیوهای عکاسی با پس‌زمینه‌های ساده، عموما به رنگ‌های سفید یا خاکستری یا رنگ‌های خنثی عکاسی می‌شوند. نمایش لباس به طور واضح و ساده تمرکز اصلی عکاسی کاتالوگ است؛ به همین خاطر استایلینگ این سبک، بسیار مینیمال و ساده است و ژست‌های مدل‌ها بسیار ساده و معمولی و به گونه‌ای است که ویژگی‌های مختلف لباس مانند دکمه، زیپ، جیب و … را نمایش می‌دهد.

طراحی صحنه عکس های کاتالوگ هم مینیمال می‌باشد و شاید یک پرده ساده پشت صحنه و یک صندلی عادی از تنها وسایل موجود در صحنه باشند.

 عکاسی مد کاتالوگ (Catalogue Fashion Photography) یکی از سبک های عکاسی فشن
عکاسی کاتالوگ برند فرانسوی YSL

عکاسی مد خیابانی (Street Fashion Photography)

چهارمین و آخرین سبک عکاسی فشن، عکاسی فشن خیابانی یا سبک زندگی است. در این نوع عکاسی، عکاسان مدل ها را در خیابان‌ها یا محیط‌های روزمره مانند کافه، رستوران یا …. عکاسی می‌کنند. در این نوع عکاسی مدل‌ها تلاش می‌کنند که با محیط ترکیب شوند و به جای اینکه در یک دنیای پر زرق و برق با استایل‌های اغراق آمیز باشند، با استایل‌ها و ژست‌های طبیعی‌تر به عنوان عنصری طبیعی در محیط‌ها و مکان‌های ر‌‌وزمره ظاهر می‌شوند. این نوع عکس‌ها  می‌توانند هم به منظور عکاسی editorial و کاتالوگ گرفته ‌شوند و یا سبکی مخصوص به خود در عکاسی فشن باشند.

 عکاسی فشن خیابانی (Street Fashion Photography)  یکی از سبک های عکاسی مد
در عکاسی خیابانی مدل‌ها تلاش می‌کنند که با محیط ترکیب شوند.

نورپردازی در عکاسی مد و فشن  

نورپردازی یکی از مهم‌ترین و تأثیرگذارترین عناصر تأثیرگذار روی عکس‌های مد می‎‌باشد.  اگر قصد فعالیت در حیطه عکاسی فشن را دارید، باید استاد نورپردازی باشید. از عکاسی با آفتاب شدید در کنار ساحل گرفته تا عکاسی توی استودیو با پرده و نورپردازی مصنوعی، یک عکاس مد باید بتواند میزان نوری که وارد لنز دوربین می‌شود را به درستی کنترل کند.

نورپردازی اصلی‌ترین عامل شکست یا موفقیت یک فتوشوت است و اغلب عکس‌های مد با تکنیک‌های نورپردازی high-key  عکاسی می شوند که سایه ها و کنتراست ها را به حداقل می رساند. با توجه به ایده پشت عکاسی و خواست عکاس تکنیک های دیگری برای نورپردازی مانند استفاده از نور طبیعی برای عکاسی با توجه به موقعیت پنجره در لوکیشن یا استودیو عکاسی و نیز تکنیک‎های  single  یا Double light  برای نورپردازی صحنه.

پس اگر به دنبال نحوه کنترل کردن نور و آشنایی و درک مفاهیم اصلی نور هستید، پیشنهاد می‌کنیم به مقاله مفاهیم نور در عکاسی مراجعه کنید.

نورپردازی در عکاسی مد و فشن  
شوتینگ سوپرمدل آمریکایی Grace Elizabeth برای مجله ووگ روسیه که نورپردازی بسیار خوبی دارد.

کانسپت و ایده در عکاسی فشن

ایده، پایه و اساس هر فعالیت هنری از جمله عکاسی است. در میان میلیون‌ها عکاسی که سراسر جهان در حال کارکردن در این حیطه هستند، تنها چیزی که شما ر‌ا از آنها متمایز می‌کند ایده‌هایی ست که شما در سر خود دارید. عکاسی فشن فیلد بسیار پررقابتی می‌باشد، اما کانسپت و ایده‌های خلاقانه به شما کمک می‌کند که خودتان را از سایر عکاسان فعال در این حیطه متمایز کنید و سبک شخصی خودتان را داشته باشید.

  برای پیدا کردن کانسپت مناسب، از عناصر مختلفی مانند محیط زندگی، افراد خانواده یا هر چیز کوچک دیگری می‌توانید استفاده کنید. مرحله مهم بعدی پس از اینکه ایده‌های اولیه خود را پیدا کردید، درست کردن مود برد است. مود برد (mood board) در واقع مجموعه تصاویر، نمادها یا متن‌هایی است که به صورت کولاژ در یک تابلو کنار هم قرار گرفته‌اند و هدف آنها ارائه و بیان یک ایده است. از اینترنت استفاده کنید و دنبال تصاویری مشابه آنچه شما برای صحنه، نورپردازی، مدل مو و آرایش در سر دارید بگردید و تمامی این تصاویر را به صورت کولاژ چیدمان کنید و در یک تابلو کنار هم قرار دهید. عکاسی فشن یک کار تیمی بزرگ است و مود برد به شما کمک می‌کند که بتوانید ایده‌های خود و داستانی که قصد گفتن آن را دارید ، به دیگر افراد گروه انتقال دهید تا آنها نیز متوجه ایده‌ها و سبکی که مد نظر دارید بشوند.

کانسپت و ایده پردازی در عکاسی فشن
از رنگ، بافت، فرم و برش‌های لباس به عنوان منبع الهام خود استفاده کنید.

طراحی صحنه در عکاسی فشن

صحنه‌ای که در آن عکس می‌گیرید، پس‌زمینه و وسایل صحنه همگی به شما در ایجاد حال و هوایی که قصد انتقال آن را دارید کمک می‌کنند. مثلا در عکاسی‌های کاتالوگ صحنه بسیار ساده و مینیمال و شاید تنها با یک صندلی یا مبل راحتی دیزاین شده باشد؛ چرا که تمام تمرکز روی نمایش لباس در سرراست‌ترین حالت ممکن است.

اما در عکاسی editorial  یا high fashion صحنه به دقت طراحی شده و با توجه به کانسپت عکاسی، عناصر مختلفی توی صحنه قرار می‌گیرند. این عناصر همچنین برای ایجاد کردن «مود» خاصی در عکس نیز استفاده می‌شوند.

برای مثال اگر قرار است فضا رمانتیک، شاد، غم‌انگیز یا نوستالژیک باشد، هرکدام عناصر صحنه‌ی مختلفی با رنگ‌ها و ترکیب‌بندی مخصوص به خود را نیاز دارند. عکاسان مد و فشن میتوانند از طراحان صحنه نیز برای آسان‌تر شدن کارشان استفاده کنند و ایده‌ی خود را با یک طراح صحنه مطرح کنند و باقی کار مثل پیدا کردن وسایل صحنه و چیدمان آنها را به او بسپارند.

طراحی صحنه در عکاسی فشن
طراحی صحنه و فضاپردازی بخش مهمی از عکاسی فشن محسوب می‌شود.

لنز در عکاسی فشن

قبل شروع مبحث لنزها در عکاسی فشن پیشنهاد می‌کنیم مقاله دنیای لنزهارو جهت بررسی کامل و آشنایی با انواع لنزها و کاربردشان در هر حوزه را مطالعه کنید تا بتوانید به کمک ادامه مطلب درباب لنزهای دوربین، بهترین و مناسب ترین لنزتان را پیدا کنید.

عکاسی فشن یکی از متغیرترین سبک‌های عکاسی می‌باشد؛ به طوری که تقریبا غیرممکن است که لیست جامعی از تجهیزات عکاسی‌ای که ممکن است به کارتان بیاید را تهیه کرد و بهترین کاری که می‌توانید انجام بدهید این است که خلاق باشید و از تجهیزاتی که هم‌اکنون در دسترستان است نهایت استفاده را ببرید.

دوربینی که برای عکاسی مد و فشن استفاده می‌کنید باید یک دوربین حرفه‌ای، با تنظیمات کاملا دستی یا همان full manual با قابلیت نورپردازی  remote باشد. از آنجایی که عکاسان مد و فشن در مکان‌های مختلف خارج از استودیو هم عکاسی می‌کنند، همهچیز باید تا حد امکان سبک و قابل حمل باشد که شما را محدود به دوربین‌های DSLR می‌کند. دوربین DSLR ای که نیاز دارید باید سریع شات بزند و رزولوشن سنسورهای فول فریم را داشته باشد تا بتوانید عکس‌هایی با حداکثر وضوح و کیفیت را ثبت کنید.

انتخاب لنز نیز بسیار مهم و اساسی است. وقتی به عکاسی فشن می‌رسیم، دست شما برای انتخاب لنز باز است اما به هر حال با لنزهای مختلف خروجی‌های کاملا متفاوتی از دوربین خود می‌گیرید. اکثر عکاسان مد ترجیح می‌دهند که با لنزهای پرایم کار خود را استارت بزنند اما باز هم همه چیز به خود شما و سلیقه هنری و بصری شما بستگی دارد. به طور کلی، بهترین لنزی که می‌توانید با بازترین دریچه دیافراگم را انتخاب کنید. می‌توانید لنزهای قدیمی‌تر Leica و Zeiss هم امتحان کنید که به شما خروجی‌های جالبی می‌دهند. فاصله کانونی اکثر لنزهایی که در عکاسی فشن به کار می‌روند ۵۰ mm نرمال یا بالاتر است. بهترین پک برای شروع یک لنز پرایم با فاصله کانونی ۵۰-۷۰ mm  و یک لنز پرایم دیگر ۱۳۵ mm با بازترین دریچه دیافراگم ممکن است.

لنزهای wide angle هم گاهی در عکاسی مد به کار می‌روند اما اگر مراقب نباشید، باعث می‌شوند اجزای صورت مدل غیرعادی جلوه کنند. به طور کلی لنزهای زوم، سنگین و بسیار گران‌تر از لنز با فاصله کانونی ثابت هستند و در عکاسی فشن شما در اکثر موارد می‌توانید با لنزهای پرایم به راحتی حرکت کرده و جلو یا عقب بروید تا قابی که می خواهید ببندید را تنظیم کنید؛ به همین خاطر لنزهای پرایم با دریچه های دیافراگم باز گزینه‌های مناسب‌تری هستند مگر اینکه قصد عکاسی در محیط‌های ویژه‌ای را داشته باشید که در آن امکان تحرک کمتری دارید.

انتخاب لنز در تجهیزات عکاسی مد و فشن
انتخاب لنز در عکاسی فشن کاملا در سبک و سیاق عکس های شما تأثیرگذار است.

عکاسانی که در دنیای مد تاریخ‌ساز شدند

ادوارد جین استایکن (Edward Jean Steichen)

با اینکه بارون آدولف دومایر از لحاظ تاریخی اولین عکاس مد جهان به شمار می‌آید، ادوارد استایکن یکی از بنیان‌گزاران اصلی عکاسی مد و فشن در قرن بیستم  و یکی از تأثیرگذارترین عکاسان در کل تاریخ عکاسی به حساب می‌آید. استایکن به توصیه‌ی لوسین ووگل و برای اینکه فشن را به عنوان یک هنر از طریق عکاسی رواج دهد، مجموعه عکسی از لباس‌های شب به طراحی  Paul Poiret گرفت. او بعدها عکاس اصلی مجله‌های Vogue و Vanity Fair شد.

 ادوارد جین استایکن (Edward Jean Steichen) از عکاسان تاثیرگذار بر دنیای مد
ادوارد استایکن از بنیان گذاران عکاسی فشن به حساب ‌می‌آید.

اروینگ پن (Irving Penn)

عکاس مد آمریکایی، ارونیگ پن، که به خاطر عکس‌های فشن و پرتره‌های منحصربفرد خود شناخته شده است، عکاسی مد و فشن آمریکا پس از جنگ جهانی دوم را دگرگون کرد. اروینگ پن در دهه‌ی۵۰ به تیم مجله ووگ پیوست و به خاطر سبک کاری خاصی‌ای که داشت، به سرعت از بقیه عکاسان متمایز شد. اروینگ پن فقط در استودیو و آن هم بدون هیچ پس‌زمینه و لوازم صحنه‌ای کار می‌کرد و فقط از مدل بدون هیچ عنصر اضافه‌ی دیگری در صحنه عکاسی می‌کرد. او از مشاهیر دنیای هنر و فشن از جمله ایو سنت لورن، پیکاسو، وودی آلن و … عکس‌های پرتره گرفته است. رمز موفقیت او در انتقال حس صمیمیت و نزدیکی با مدل در پرتره‌هایش است که تبدیل به سبک شخصی و امضای او شد.

 اروینگ پن (Irving Penn) از عکاسان معروف دنیای مد و فشن
اروینگ پن در استفاده از نور و سایه و نمایش فرم لباس‌ها متبحر بود.

ریچارد اودون Richard Avedon

ریچارد اودن عکاس مد و پرتره آمریکایی است که عکس‌هایش روی تعریف فرهنگ، زیبایی و استایل آمریکایی تأثیر بسیاری گذاشته‌اند. زمانی که ریچارد اودون برای مجله‌ی Harper’s Bazaar کار می‌کرد، عکسی گرفت که کل فعالیت هنری او را تحت تأثیر قرار داد: دویما با فیل‌ها. این عکس به قیمت ۸۴۱۰۰۰ یورو در  سال ۲۰۱۰ در پاریس به فروش رفت و رکورد گران قیمت‌ترین عکس فروخته شده در فرانسه را شکست.

 ریچارد اودون Richard Avedon  از بهترین عکاسان فشن
ریچارد اودن یکی از تأثیرگذارترین عکاسان مد قرن بیستم است.

گی بوردن Guy Bourdin

در طول ۴۰ سال فعالیت در زمینه عکاسی مد، گای بوردین با بزرگ‌ترین خانه‌های مد و مجلات فشن همکاری کرده است. او که ابتدا قصد نقاش شدن داشت، پا به فعالیت در دنیای عکاسی گذاشت و تصاویری با داستان‌های جذاب و ترکیب‌بندی های خارق‌العاده خلق کرد. او که از طرفداران تکنیک «مک کافین» آلفرد هیچکاک بود، مانند او در عکس‌های خود «صحنه‌های جرم» خلق می‌کرد که تمامی معیارهای زیبایی شناسی هنری و عکاسی را به چالش می‌کشید.

در واقع، سرنوشت او به عنوان یک عکاس مد در سال ۱۹۵۴ رقم خورد. بوردین که یکی از تحسین‌کنندگان عکاس معروف، من ری  (Man Ray)بود، از  من ری خواست که اسباب معرفی او به تیم مدیریت مجله Vogue فرانسه را فراهم کند. پس  از این قرار ملاقات، ادیتور اصلی مجله به شدت تحت تأثیر عکس‌های او قرار گرفت و از او دعوت به کار کرد که این همکاری به مدت سه دهه ادامه داشت.

 گی بوردن Guy Bourdin از بهترین عکاسان مد و فشن
سبک عکاسی گای بوردین، ساختارشکنانه، آوانگارد و خلاقانه بود.

پیتر لینبرگ Peter Lindbergh

پیتر لیندبرگ تنها عکس سیاه و سفید می‌گرفت و اعتقاد داشت که عکاسی مد باید زیبایی طبیعی زن‌ها را به نمایش بگذارد و از ریتاچ و ادیت عکس‌ها با فتوشاپ خوشش نمی‌آمد. عکس‌های مد او به خاطر حس عمق و طبیعی بودنشان شناخته می‌شوند. لیندبرگ اولین عکاسی بود که سه بار از او درخواست شد که عکس‌های تقویم Pirelli را بگیرد و اولین عکاسی  بود که کاور مجله  American Vogue به مدیریت آنا وینتور را عکاسی کرد. پیتر لیندبرگ که یکی از شاخص‌ترین عکاسان مد قرن بیست و یک بود، همین اواخر و در سال ۲۰۱۹ از دنیا رفت.

 پیتر لینبرگ Peter Lindbergh یکی از عکاسان معروف دنیای مد و فشن
پرتره مدل آلمانی دهه ۸۰ و ۹۰ میلادی tatjana patitz ثبت شده توسط لیندبرگ

جمع‌بندی

علاوه بر مهارت در کار با دوربین، نورپردازی، طراحی صحنه و …، توانایی روایت و نقل داستان اصلی‌ترین عنصر در عکاسی مد و فشن است و شما به عنوان عکاس مد راه‌های بیشماری برای اینکه چطور یک داستان را تعریف می‌کنید دارید.

در واقع موفق‌ترین عکاسان مد، آنهایی هستند که پشت عکس‌هایشان داستانی برای تعریف کردن دارند، ولی خوبی عکاسی مد این است که به شما اجازه می‌دهد هر طور دلتان می‌خواهد داستانتان را تعریف کنید: از عکسهای مینیمال و در داخل استودیو گرفته تا عکاسی در وسط خیابان‌های پاریس و نیویورک یا هر کجای دیگر دنیا، هیچ محدودیت و افقی برای خلاقیت شما در دنیای بی‌کران مد وجود ندارد.

پس تنها کاری که باید بکنید این است که در این دنیا خودتان باشید، افراد همفکر و تیم مناسب خود را پیدا کنید و با کمک آنها داستانتان را برای جهان تعریف کنید. با کمک خلاقیت و کمی شانس، احتمالا تمام دنیا صدای شما را خواهند شنید.

همچنین شما میتوانید به کمک کارگاه آموزش عکاسی مد و فشن آموزال، مهارت های لازم برای این حوزه را به صورت جامع و کامل یاد بگیرید.

منبع Expertphotography lcca Contrastly
1 نظر
  1. آرمان می گوید

    سلام
    امکانش هست در مورد تکنیک های نورپردازی در عکاسی هم صحبت کنید

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.