معرفی نرم افزار رویت (نرم افزار Revit) و کاربرد آن در معماری
نرم افزار رویت از محبوبترین و پرکاربردترین نرمافزارهای تخصصی معماری و یکی از قویترین ابزارها برای اجرای روش BIM است که میتواند مدل سهبعدی ساختمان حاوی تمامی اطلاعات هندسی و فنی را تهیه کند. این اطلاعات میتوانند به صورت اسناد ساختمانی از جمله پلان، برش، نما، پرسپکتیو، دیتیلهای اجرایی و جداول متره به دست کارفرما برسند.
تا پایان این مطلب با ما همراه باشید تا با زیر و بم نرم افزار Revit آشنا شوید؛ از معرفی رویت و سیستم مدلسازی اطلاعات ساختمان شروع میکنیم و با مقایسه نرم افزار رویت با دیگر نرمافزارهای مطرح معماری مانند نرمافزار اتوکد و تریدیمکس ادامه میدهیم و در پایان نکات مهمی را برای شروع آموزش رویت با شما به اشتراک میگذاریم.
رویت چیست؟
Leonid Riaz یکی از موسسان نرمافزار رویت میگوید که «هدف ما از ایجاد سیستم BIM این بود که به متخصصان شاغل در صنعت ساختمان این امکان را بدهیم تا ساختمانها را به صورت مجازی طراحی کنند، بسازند و تحت بهرهبرداری قرار دهند؛ همانطوری که هواپیمای بوئینگ ۷۷۷ در دهه نود میلادی ابتدا به صورت نرمافزاری طراحی و مدلسازی شد و به صورت مجازی به پرواز درآمد و تست شد».
تیم سازندگان رویت دو دهه است که در تلاشند تا ایده مدلسازی اطلاعات ساختمان را به سرانجام برسانند؛ تا پیش از مرحله اجرای ساختمان بتوان ۴ مولفه مهم در معماری را تست و ارزیابی کرد.
چهار مولفه مهم برای ساختمانها در سیستم BIM شامل کارایی (عملکرد)، زیبایی، هزینه و تاثیرات زیستمحیطی است.
کاربردهای نرم افزار رویت در صنعت ساختمان
رویت امکان مدلسازی سهبعدی و نگهداری اطلاعات را در تمامی جنبههای ساختمانسازی از جمله معماری، سازه، تاسیسات الکتریکی، مکانیکی و لولهکشی میدهد.
رویت مپ ابزاری برای مهندسان تاسیسات است تا بتوانند نقشهکشی و مدلسازی سهبعدی تاسیسات ساختمان را به خوبی طراحی کنند. مدل هوشمند تولید شده از طریق نرم افزار Revit MEP به عنوان یک پرونده در پایگاه داده ذخیره می شود و این مدل نمایانگر کل پروژه ساختمان به طور جامع است.
بازار کار نرم افزار Revit در ایران
رویت از نرمافزارهای شناختهشده و محبوب در بازار کار معماری ایران است. استفاده از رویت خصوصا در پروژههای بزرگ شهری، بلندمرتبهسازی و پروژههای بینالمللی روز به روز در حال افزایش است و یادگیری Revit سرمایهگذاری مناسبی برای موفقیت کاری هر چه بیشتر شما به عنوان یک مهندس معمار در سالیان آینده است.
بازار کار نرم افزار Revit در جهان
طبق آمارهای جهانی بکارگیری BIM در صنعت ساختمان در ۵ سال گذشته، ۵۰ درصد رشد داشته است و کاربرد سیستم مدلسازی اطلاعات ساختمان به بیش از ۸۰ درصد در میان فعالان صنعت ساختمان رسیده است.
صرفهجویی در مصرف انرژی در بسیاری از کشورهای جهان مسئلهای مهم است و عملکرد مطلوب رویت در کمک به صرفهجویی در مصرف انرژی محبوبیت آن را در بازار کار کشورهای پیشرفته افزایش داده است.
استفاده از سیستم BIM در نرمافزاری همچون رویت از چند جهت به صرفهجویی در مصرف انرژی کمک میکند:
- نرم افزار رویت با داشتن آنالیز نورگیری میتواند میزان روشنایی روز ساختمان و بار گرمایی و سرمایی را تخمین بزند و کمک کند ساختمان متناسب با اقلیم و نیازهای سرمایشی و گرمایشی طراحی شود.
- رویت فرآیند مدیریت پروژه را بهبود میبخشد و کمک میکند پروژه ساختمانی زودتر به ثمر بنشیند و از نظر اقتصادی و کاهش آلودگی زیستمحیطی، بازدهی بهتری دارد.
- استفاده از سیستم BIM یا مدلسازی اطلاعات ساختمان، به تعمیر و نگهداری مناسب ساختمان کمک میکند و رسیدگی بهموقع به تاسیسات الکتریکی و مکانیکی، هزینههای نگهداری و انرژی مصرفی را پایین میآورد.
مزایای استفاده از نرم افزار رویت
۱. تنوع در ابزارهای نمایش
- تنوع در زاویههای دید برای بررسی هر چه بهتر پروژه
- امکان باز کردن چند صفحه در کنار هم
- امکان استفاده از دو مانیتور برای تقسیم ابزارها و داشتن دید وسیع به مدل سهبعدی
- امکان استفاده از تکنولوژیهای VR و AR برای احساس نور، صدا، بافت و …
۲. همکاری موثر
همکاری بهتر طراحان و مهندسان از طریق شبکه محلی (LAN) و همچنین رایانش ابری (کلود) با ابزارBIM 360 Design امکانپذیر است. استفاده از این روشها، نیاز به پلات گرفتن و چاپ کاغذی را کم میکند.
همکاری بین اعضای تیم طراحی معماری و سایر تیمهای مهندسان سازه و تاسیسات با وجود سیستم رایانش ابری آسانتر شده است؛ زیرا یک نسخه واحد از مدل ساختمان از طریق اینترنت در اختیار همه اعضا است و تغییرات در لحظه قابل اعمال است. بنابراین بهروزرسانی و ایجاد تغییرات در مدل ساختهشده با رویت کارآمدتر است.
۳. جمعآوری دادههای پارامتریک
- با استفاده از دادههای پارامتریک، میتوان به راحتی مدلهای آماده را به ابعاد مورد نیاز پروژه درآورد.
- اطلاعات مهم مانند مصرف انرژی، نام سازنده و … قابل ثبت در مدلهای آماده است.
- چندین مجموعه از ابعاد در یک فمیلی قابل اجراست و میتوان با ساخت یک فمیلی چندین نمونه از آن را در یک فایل در اختیار داشت، مثلا یک پنجره در سه ابعاد مختلف.
- ساخت جداول اطلاعات پروژه مانند تعداد و ابعاد در و پنجره به صورت اتوماتیک قابل انجام است و محاسبه هزینهها را آسان می کند.
- کتابخانهای غنی از اطلاعات محصولات ساختمانی همچون مصالح و مبلمان داخلی در دسترس قرار میگیرد. این اطلاعات را سازندگان محصولات ارائه میدهند و به طور کامل در مدلهای آماده وارد میشود.
معایب استفاده از نرم افزار رویت
- تمرکز نرم افزار رویت بر دقت و صحت مدلسازی است و این موضوع امکان طراحی خلاقانه فرم ساختمان را کم میکند؛ هر چند امکانات جدید رویت برای ساخت انواع کانسپت حجمی (Mass) این مشکل را تا حد زیادی رفع کرده است.
- بررسی پرسپکتیوها و خصوصا دید داخلی با توجه به دید ایزومتریک آن مشکل است. البته این مساله با استفاده بهتر از ابزار دوربین و همینطور پلاگینهای رندر ریلتایم مانند اینسکیپ قابل رفع است.
- رویت هنوز هم مسیری طولانی برای جایگزینی نرمافزار اتوکد به عنوان ابزار اول نقشهکشی معماری، در بازار کار کشورمان دارد.
فرمت فایل خروجی نرم افزار Revit
رویت از چندین فرمت برای فایل خروجی و ورودی پشتیبانی میکند و در بسیاری از نرمافزارها قابل استفاده است. فرمت اصلی فایل رویت RVT است که فقط در محیط نرم افزار Revit قابل اجراست. RFA فرمت فمیلیها و RTE فرمت تمپلیتهای رویت است.
رویت از فرمتهای دیگر مانند DWF و DWG برای اتوکد، JPG و PNG و دیگر فرمتهای عکس و HTML و TXT و دیگر فرمتهای متنی و فرمتهای انتقال داده مانند IFC و فرمت STL برای پرینت سهبعدی پشتیبانی میکند.
جدیدترین ورژن نرم افزار رویت
از سال ۲۰۱۸ تنها یک ورژن از رویت عرضه میشود که شامل تمامی امکانات موجود در سه نسخه گذشته از رویت است: نرم افزار رویت معماری (Revit Architecture)، نرم افزار رویت استراکچر (Revit Structure) و نرم افزار رویت مپ (Revit MEP). بنابراین تمامی اطلاعات یک پروژه ساختمانی و تمامی ابزار لازم برای مدلسازی معماری، سازه و تاسیسات در یک نسخه در دسترس است.
نسخههای جدیدتر نرم افزار رویت سیستم بالاتری نیاز دارند؛ مثلا رویت ورژن ۲۰۲۱ نیاز به رم ۸ گیگ، ویندوز ۱۰ و ۳۰ گیگابایت فضای خالی دارد.
ویژگیهای نرم افزار Revit ورژن ۲۰۲۲
ورژن ۲۰۲۲ تغییرات جزئی بسیاری داشته است که به تجربه کاری معماران را بهبود میدهد. خروجی مستقیم PDF، افزودن فمیلی Autodesk، امکان ادیت پروفایل دیوار و بهبود اتصالات سازهای (آرماتوربندی و اتصالات در سازههای فولادی) از امکانات جدید رویت در نسخه ۲۰۲۲ هستند.
چند نمونه دیگر از امکانات کاربردی که در این نسخه به رویت اضافه شدهاند شامل موارد زیر است:
۱. امکان لینک فایل راینو و تریدی مکس به رویت
رویت به خوبی با دیگر نرمافزارهای معماری به خوبی متصل میشود و از آنها کمک میگیرد. برای هرچه حرفهایتر کردن رندر نهایی میتوان فایل رویت را به نرمافزار تریدیمکس برد. همچنین با بردن فایل رویت به نرمافزار Autodesk Navisworks میتوان به خوبی عملکرد اجزای مختلف ساختمان را در کنار هم بررسی کرد و هرگونه ایراد طراحی را پیش از مرحله اجرا برطرف نمود.
از نسخه ۲۰۲۰ امکان لینک کردن فایل راینو و تریدیمکس به رویت وجود دارد.
۲. بهتر شدن RPCها
از سال ۲۰۰۹ تا به امروز امکان استفاده از تصاویر آماده PRC در رویت وجود دارد؛ شما به راحتی میتوانید این تصاویر آماده و کمحجم از عناصر محیطی مانند درختان، اتومبیلها و اشخاص را به مدل خود اضافه کنید؛ این قابلیت در نسخه جدید رویت تقویت شده است.
۳. بهبود Tagها
تگها عناصر هوشمندی برای اندازهگذاری نقشهها در رویت هستند. تگ به مانند یک برچسب بر روی یک عنصر مثلا فضای یک اتاق میچسبد و به عنوان یک پارامتر عمل میکند. تگها نه تنها اجزای نقشه را شمارهگذاری میکنند بلکه با انتخاب هر تگ به اطلاعات آن عنصر ساختمان دسترسی خواهید داشت.
وجود تگها به خوانایی نقشهها کمک میکند. امکان چرخش و مکانیابی بهتر تگها در نسخه جدید رویت ممکن شده است.
۴. بهبود آنالیز مسیر حرکت
Path of Travel یک قابلیت جدید در رویت است که از نسخه ۲۰۲۰ در دسترس است؛ از این ابزار برای بررسی حداقل فاصله بین دو نقطه از پلان استفاده میشود و شما میتوانید نقطه شروع و پایان حرکت و مسافت طی شده و زمان لازم برای طی مسیر را در اختیار داشته باشید.
یکی از موارد استفاده این ابزار محاسبه فاصله هر نقطه از پلان تا خروجی اضطراری ساختمان است. قابلیت Path of Travel در نسخه جدید رویت بهروزرسانی شده است و اطلاعات دقیقتری در اختیار شما میگذارد.
۵. خروجی گرافیکی از آنالیز سایکومتریک
نمودار سایکومتریک نموداری پیچیده برای نمایش خصوصیات ترمودینامیکی مخلوط گاز-بخار در فشار ثابت است. با استفاده از اطلاعات این نمودار میتوان سیستمهای سرمایشی، گرمایشی و تهیویه مطبوع را بهتر طراحی کرد.
این نمودار همچنین نشاندهنده بازهای از شرایط آبوهوایی است که انسان در فصول مختلف سال در آن احساس راحتی میکند. نمایش گرافیکی نمودار سایکومتریک و استفاده از اطلاعات آن در نرم افزار رویت، از امکانات نسخههای جدید این نرمافزار است.
نرم افزار رویت و نرم افزار اتوکد چه تفاوتی دارند؟
نرمافزار اتوکد در سال ۱۹۸۲ بر پایه سیستم CAD یا کمکابزار نقشهکشی کامپیوتری به بازار عرضه شد. نرم افزار Revit در سال ۲۰۰۰ بر پایه سیستم BIM یا مدلسازی اطلاعات ساختمان معرفی شد. این نرمافزار در سال ۲۰۰۲ توسط شرکت آتودسک خریداری شد و در کنار دیگر نرمافزارهای آتودسک بیش از پیش گسترش پیدا کرد و به نرمافزار اول در سیستم BIM تبدیل شد.
در محیط کاری یا ورکفلوی نرمافزارهای دارای سیستم CAD، طراح میتواند یک پلان کامل را به صورت مجزا از دیگر مدارک ترسیم کند. اما در محیط کاری یا ورکفلوی BIM طراح باید یک مدل سهبعدی بسازد و در حین آن دیگر مدارک ساختمانی نیز همزمان کامل میشوند.
معمولا روند طراحی در رویت به این صورت است که پلانها و مدل سهبعدی همزمان ساخته میشوند و رویت خروجی مطلوبی از نماها و برشها برای ما تهیه میکند. انجام هر تغییر بر روی یکی از مدارک به صورت همزمان در بقیه مدارک اعمال میشود.
رویت و اتوکد میتوانند جانشین هم باشند ولی امکان همکاری نیز دارند. این دو نرمافزار دارای سیستم کاری متفاوت، محیط کار و نحوه دستوردهی خاص خود هستند و برای موفقیت شغلی هر چه بیشتر معماران، بهتر است بتوانند با هر دو نرمافزار کار کنند تا طبق نیاز دفتر معماری از سیستم CAD یا BIM استفاده کنند.
مقایسه نرم افزار رویت و اتوکد
نرم افزار AutoCAD | نرم افزار Revit |
بر پایه نقشهکشی دوبعدی در سیستم CAD است. | بر پایه مدل سهبعدی در سیستم BIM است. |
در چندین صنعت کاربرد دارد. | مخصوص صنعت ساختمان است. |
اطلاعات آبجکتها را ذخیره میکند. | اطلاعات مدل سهبعدی را ذخیره میکند. |
برای نقشهکشی دقیق دوبعدی بهترین است. | برای مدلسازی دقیق سهبعدی، طراحی دیتیل و محاسبه هزینهها بسیار عالیست. |
تنظیمات کمتر و انعطاف بیشتری در طراحی دارد. | تنظیمات گستردهای در اختیار کاربر میگذارد و ابزارهای دقیق آن در طراحی سهبعدی انعطاف و تنوع در طراحی را تا حدی محدود میکند. |
ایجاد تغییرات در طرح، زمانبر و هزینهبر است. | تغییرات در طرح بسیار راحتتر و به صورت همزمان در تمامی مدارک اعمال میشود. |
در نسخه ۲۰۲۲ بر روی انواع سیستمهای ویندوز، مک، وب و موبایل اجرا میشود. | فقط بر روی ویندوز نصب و اجرا میشود. ورژن ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲ تنها در ویندوز ۱۰. |
نرم افزار تری دی مکس یا رویت؟
رویت یکی از بهترین نرمافزارها برای نقشهکشی و مدلسازی معماری و تریدیمکس یک نرمافزار مدلسازی سهبعدی و سرآمد در رندگیری باکیفیت است.
محیط کاربری و منوهای رویت بسیار آسانتر هستند و شما سریعتر به زیر و بم نرمافزار آشنا میشوید. هر دو نرمافزار حجیم و سنگین هستند و برای اجرای بهینه نیاز به سیستم سختافزاری مناسب دارند.
یادگیری هر دو نرمافزار در کنار هم میتواند مفید باشد چون مدلسازی در رویت و رندر گرفتن از آن در تریدیمکس، یکی از روشهای متداول برای ساخت رندرهای عالی از پروژههای معماری است.
اگر اولویت شما نقشهکشی معماری و دیتیلهای ساختمانی است؛ تسلط بر نرم افزار رویت، یاریدهنده شما به عنوان طراح فاز ۲ خواهد بود و اگر ترجیح شما فعالیت به عنوان سیجیآرتیست در پرزانته نهایی پروژههای معماری است، تسلط بر نرمافزار تریدیمکس کمک بزرگی برای شما خواهد بود.
یادگیری نرم افزار رویت را از کجا شروع کنیم؟
نرم افزار Revit دارای محیط کار، مجموعه ابزارها و تنظیمات کاملا منظم و منطقی است؛ برای آموزش رویت به صورت بهینه و موثر باید ابتدا به خوبی با محیط کاربری و ابزارهای مهم رویت آشنا شویم. ابتدا با محیط کاربری رویت و منوهای مهم آن آشنا میشویم و پس از آن به سراغ چند موضوع مهم میرویم که شما حتما در مسیر آموزش نرم افزار رویت به دانستن آنها نیاز پیدا خواهید کرد.
آشنایی با محیط کاربری رویت
هرچند اگر شما به نوار فرمان آتوکد عادت داشته باشید، ابتدا سخت است تا همه کارها را با انتخاب از منوها پیش ببرید اما با کمی تمرین به ابزارهای رویت عادت میکنید و به راحتی میتوانید ابزار مورد نظر خود را از منوها پیدا کنید.
نوار ابزارهای کاربردی
نوار ابزار رویت (Ribbon) در بالای صفحه تمام ابزارهای ترسیمی، ویرایشی، اندازهگذاری، مدیریتی و … را در اختیار کاربران میگذارد.
نوار view جایی برای تنظیم میزان نمایش جزئیات، تنظیمات گرافیکی و … در هر دید به ساختمان است.
نوار Quick Access ابزارهای مهمی که باید راحتتر در دسترس باشند را در کنار هم گذاشته است، ابزارهای پرکاربردی مانند ذخیره کردن، رفتن به مرحله قبل و بعد (save, undo, redo)، اندازهگذاری و اضافه کردن لول و تگها.
نوار Option فقط وقتی دیده میشود که شما دستوری را انتخاب کردهاید مثلا دستور wall و در حال ترسیم دیوارها هستید. در این نوار میتوانید تنظیمات ترسیمی دیوار را به خوبی انجام دهید. مثلا هر دیوار جداگانه ترسیم شود یا به صورت زنجیرهای (Chain) پشت سر هم.
نوار Select Tray انواع ابزارها برای انتخاب را در دسترس شما قرار میدهد و در پروژههای شلوغ و پیچیده بسیار پرکاربرد است.
پنجرههای پرکاربرد
پنجره Project Browser به مانند فهرستی برای ورق زدن مدارک پروژه است و تمامی صفحهها، فمیلیها، جداول و … را در دسترس شما میگذارد. از طریق این پنجره امکان انواع تنظیمات مانند کپی کردن یک صفحه، تغییر نام و … را خواهید داشت.
پنجره Properties مشخصات کامل هر چیزی را که شما انتخاب کرده باشید نشان میدهد مثلا با انتخاب یک دیوار تمامی مشخصات از جمله ابعاد، متریالها و … را در اختیار شما میگذارد. اگر چیزی را انتخاب نکرده باشید در این پنجره مشخصات ویو یا دیدی که در آن قرار دارید را نشان میدهد. بسیاری از تنظیمات بر روی اجزای ساختمان از تغییر منوهای موجود در Properties انجام میشود.
پنجره کلیکراست و شرتکاتهای مهم
ابزارهای موجود در پنجرهای که با کلیکراست در محیط رویت باز میشود، امکانات خوبی برای تنظیم دید مناسب در حین طراحی فراهم میکنند؛ ابزارهایی مانند انتخاب، پنهان کردن، زوم کردن و …
Navigation Bar یا همان مکعب سفید و ابزارهای کنار آن در اکثر نرمافزارهای شرکت آتودسک همچون اتوکد و تریدیمکس وجود دارند که ابزارهایی کاربردی برای انواع زوم و چرخش دید هستند.
استفاده از شرتکاتها در رویت به میزان اتوکد مرسوم نیست اما شما میتوانید ابزارهای پرکاربرد را با شرتکات فراخوانی کنید و شرتکاتها را ویرایش و شخصیسازی کنید. از شرتکاتهای پرکاربرد رویت LL برای ایجاد لول جدید، WA برای ترسیم دیوار و ZA برای زوم کل اجزای صفحه است.
کار با تمپلیتهای رویت
قالب یا تمپلیت همان تنظیمات اولیهای است که رویت در اختیار شما میگذارد. از امکانات پرکاربرد رویت امکان ساخت تمپلیت و وارد کردن تمپلیتها به محیط نرمافزار است. شما در یک تمپلیت میتوانید تمام جزئیات را تنظیم کنید، از تعداد و نام نقشهها، واحد متر، سانتیمتر و …، ضخامت خطوط، نوع هاشور و تمام مواردی که مربوط به گرافیک نقشههای نهایی شماست.
تهیه قالب اولیه در دفاتر معماری که از رویت استفاده میکنند مرسوم است و با داشتن یک تمپلیت مشخص در زمان مورد نیاز برای اتمام کار صرفهجویی میکنند. اگر تازه شروع به کار با رویت کردهاید، بهتر است یک تمپلیت metric را دانلود و به محیط رویت اضافه کنید.
مدلسازی Mass برای طراحی حجمی در رویت
ورژنهای جدیدتر رویت امکانات بسیار خوبی برای مدلسازی کانسپت حجمی در اختیار معماران قرار میدهد. یکی از دلایل امکان مدلسازی حجمی در رویت این است که راحتتر بتوان احجام و فرمهای خاصتر را مدلسازی کرد. در ساخت کانسپت حجمی با رویت میتوان حجم را در سایت پروژه جانمایی کرد و ارتفاع، مساحت، حجم و درجه چرخش حجم ساختمانی را مشخص کرد.
از این حجم میتوان برای تهیه دیاگرامهای معماری مانند تحلیل سایت و زاویه تابش و … استفاده کرد و همینطور برای اجرای تجزیه و تحلیل اولیه انرژی میتوان از رویت خروجی گرفت و فایل gbxml در نرمافزارهایی مثل Green Building Studio، Ecotect و Project Vasari وارد کرد.
میتوان به کانسپت حجمی جزئیات اضافه کرد و با افزودن طبقات، سقف و کف، شروع به مدلسازی باجزئیات کرد. بنابراین از مدلهای حجمی اولیه میتوان به مدل دقیق سهبعدی و نقشههای پلان، برش و نما رسید.
ساخت مدارک پروژه (دیتیل، اندازهگذاری، شیتبندی و …)
هدف از مرحله ساخت اسناد، مستندسازی دقیق و کامل تمام جنبههای طرح است؛ از مطالعات پیش از طراحی تا طراحی شماتیک و طرح توسعهیافته. از نقشههای تولید شده برای ارائه طرح در مسابقات معماری و در نهایت ساخت پروژه استفاده میشود.
علاوه بر این، یک نسخه نهایی از نقشهها و مشخصات معمولاً برای بررسی و تأیید به مراجع صدرکننده جواز ساختوساز ارسال میشود. برآورد نهایی هزینه نیز یکی از خروجیهای مهم مدلسازی اطلاعات ساختمان است که در رویت به خوبی قابل انجام است.
تهیه اسناد و مدارک نهایی ساختوساز با رویت بسیار آسان است. ساخت شیت جدید، اضافه کردن دیدهای جدید (پلان، دیتیل، جدول و …) به شیت و چیدن آنها به سرعت انجام میشود. اگر شما تغییری در یک نقشه انجام دهید، رویت به طور اتوماتیک در بقیه نقشهها اعمال میکند.
با اضافه کردن یک نقشه جدید، رویت به طور خودکار شماره صفحات را بهروزرسانی میکند. اگر شما المانهای جدید ایجاد کنید یا متریال جدیدی اضافه کنید، رویت آن را به جداول اطلاعاتی اضافه میکند. بنابراین رویت بسیاری از ریزهکاریها را به طور خودکار انجام میدهد و کار شما را برای تحویل نهایی نقشهها راحتتر میکند.
استفاده از فمیلیها و ساخت آنها در نرم افزار Revit
فمیلیهای رویت مجموعههای سهبعدی هستند که در سه دسته فمیلی سیستمی (System Families)، فمیلیهای واردشدنی به رویت (Loadable Families) و فمیلیهای درجا (In-Place Families) تقسیم میشوند.
- فمیلیهای سیستمی در منوی اصلی ابزارهای رویت جای دارند مانند دیوارها، دیوار پی، کف و سقف،گریدلاین، لول و اندازهگذاری و دیگر اجزای اصلی ساختمان. این فمیلیها دارای پارامترهای از پیش تعیین شده هستند که ما به آنها مقدار میدهیم.
- فمیلیهای واردشدنی (component) به صورت آماده موجود هستند و خودمان نیز میتوانیم اشیای مدنظرمان را به صورت فمیلی بسازیم و به آنها پارامتر دهیم و ذخیره کنیم. کاربرد این نوع فمیلی در محیط رویت شبیه به آبجکتهای واردشدنی به محیط تریدیمکس است.
- فمیلیهای درجا شبیه به فمیلیهای واردشدنی هستند با این تفاوت که میتوانند برای ساخت مدل از هندسه موجود در پروژه استفاده کنند و به فرم و ابعاد ساختمان ما وابستهاند. فمیلیهای درجا برای اضافه کردن جزئیات به مدل سهبعدی مانند قاب سنگی دور پنجرهها در نمای کلاسیک پرکاربرد هستند.
فازبندی و مفهوم LOD در رویت
Phases یا فازبندی در رویت، بُعد چهارم یعنی فاکتور زمان را در مدلسازی دخیل میکند. فازهای رویت به شما این امکان را میدهد که مراحل مختلف پروژه خود را برنامهریزی کنید. با کمک فازبندی شما میتوانید مشخص کنید در یک پروژه بازسازی کدام دیوارها باید تخریب شوند و کدام دیوارها باید ساخته شوند. بدین صورت رویت به شما دو مدل نشان میدهد، یک مدل قبل از تخریب و نوسازی و یک مدل بعد از اینکه دیوارهای مدنظر شما تخریب شدند. ابزار Phases فقط شامل تخریب و نوسازی نیست بلکه هر نوع زمانبندی در پروژه را میتوان در فازها اضافه کرد.
توجه داشته باشیدی که مفهوم Phases در رویت با اصطلاح نقشهکشی فاز ۱ و فاز ۲ معماری متفاوت است. نقشهکشی فاز ۱ و ۲ زمانبندی اجرای پروژه را نشان نمیدهند بلکه در میزان نمایش جزئیات و دیتیلها تفاوت دارند. این مفهوم در شیوه BIM و نرم افزار Revit با Level of Detail (LOD) مطرح میشود.
LOD یا سطح جزئیات نشاندهنده میزانی است جزئیات و اطلاعات است که ما در مدل سهبعدی وارد میکنیم. طبق استانداردهای صنعت ساختمان ۵ سطح از جزئیات وجود دارد که پایینترین سطح جزئیات، سطح ۱۰۰ است و بالاترین سطح جزئیات سطح ۵۰۰ نامیده میشود.
LOD 100، LOD 100، LOD 100، LOD 100 و LOD 100 به چه معناست؟
- LOD 100 یک طرح حجمی اولیه است که ابعاد زمین، ابعاد ساختمان و نحوه قرارگیری ساختمان در سایت پروژه را نشان میدهد.
- LOD 200 جزئیات بیشتری از ساختمان را در اختیار ما میگذارد مانند زونبندی و ارتباط قسمتهای مختلف ساختمان با هم.
- در LOD 300 به سطح نقشههای اجرایی معماری رسیدهایم و هر یک از اجزا دارای اندازه دقیق خود هستند.
- LOD 400 سطح دیتیلهای اجرایی ساخت است. در این میزان جزئیات، تمام متریالها و اتصالات قابل مشاهده است و میتوان از نقشهها برای ساخت و مونتاژ قطعات در کارخانه استفاده کرد.
- LOD 500 سطح جزئیات ازبیلت(as-built) است که پس از اتمام ساخت بنا تهیه میشود. از این نقشهها برای تعمیر و نگهداری ساختمان استفاده میشود.
LOD100 LOD200 LOD300 LOD400
نکته مهم در زمینه سطح جزئیات در نرم افزار رویت این است که از نظر تئوری شما میتوانید هر ساختمان را در رویت با جزئیات بسیار زیاد مدلسازی کنید، به طوری که حتی هر پیچ هم در مدل شما وجود داشته باشد ولی در زمان مدلسازی در رویت لازم است که به حد نیاز وارد جزئیات شویم. نکته مهم دیگر این است که لازم نیست تمامی اجزای پروژه با هم به سطح بالای جزئیات برسند. در سیستم BIM صرفهجویی در هزینه و زمان حرف اول را میزند.
طراحی پارامتریک با داینامو در رویت
همانطور که از نامش پیداست طراحی پارامتریک با پارامترها هدایت میشود و مجموعهای از پارامترها مقادیر و ارتباط بین اجزا را کنترل میکند و به طرح شکل میدهد. رویت در حالت کلی با پارامترها سروکار دارد و در فمیلیهای رویت، پارامترها تعیین و مقداردهی میشوند. البته مدلهای پیچیدهتر که ما معمولا به عنوان معماری پارامتریک میشناسیم در افزونه داینامو در رویت طراحی میشوند.
در طراحی پارامتریک ما به دنبال یک نتیجه مشخص نیستیم بلکه با در نظر گرفتن پارامترها، به یک الگو میرسیم تا بتوانیم فرمی خاص را به طور دقیق مدلسازی کنیم و سپس با تغییر پارامترها، انقدر فرم را تغییر میدهیم تا به حاصل مدنظرمان برسیم.
پلاگین داینامو چه کاربردهایی دارد؟
داینامو یک پلاگین برای برنامهنویسی تصویری است. یک نمونه دیگر آن پلاگین گرسهاپر در نرمافزار راینو است، فایل راینو قابل وارد شدن و لینک شدن در نرم افزار رویت را دارد و به خوبی با داینامو همگام میشود.
داینامو به طراحان و معماران اجازه میدهد رویت را با کدنویسی کنترل کنند و همینطور با وصل کردند نقاط بر روی صفحه، الگوریتمهایی ایجاد کنند. برای یادگیری داینامو نیاز به دورهای تکمیلی از آموزش رویت دارید تا بتوانید اصول کار با داینامو را یاد بگیرید.
با استفاده از داینامو میتوان هندسههای پیچیده را تحلیل کرد، فرآیندهای تکراری را به صورت خودکار درآورد، خطاهای انسانی را کاهش داد و از دادهها به صورت موثرتری در نرمافزارهایی مانند اکسل خروجی گرفت. داینامو کاربردهای جالب و آسانتری هم دارد؛ مانند انتخاب رندوم متریال و رنگ و یا حرفهایتر کردن انیمیشنهای رویت.
تکنولوژیهای VR و AR در نرم افزار Revit
تکنولوژی واقعیت مجازی این امکان را فراهم میکند که با استفاده از هدست واقعیت مجازی فضای معماری را بهتر درک کنیم و در فضا حرکت کنیم. اگر چند نفر بر روی طراحی ساختمان کار میکنند لازم نیست همه افراد هدست VR داشته باشند، تجربه واقعیت مجازی قابل نمایش در دسکتاپ است و بقیه همکاران نیز میتوانند همان تجربه شما را حس کنند. شما همزمان با بررسی فضای معماری در واقعیت مجازی میتوانید در مدل سهبعدی تغییرات ایجاد کنید و نتیجه را بررسی کنید.
واقعیت افزوده (AR) قابلیت دیگری در رویت است که کمک میکند شما مدلسازی خود را در سایت واقعی پروژه ببینید. با استفاده از این تکنولوژی شما قادر خواهید بود مدل سهبعدی ساخته شده در رویت را دقیقا در سر جای خود در واقعیت ببینید و جلوی ساختمان راه بروید و محیط اطراف را ببینید.
ترکیب این دو قابلیت شما را قادر میسازد تا داخل و بیرون ساختمان را بسیار نزدیک به واقعیت پس از ساخت ببینید؛ نزدیکترین نمایش سهبعدی به واقعیت.
جمع بندی
سیستم BIM و نرم افزار رویت، ابزاری نوآورانه برای تمامی شاخههای صنعت ساختمان هستند که در بسیاری از شرکتهای مطرح معماری مورد استفاده قرار میگیرند. بسیاری دیگر از دفاتر معماری نیز درصدد کوچ به سیستم مدلسازی اطلاعات ساختمان و رویت هستند. شما میتوانید برای اطلاعات بیشتر در خصوص بیم، به مقاله BIM چیست مراجعه کنید.
اگر شما تازه شروع به استفاده از نرم افزار Revit کردهاید حتما زمان کافی برای شناخت قابلیتهای این نرمافزار اختصاص دهید؛ مطمئن باشید آموزش نرم افزار رویت برای شما پرکاربرد و درآمدزا خواهد بود.
پیشنهاد ما به شما دوره آموزش آنلاین نرم افزار رویت آموزال است. این دوره جامع و پروژهمحور است و از سطح مبتدی شروع میشود و تا تسلط بر نقشهکشی معماری، مدلسازی سهبعدی، ساخت دیتیلهای ساختمانی، ساخت کانسپت حجمی، ساخت فمیلی و ایجاد تمپلیت در نرم افزار Revit پیش میرود. با گذراندن این دوره و انجام تمرینات آن شما قادر خواهید به خوبی از پس طراحی ساختمانها در محیط رویت و گرفتن خروجیهای حرفهای برآیید.