همه چیز راجع به فبلب (Fab Lab)

چه طورتقریبا همه میتوانند همه چیز بسازند؟

به عنوان یک انسان، خلق کردن در DNA ما وجود دارد. مهم نیست که شما سازنده وسایل خانه باشید، یا آشپز، سازنده ربات کودک، کمپانی مد که نمونه های پارچه می سازند یا حتی کسی که تمام وقتش را پای کامپیوتر می گذراند. طی ۳۰۰ سال اخیر در جهان، با گذر زمان ما بیشتر و بیشتر ارتباط فیزیکی خود را با دنیای اطرافمان از دست می دهیم. خرید، سفارش آنلاین، دورانداختن وسایل و جایگزین کردن آن با پیشرفت تکنولوژی به نظر از آسان ترین کارهاست. هرکدام از ما می تواد بیاموزد که چگونه بسازد، بازسازی کند، دوباره استفاده کند و خلق کند… تنها چیزی که به آن نیاز داریم یک محیط مناسب است، جایی که در آن بتوانیم افرادی مثل خودمان را ملاقات کنیم، آموزش ببینیم و از ابزار  ساخت  دیجیتالی استفاده کنیم. خبر خوب این است که چنین فضاهایی هم اکنون در سراسر دنیا با عنوان «کارگاه های اجتماعی» پدید آمده اند. در این مقاله قصد داریم به یکی از انواع این گونه فضاهای کارگاهی آموزشی که به اختصار به آن «فب لب» می­گویند بپردازیم.

فبلب (fablab) چیست؟

فب لب یا همان fabrication laboratory یک کارگاه ساخت دیجیتال است. کارگاه­های ساخت دیجیتالی بیش از بیست سال است که در دنیا مورد استفاده قرار می­گیرند و در آن تجهیزاتی وجود دارد که به آن Numeric Control یا اصطلاحاً NC گفته و توسط رایانه کنترل می شوند. فب لب یک برنامه توسعه یافته اموزشی در مرکز CBA دانشگاه MIT است که به عنوان یکی از نتایج جانبی تحقیقات در خصوص ساخت و محاسبات دیجیتالی پدید آمد .فب لب یک پلتفورم نمونه سازی مبتنی بر فناوری است،جایی که که پژوهش در نرم افزار و استفاده از  ابزار نسل آینده بر مرزهای آنالوگ-دیجیتال غلبه می کند. CBA یا همان Center for Bits & Atoms در حال ترسیم نقشه مسیر پژوهشی است که از مرز ساخت دیجیتالی عبور می کند: از ماشینهایی که در یک فب لب اشیا میسازند، تا ماشین هایی که قطعاتی از ماشین را می سازند، تا ماشین هایی که خود را بازسازی می کنند، تا ساخت با ابزار پیچیده و …

فب لب جزیی از برنامه توسعه آموزشی دانشگاه MIT در (CBA)Center for Bits and Atoms) است، توسعه و پژوهش در ساخت دیجیتالی و محاسبات. فبلب یک نمونه تکنیکی برای نوآوری و اختراع است، محرکی برای کارآفرینی در سطح محلی و بومی. فب لب همینطور می تواند فضایی برای آموزش و نوآوری باشد: مکانی برای بازی، ساخت، آموزش، راهنمایی، اختراع. فب لب یعنی اتصال به جامعه جهانی دانش آموزشان، محصلان، تکنولوژیستها، محققان، سازندگان و نوآوران. همه فب لب ها فرایند و ابزار مشترک را به اشتراک می گذارند، درواقع برنامه اصلی ساخت یک شبکه جهانی و توزیع کارگاه برای پژوهش است. در محیط آموزشی، به جای اتکا بر آموزش ثابت، آموزش در یک فضای صحیح، جالب توجه وخصوصی صورت می­گیرد آنجا که دانش آموزان به منظور یافتن راه حل چالشها یا استفاده از ایده شان به زندگی وارد چرخه تصویر سازی، طراحی، نمونه سازی، بازتاب و تکرار می شوند. فب لب یک جامعه جهانی آموزش و نوآوری با بیش از ۱٫۷۵۰ آزمایشگاه ساخت دیجیتالی در بیش از ۱۰۰ کشور دنیااست.

آیا فبلب ها در ایران نیز وجود دارند؟

در حال حاضر با توجه به اطلاعات سایت dchouse در ایران فب لب فعال در دو منطقه تهران و اصفهان در حال فعالیت هستند. شما با مراجعه به سایت https://www.fabfoundation.org به آسانی می توانید تمامی اطلاعات راجع به فب لب های سراسر دنیا از جمله ایران را دریافت کرده و لیست فب لب های فعال در ایران را دیده و به آنها بپیوندید. ازجمله فب لب های موجود در ایران، Digital Craft House در دانشگاه هنر واقع در کرج است. این مجموعه با هدف تهیه فضای مناسب برای هر کسی است که مشتاق پژوهش و توسعه ایده های نوین بوده و تمام ابزار مورد نیاز طراحی و ساخت و ماشین های مورد نظر را نیز فراهم کرده است. تمامی افراد می توانند به این مرکز مراجعه کرده، آموزش ببینند و از پرینتر سه بعدی، کاتر لیزری و ماشین CNC Miling استفاده کنند تا کارشان را با کیفیت انجام دهند. کارگاه های ساخت و طراحی با تمرکز بر تکنولوژی معمارانه، انرژی و پایداری همچنین تاسیسات پاسخگو و تعاملی به طور مکرر برگزار می شود. شرکت کننده ها تشویق می شوند که فراتر فکر کنند و از ماشینها به طور نوآورانه استفاده کنند. برای اطلاعات بیشتر می توانید به سایت http://dchouse.ir مراجعه کنید.

فبلب اصفهان

فب لب اصفهان گروهی از هنرمندان و طراحان و معماران جوان اصفهانی هستند، که به تغییر شکل فرهنگ و شهرشان با استفاده از تکنولوژی های نوین باور دارند. این گروه اولین فب لب اصفهان را با هدف ایجاد فرصتی برای آوردن تکنولوژی به پوسته شهر و صنعت و هنر و شیوه زندگی بنا نهادند. هدف اصلی این گروه استفاده از دانش و مهارت در استفاده از تکنولوژی های جدید برای ایجاد محصولاتی که پاسخگوی مشکلات بومی هستند، برای مثال مشکلات زیست محیطی. همینطور اینکه به هنر شهر، هوایی تازه از تکنولوژی و ساخت دیجیتالی به منظور تولید مجدد آن داده و تغییر هنر اصفهان به نسل جدید هنر سازان را با تکنولوژی های دیجیتالی امکان پذیرکنند.

برای اطلاعات بیشتر در خصوص این فب لب می توانید به آدرس سایت http://www.greenlabisf.net مراجعه کنید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.