معرفی نرم افزار آرشیکد (Archicad) و کاربردهای آن در معماری

نرم افزار آرشیکد ابزاری کاربردی برای معماران، طراحان، مهندسان ساختمان و اجراکاران است. آرشیکد نرم‌افزاری باسابقه در مدلسازی اطلاعات ساختمان (BIM) است که از پس طراحی و تهیه نقشه های ساختمانی به خوبی بر می‌آید و همکاری بین گروه‌های معماران و مهندسان را آسان می‌کند.

 از اولین نسخه تا به امروز که نسخه ۲۵ آرشیکد به بازار عرضه شده است، سازندگان آن به دنبال اجرای هرچه بهتر سیستم BIM هستند. شعار اصلی آرشیکد این است که نرم‌افزاری است که معماران برای کمک به معماران ساخته‌اند و کار با آن برای معماران ساده و دوست‌داشتنی است.

در این مطلب سری به کاربردها و ویژگی‌های نرم افزار Archicad می‌زنیم و با بهترین پلاگین‌ها و موتورهای رندر آن آشنا می‌شویم.

مزایای نرم افزار Archicad

برش سه بعدی در نرم افزار ArchiCAD
  • شروع کار و یادگیری اولیه نرم افزار آرشیکد آسان است و نرم‌افزاری محبوب برای دانشجویان معماری است.
  • نرم افزار Archicad برای انواع پروژه های کوچک و بزرگ معماری مناسب است.
  • نرم افزار آرشیکد برای انواع پروژه‌ها از جمله ساختمان‌های مسکونی، ساختمان‌های عمومی، طراحی شهری نورپردازی، طراحی لنداسکیپ و فضای سبز، طراحی داخلی، طراحی نما و … مناسب است.
  • نرم افزار Archicad تمامی مراحل پروژه‌های معماری را پوشش می‌دهد؛ از طراحی اولیه تا مدلسازی، رندرگیری، آنالیز اطلاعات و تخمین هزینه‌ها، ترسیم نقشه‌ها و شیت‌بندی نهایی.
  • ابزار کنترل دید و چرخش مدل (Navigator) در آرشیکد به خوبی کار می‌کند و حتی در پروژه‌های بزرگ و سنگین نیز به خوبی می‌توان مدل را کنترل کرد.
طراحی نمای مدولار در نرم افزار آرشیکد
  • آرشیکد یکی از بهترین نرم‌افزارها برای مدلسازی ساختمان و تهیه نقشه‌های ساختمانی به صورت سریع، موثر و باکیفیت است.
  • مدلسازی حجمی در نرم افزار آرشیکد آسان است و شبیه به نرم‌افزار اسکچاپ از قابلیت Push & Pull استفاده می‌کند.
  • اطلاعات کاربردی مانند مساحت طبقات از مدل حجمی قابل استخراج هستند که اطلاعات مفیدی به ما می‌دهند.
  • آرشیکد امکان مدلسازی سه‌بعدی ساختمان را با کتابخانه‌ای مجهز از مدل‌های سه‌بعدی پارامتریک در اختیار شما می‌گذارد.
  • آرشیکد دارای دو ابزار Shell Tool و Morph Tool برای ساخت احجام ارگانیک با فرم منحنی است.
شیت بندی در نرم افزار ArchiCAD
  • طراحی سه‌بعدی سازه ساختمان و ترسیم دیتیل‌های سه‌بعدی در آرشیکد به خوبی قابل انجام است و بررسی صحت و دقت سازه‌ای به خوبی ممکن است.
  • آرشیکد ارزیابی انرژی مصرفی ساختمان را به خوبی انجام می‌دهد و طبق اقلیم ساختمان و مشخصات جدار بنا نتیجه‌ای دقیق به ما ارائه می‌دهد
  • موتور رندر پیش‌فرض موجود در آرشیکد رندر قابل قبولی ارائه می‌دهد.
  • چندین پلاگین رندر بر روی آرشیکد قابل نصب است که کیفیت رندر نهایی را بالا می‌برند.
  • نرم افزار آرشیکد دارای چندین پلاگین کاربردی است که مدلسازی ساختمان را آسان‌تر می‌کند.
طراحی سه بعدی سازه در نرم افزار آرشیکد

سیستم BIM در برابر سیستم CAD

سیستم BIM طراحی ساختمان را آسان می‌کند و همه اضافه‌کاری‌ها را از میان برمی‌دارد. در سیستم مدلسازی اطلاعات ساختمان می‌توان نقشه‌های پلان، برش و نما را به سادگی از مدل سه‌بعدی استخراج کرد.

به علاوه با ایجاد هرگونه تغییر در یکی از نقشه‌ها، بقیه اسناد ساختمانی نیز متناسب با آن تصحیح می‌شوند. این ویژگی است که نرم افزار آرشیکد را ابزاری کارآمد برای مدلسازی ساختمان کرده است. آرشیکد برای طراحی سریع ساختمان و پرزانته قابل قبول آن یکی از گزینه های محبوب میان دانشجویان معماری و معماران حرفه‌ای است.

نرم افزار آرشیکد در بازار کار معماری ایران و جهان

آرشیکد نرم‌افزاری شناخته شده در بازار کار معماری کشورمان است، هرچند معمولا انتخاب اول دفاتر معماری نیست و استفاده از نرم‌افزارهایی همچون آتوکد، تری‌دی‌مکس، اسکچاپ و رویت رواج بیشتری دارد.

آرشیکد نرم‌افزار شناخته‌شده‌ای در بسیاری از کشورهای جهان است و محبوب‌ترین نرم‌افزار مدلسازی اطلاعات ساختمان ‌(BIM) در اروپا و استرالیا است. هرچند در امریکای شمالی و بسیاری دیگر از کشورهای جهان از جمله ایران، نرم‌افزار رویت گزینه اول برای سیستم BIM است.

فرمت فایل خروجی نرم افزار Archicad

آرشیکد از فرمت‌های بسیاری پشتیبانی می‌کند و به خوبی با دیگر نرم‌افزارهای معماری مانند تری‌دی‌مکس، رویت، راینو و اسکچاپ همکاری می‌کند. بعضی از فرمت‌ها به طور مستقیم قابل انتقال به آرشیکد هستند و بعضی نیاز به پلاگین برای تبدیل فرمت دارند.

آرشیکد می‌تواند فرمت‌های نرم‌افزارهای زیر را به صورت مستقیم بخواند:

فرمت‌های نرم‌افزار اتوکد: DWG-DXF

 فرمت نرم‌افزار Navisworks: NWC

 فرمت‌های نرم‌افزارهای سیستم مدلسازی اطلاعات ساختمان: BCF-IFC

 فرمت نرم‌افزار اسکچاپ: SKP

جدیدترین ورژن نرم افزار Archicad: آرشیکد ۲۵

آخرین ورژن آرشیکد در سال ۲۰۲۱ با عنوان آرشیکد ۲۵ به بازار آمد که یکی مهمترین ویژگی‌های آن پشتیبانی از ۴۰ فرمت ورودی و خروجی است.

ابزار Survey Native

این امکان برای مشخص کردن مختصات پروژه در دنیای واقعی و هماهنگی مختصات پروژه با مدل سه‌بعدی به آرشیکد ۲۵ اضافه شده است.

پلاگین تبدیل فرمت آرشیکد ۲۵ به رویت ۲۰۲۱

با استفاده از این پلاگین به خوبی می‌توان فایل نرم‌افزار رویت ۲۰۲۱ را به نسخه آرشیکد ۲۵ تبدیل کرد. با این شیوه می‌توان به آسانی فایل این دو نرم‌افزار مهم مدلسازی اطلاعات ساختمان را به یکدیگر منتقل کرد.

بهبود تحلیل مدل سازه‌ای در نسخه جدید آرشیکد

در نسخه جدید آرشیکد ۲۵ توجه بیشتری به طراحی سازه شده است.

 اضافه شدن ۳۹ آبجکت پارامتریک جدید به کتابخانه آرشیکد

این آبجکت‌های کاربردی که اکثرا مربوط به مبلمان داخلی هستند، کاربرد زیادی در طراحی داخلی خواهند داشت؛ مانند کابینت آشپزخانه، انواع مبل و صندلی و …

سیستم کامپیوتری مورد نیاز برای نصب و اجرای نرم افزار Archicad

آرشیکد در سیستم‌های عامل مک و ویندوز قابل نصب است و پیشنهاد می‌شود بر روی ورژن ۸.۱ یا ۱۰ ویندوز نصب شود.

حجم فایل نصبی آرشیکد ۲۵، دو و نیم گیگابایت است و برای نصب تنها نیاز به ۵ گیگابایت فضای خالی دارد، که در مقایسه با نرم‌افزار رویت (به عنوان رقیب اصلی آرشیکد در مدلسازی اطلاعات ساختمان) سبک‌تر و کم‌حجم‌تر است. سیستم مناسب برای نصب نرم‌افزار Archicad نیاز به حداقل ۸ گیگابایت رم دارد.

نرم افزار آرشیکد یا رویت؟ کدامیک بهتر است؟

هر دو نرم‌افزار رویت و آرشیکد از سیستم مدلسازی اطلاعات ساختمان (BIM) بهره می‌برند که ویژ‌گی‌های مشترک زیادی به آنها می‌دهد. در جدول زیر تعدادی از تفاوت‌های آرشیکد و رویت را مرور می‌کنیم:

نرم‌افزار آرشیکدنرم‌افزار رویت
 اولین نسخه آرشیکد در سال ۱۹۸۲ به بازار آمد و در سال ۲۰۰۲ نسخه ۸ آن ارائه شد.اولین نسخه رویت در سال ۲۰۰۲ به بازار آمد.  
آرشیکد محصول شرکت گرافیسافت است که یک شرکت مجارستانی است.رویت محصول شرکت بزرگ آتودسک است که مجموعه کاملی از نرم‌افزارهای طراحی، معماری و مهندسی را به بازار عرضه می‌کند.
فایل نرم ‌افزار آرشیکد سبک‌تر از رویت است و ویرایش آن راحت‌تر است.نرم‌افزار رویت حجم فایل بالاتری از آرشیکد دارد.  
نرم‌افزار آرشیکد محیط کاربری ساده‌تری از رویت دارد.محیط کاربری رویت، سرراست و منطقی طراحی شده است و انواع تنظیمات را در اختیار شما می‌گذارد.
نرم افزار آرشیکد مسیر یادگیری آسان‌تری از نرم‌افزار رویت دارد.  رویت کامل‌ترین ابزارهای لازم برای اجرای سیستم مدلسازی اطلاعات ساختمان را دارد و در نرم‌افزار رویت دست شما برای طراحی پارامتریک بازتر است.
مدلسازی سازه و تاسیسات در نرم افزار آرشیکد با کمک نصب پلاگین‌ها امکان‌پذیر است.رویت مجموعه کاملی از ابزارها برای مدلسازی سازه و تاسیسات را دارد.
نرم افزار آرشیکد قدیمی‌ترین و دومین نرم‌افزار شناخته‌شده سیستم BIM در ایران و جهان است.نرم‌افزار رویت پرکاربردترین نرم‌افزار سیستم BIM در ایران و جهان است.
آرشیکد از فرمت‌های ورودی و خروجی بسیاری پشتیبانی می‌کند و در ورژن جدید آرشیکد ۲۵ به این موضوع توجه ویژه‌ای شده است.سازگاری رویت با انواع فرمت‌ها و خصوصاً با فرمت‌های دیگر نرم‌افزار‌های شرکت آتودسک بیشتر از آرشیکد است.
مدل‌های آماده، تمپلیت‌ها و آموزش‌های تخصصی محدودتری برای آرشیکد در دسترس است.رویت مجموعه کامل‌تری از مدل‌های آماده و آموزش‌ها را در اختیار شما می‌گذارد.
نرم افزار آرشیکد گزینه‌ای مطلوب برای طراحی سریع و بی دردسر ساختمان‌ها خصوصاً در پروژه‌های دانشجویی است.تسلط بر نرم‌افزار رویت در بازار کار برای شما مزیت بیشتری خواهد داشت.
اولین ورژن نرم افزار آرشیکد در سال ۱۹۸۲ تولید شد.

یادگیری نرم افزار آرشیکد را از کجا شروع کنیم؟

آموزش آرشیکد را باید از محیط کاربری آن شروع کنیم و پس از آن به سراغ معرفی بهترین پلاگین‌ها و موتورهای رندر آرشیکد می‌رویم.

منوهای آرشیکد مینیمال و مختصر است و تنظیمات اصلی به راحتی در دسترس شما هستند.

محیط کاربری آرشیکد کاربرپسند است و شخصی‌سازی آن آسان است.

شخصی سازی نوارابزارها در آرشیکد آسان است.
با کلیک راست در محیط کار آرشیکد به بسیاری از ابزارهای لازم دسترسی دارید.

آرشیکد دارای جعبه ابزاری مینیمال و مختصر است که باعث می‌شود ویرایش مدل‌ها آسان شود.

طراحی آیکون ابزارهای آرشیکد به خوبی نمایانگر عملکرد آنهاست.
پنجره تنظیمات اجزای ساختمان در آرشیکد بسیار واضح و گویا طراحی شده است.

انواع پلاگین های آرشیکد

یکی از بهترین پلاگین های آرشیکد، پلاگین BIM Track برای نسخه‌های ۲۳ به بعد آرشیکد است. این پلاگین قابل استفاده برای تمامی نرم‌افزارهای دارای سیستم مدلسازی اطلاعات ساختمان است و شما می‌توانید با آن نسخه‌های مختلف پروژه خود را در مرورگر وب مشاهده بکنید. این پلاگین برای نمایش طرح به کارفرما و کار گروهی بر روی پروژه ایده‌آل است.

یک پلاگین کاربردی دیگر برای آرشیکد، پلاگین گوگل‌ارث است. با استفاده از این پلاگین شما می‌توانید سایت واقعی پروژه را به محیط آرشیکد بیاورید.

دیگر پلاگین پرکاربرد آرشیکد، پلاگین Graghisoft EcoDesigner برای طراحی محیطی است.

پلاگین MEP Modeler دیگر پلاگین مفید آرشیکد است که به ما امکان مدل‌سازی دو‌بعدی و سه‌بعدی تاسیسات مکانیکی، الکتریکی و لوله‌کشی ساختمان را می‌دهد.

پلاگین Cadimage افزونه‌ای محبوب برای آرشیکد است که امکان ساخت دقیق‌تر اجزای ساختمانی مانند در، پنجره، پله و کابینت را به ما می‌دهد.

پلاگین PARAM-O پلاگین طراحی پارامتریک برای نسخه آرشیکد ۲۴ به بعد است.  در این پلاگین با استفاده از برنامه‌نویسی گرافیکی  می‌توان فرم‌های خاص‌تری را مدلسازی کرد، مانند کاربرد گرس‌هاپر در نرم‌افزار راینو یا پلاگین داینامو در رویت.

بهترین موتورهای رندر آرشیکد

تا به امروز نسخه ای از پلاگین رندر VRay برای آرشیکد کرد عرضه نشده است و اگر شما می خواهید حتماً از رندر وی‌ری استفاده کنید لازم است که مدل آماده آرشیکد را به نرم‌افزارهایی مانند سینما فوردی، توین‌موشن و یا تری‌دی‌مکس انتقال دهید.

رندر VRay با کمک نرم افزار Cinema4D

البته چندین پلاگین عالی برای رندر در آرشیکد وجود دارد. موتور رندر CineRender به صورت پیش‌فرض درون نرم افزار آرشیکد قرار گرفته است که کیفیت قابل قبولی دارد.

رندر آرشیکد به کمک موتور رندر CineRender

پلاگین رندر Octane، پلاگین رندر Corona و پلاگین قدرتمند مکسول برای رندرگیری در آرشیکد در اختیار شما هستند که انواع تنظیمات محیطی و متریال‌سازی را ممکن می‌کند و کیفیت رندر بالایی دارند.

رندر آرشیکد به کمک موتور رندر کرونا
رندر آرشیکد به کمک موتور رندر اکتان

به علاوه شما می‌توانید از پلاگین اینسکیپ و پلاگین لومیون برای رندرگیری همزمان یا ریل‌تایم در آرشیکد استفاده کنید و یا فایل آرشیکد را به نرم‌افزارهای لومیون و آرتلانتیس وارد کنید و در آنجا از کتابخانه بزرگ این نرم افزارها برای اضافه کردن عناصر محیطی به طرح خود بهره ببرید.

رندر همزمان با افزونه لومیون برای آرشیکد
رندر همزمان با افزونه اینسکیپ در آرشیکد
رندر فایل آرشیکد با بردن به نرم افزار آرتلانتیس

پاسخ به سوالات متداول شما درباره نرم افزار آرشیکد

نرم افزار آرشیکد چیست؟

 آرشیکد باسابقه‌ترین نرم‌افزار مدلسازی اطلاعات ساختمان است. این نرم‌افزار مختص معماران است و در آن می‌توان به راحتی اجزای ساختمان را مدلسازی کرد و به صورت اتوماتیک از مدل سه‌بعدی، نقشه‌های ساختمانی شامل پلان، نما و برش را استخراج کرد. بنابراین کار با آرشیکد سریع و لذت‌بخش است. 

 چه نرم افزارهایی  به آرشیکد شبیه هستند و می‌توانند جایگزین آن باشند؟

نرم افزار رویت به عنوان شناخته‌شده‌ترین نرم‌افزار مدلسازی اطلاعات ساختمان یکی از جایگزین‌های نرم افزار Archicad است. نرم‌افزار اسکچاپ از نظر همه‌کاره بودن، آسان بودن و سرعت بالای مدل‌سازی به نرم افزار آرشیکد شبیه است. نرم‌افزار راینو نیز با توجه به داشتن امکان مدلسازی سه‌بعدی و تهیه نقشه‌های دوبعدی  از آن به آرشیکد شباهت دارد.

بهترین ویژگی آرشیکد چیست؟

نرم افزار Archicad یک ابزار نسبتاً سبک، روان و آسان برای به کار گرفتن سیستم مدلسازی اطلاعات ساختمان است. شما در آرشیکد تنها لازم است مدل سه‌بعدی ساختمان را طراحی کنید و نقشه‌های ساختمان شما به راحتی از روی مدل سه‌بعدی ساخته می‌شود.

یادگیری نرم افزار آرشیکد به چه کسانی پیشنهاد می‌شود؟

آرشیکد نرم‌افزار قدرتمندی برای مدلسازی اطلاعات ساختمان است و در عین حال کار با آن ساده و سریع است. بنابراین اگر شما دانشجوی معماری هستید و می‌خواهید در کمترین زمان پروژه‌های خود را با کیفیت قابل قبولی ارائه دهید، خوب است که نرم افزار آرشیکد را یاد بگیرید.

به علاوه اینکه بازار کار معماری هر روز بیش از پیش به سمت استفاده از شیوه مدلسازی اطلاعات ساختمان (BIM) می رود و همکاری بین نرم‌افزار رویت و نرم افزار آرشیکد در نسخه جدید این نرم‌افزارها بیش از پیش فراهم شده است. بنابراین می‌توان گفت نرم‌افزار Archicad نرم‌افزاری آینده‌دار در بازار کار معماری ایران و جهان خواهد بود. اگر علاقه‌مند به مبحث بیم هستید می‌توانید به مقاله BIM چیست مراجعه کنید.

بهترین موتور رندر برای نرم افزار Archicad چیست؟

بهترین موتورهای رندر برای رندرگیری ریل‌تایم در نرم افزار آرشیکد، لومیون و اینسکیپ هستند. پلاگین‌های اکتان و کرونا نیز دارای نسخه باکیفیتی برای آرشیکد هستند که امکان متریال‌سازی و انواع تنظیمات را به شما می‌دهند. به علاوه اینکه شما می‌توانید در نرم‌افزارهای ۳D Max، Cinema4D و Twinmotion نیز از مدل آرشیکد رندر VRay بگیرید.

پیشنهاد ما به شما، برای یادگیری حرفه‌آی ابزارها و نرم‌افزارهای رشته معماری، پکیج ویژه دانشجویی آموزال است. این پکیج شامل نرم‌افزار‌های کاربردی برای دانشجویان معماری از جمله اسکچاپ و اتوکد است که با تخفیف ویژه به شما تقدیم می‌شود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.