رنگ شناسی در طراحی لباس
آشنایی با رنگ شناسی در طراحی لباس برای هر طراح لباسی ضروری است. البته نباید فراموش کنیم که هر فرد با توجه به سلیقهای که دارد، میتواند ترکیب رنگی دلخواهش را انتخاب کند. با این حال برای طراحی لباس حتما باید از ترکیب رنگها، رنگهای اصلی و فرعی و دایره رنگ آگاه باشید. ما در این مقاله از آموزال قصد داریم تا به صورت گام به گام شما را با رنگ شناسی در طراحی لباس آشنا کنیم. در نتیجه میتوانید با اشراف به این مقوله، طراحیهای حرفهای ارائه دهید.
دایره رنگ چیست؟
دایره رنگ یک نمودار دایرهای بوده که روابط بین رنگهای سه گانه، فرعی و میانی را نشان میدهد. اولین چرخه یا دایره رنگ توسط نیوتن در سال ۱۷۰۴ و در کتاب Opticks معرفی شد. نیوتن یک چرخه رنگ نامتقارن با هفت رنگ قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، نیلی و بنفش ایجاد کرد. در سال ۱۸۱۰، یوهان ولفگانگ فون گونه یک چرخه رنگی متقارن با تنها ۶ رنگ (با حذف رنگ نیلی) ایجاد کرد که بسیار شبیه به دایره رنگی است که امروزه استفاده میکنیم. در حال حاضر دایره رنگی که در هنرهای تجسمی برای نمایش طیف رنگ مرئی و روابط بین آنها استفاده میشود؛ مانند طرح زیر است.
انواع چرخههای رنگ
تعدادی چرخه رنگ مختلف وجود دارد که هرکدام نشان دهنده یک سیستم رنگی متفاوت هستند. سیستمهای رنگی، مبتنی بر سه رنگ اصلی هستند که از آنها میتوان سایر پالتهای رنگی را تولید کرد. اگرچه از سنین کم به ما یاد میدهند که رنگهای اصلی شامل قرمز، آبی و زرد هستند اما در واقع هیچ استاندارد مشخصی برای رنگهای اصلی (Primary) وجود ندارد. با این حال مجموعهای از رنگهای اصلی موثرتر از بقیه هستند، یعنی طیف رنگی گستردهتری تولید میکنند.
برای سادگی در نوشتار به سیستم رنگی که از سه رنگ اصلی قرمز، آبی و زرد تشکیل شده «RYB» گفته میشود. دو تا از شناخته شدهترین سیستمهای رنگی دیگری که در طراحی به خصوص کار با نرم افزارهایی مانند فتوشاپ به کار میرود، سیستم رنگی Subtractive Color و Addictive color هستند.
چرخه رنگی کاهشی
سیستم رنگی Subtractive یا کاهشی، از چهار رنگ اصلی فیروزهای، زرد، سرخابی و مشکی که به اختصار به آن «CMYK» گفته میشود، تشکیل شده است. نقطه شروع کار با این سیستم رنگی یک صفحه سفید بوده و با اضافه کردن هریک از رنگها، نتیجه نهایی به مشکی تبدیل میشود.
چرخه رنگی افزاینده
Addictive colors یا چرخه رنگ افزاینده از سه رنگ قرمز، سبز و آبی تشکیل شده که به اختصار به آن «RGB» گفته میشود. این چرخه رنگی با رنگ مشکی شروع میشود و با افزودن هریک از این سه رنگ، ترکیبهای مختلفی از طیف مرئی رنگها تولید میشود. نتیجه نهایی از افزودن هر سه رنگ به یک میزان برابر، نور سفید را ایجاد میکند.
چرخه رنگی سنتی (Primary Colors)
چرخه رنگ سنتی یا همان RYB که نقاشان یکی از نمونههای سیستم رنگی کاهشی است که نمیتوانند از ترکیب رنگهای دیگر ایجاد شوند. هر دوتا از رنگها با هم ترکیب میشوند و رنگهای ثانویه (Secondary) را میسازند:
زرد و آبی؛ سبز
زرد و قرمز؛ نارنجی
قرمز و آبی؛ بنفش
حالا با ترکیب هریک از رنگهای اصلی با این رنگهای ثانویه، دسته دیگری به نام رنگهای میانی (Intermediate) ایجاد میشوند.
قرمز و نارنجی؛ قرمز پارسی (یا همان گوجهای)
زرد و نارنجی؛ کهربایی
زرد و سبز؛ سبز لیکور
سبز و آبی؛ سبزآبی
آبی و بنفش؛ نیلی
قرمز و بنفش؛ سرخابی
انواع ترتیب رنگها
ترتیب رنگها (Color Schemes) روشی برای ترکیب کردن انواع رنگها با همدیگر است. بسیاری از طراحان لباس و هنرمندان با ترکیب انواع رنگها با همدیگر؛ ساختارهای مختلفی را ایجاد میکنند.
رنگهای مکمل (Complementary Colors)
رنگهای مکمل، رنگهایی هستند که با یکدیگر تضاد دارند و دقیقا در مقابل یکدیگر در چرخه رنگ قرار میگیرند. در چرخه رنگ، چینش همه رنگها در طیف براساس روابط آنها است و در ایجاد طرحهای رنگی هماهنگ مفید است. مکملها وقتی درست در کنار هم قرار میگیرند، شدت یکدیگر را افزایش میدهند و به همین دلیل است که اغلب برای ایجاد طراحیهای جسورانه و باکنتراست بالا استفاده میشوند.
رنگهای مشابه (Analogous Colors)
مشابهها در چرخه رنگ، مجاور یا نزدیک یکدیگر هستند. آنها با هم از نظر زیبایی ظاهری، چشمنواز هستند و برخلاف شدت رنگهای مکمل، جلوهای آرامبخش ایجاد میکنند. به طور معمول، یک رنگ در طرح رنگهای مشابه، رنگ غالب است. رنگ دوم آن را پشتیبانی میکند و رنگ سوم به عنوان یک تاکید عمل میکند. طرحعای مشابه اغلب در آثار هنری استفاده میشود که طبیعت یا صحنههای آرامشبخش را به تصویر میکشد.
هنرمندان و طراحان مد از چرخه رنگ برای ایجاد طرحهای رنگی دلخواه خود استفاده میکنند تا بتوانند طراحیهای متنوعی ارائه دهند.
مثلث هارمونیک ۹ قسمتی گوته (Harmonic Triangle)
مثلث رنگی گوته روش دیگری برای به تصویر کشیدن روابط رنگها با تاکید بر سه رنگ اصلی است. در این ترکیب رنگی، هم رنگهای RYB و هم رنگهای CMYK نشان داده میشوند. بر این اساس سه گوشه اصلی مثلث رنگهای RYB قرار گرفته و بین آنها با رنگ های خانواده CMYK تکمیل شده است.
رنگهای مکمل جانبی (Split Complementary Colors)
در این ترکیب، ابتدا یکی از رنگها را انتخاب میکنید. سپس به جای استفاده از رنگ مکمل، از رنگهای کناری آن استفاده میکنید. به عنوان مثال؛ همه ما میدانیم که مکمل رنگ سبز، قرمز است. بنابراین رنگهای مکمل جانبی برای رنگ سبز، نارنجی و سرخابی هستند.
ترکیب رنگ سه گانه (Triadic)
یک ترکیب رنگ سه گانه شامل ۳ رنگی است که به طور مساوری روی یک دایره رنگ از هم فاصله دارند. این یک روش دیگر برای رنگ شناسی در طراحی لباس است. به عنوان مثال آبی، زرد و قرمز یک ترکیب رنگ سه گانه هستند.
ترکیب رنگ چهارگانه (Tetradic)
این ترکیب رنگ مانند قبلی است فقط به جای سه رنگ باید چهار رنگ یا یک مربع را روی دایره رنگی انتخاب کنید.
ترکیب تک رنگ (Monochromatic)
ترکیب تک رنگ که بیشتر با عنوان مونوکروم شناخته میشود، به معنای استفاده از تنالیتههای یک رنگ است. وقتی شما از شلوار، بلوز، کت، کفش و کیف یک رنگ استفاده میکنید، به آن مونوکروم میگویند. اطلاع از این طرحها برای دانستن اینکه چه زمانی از چه طیف رنگ شناسی در طراحی لباس خود استفاده کنید، ضروری است.
با درک اندکی در مورد تئوری رنگها، میتوانید کار خود را بهتر نقد کنید و ببینید که چرا بعضی از طراحیها محبوب و برخی کمتر شناخته میشوند. اطلاعاتی که در مورد انواع ترتیب رنگها داده شد، پایهای هستند اما میتوانید اساس تئوری رنگها را به خوبی با آن یاد بگیرید.
تئوری رنگ شناسی در طراحی لباس
قاعده اصلی برای شناخت رنگها در هنر با مفهومی به نام دایره رنگ معرفی میشود که کمی قبلتر به آن پرداختیم. بحثها و استدلالهای زیادی در مورد رنگهای اصلی وجود دارد. شما میتوانید حتی آثار ارسطو را هم مطالعه کنید اما در نهایت به پاسخ قطعی نرسید. مهم این است که بتوانید با استفاده از رنگها به نتیجه مطلوب دست پیدا کنید.
تئوری رنگ شناسی در طراحی لباس هم مجموعهای از دستورالعملها برای ترکیب و چینش رنگها است. تئوری رنگ شامل ایدههایی مانند هارمونی رنگها، دمای رنگها و غلظت رنگها است.
هارمونی رنگ
هارمونی رنگها، ترکیب رنگی را توصیف میکند که از نظر بصری دلپذیر است و حس نظم بصری را ایجاد میکند. طرحهای رنگی مبتنی بر رنگهای مکمل و مشابه عموما هارمونی تلقی میشوند، اما از آن جایی که انسانها با توجه به علایق و ترجیح شخصی و تجربیات زندگی به رنگها پاسخ متفاوت میدهند؛ هیچ ترکیب رنگ «درستی» در جهان وجود ندارد که بتوان با آن به هارمونی رسید بلکه سلیقه شما در این بین مطرح است.
دمای رنگ
دمای رنگ با تجزیه رنگها به رنگهای گرم و سرد تعریف میشود. اگر دایره رنگ را به دو نیم تقسیم کنیم، رنگهای سرد و گرم را خواهیم داشت. رنگهای سبز، آبی و بنفش رنگهای سرد و زرد، نارنجی و قرمز رنگهای گرم هستند. دما بیشتر اصطلاحی بوده که توسط طراحان استفاده میشود بنابراین اگر کسی از شما بپرسد که یک رنگ چه دمایی دارد، با سرد یا گرم پاسخ میدهید. در دایره رنگها، آبی سردترین و نارنجی گرمترین است.
زمینه رنگ
زمینه رنگ (Context) به معنای ترکیب رنگها کنار هم و ترکیب قدرت آنها است. به عنوان مثال ترکیب قرمز و صورتی کنار هم باعث میشود تا نه صورتی و نه قرمز هیچکدام جلوه خود را نشان ندهند. با این حال اگر قرمز در کنار مشکی قرار بگیرد، قدرت خود را نمایش میدهد.
ارزش رنگ
ارزش یک رنگ به مقدار روشنی یا تاریکی آن میگویند. اگر در رنگ شناسی در طراحی لباس متوجه شدید که یک رنگ ارزش بیشتی نسبت به دیگری دارد به این معنا است که ارزش نوری آن بیشتر است. یعنی هرچه رنگی روشنتر باشد، ارزش بیشتری دارد.
غلظت رنگ
اشباع یا غلظت یک رنگ به معنای شدت آن رنگ است. این مورد را هنگام کار با فتوشاپ بهتر متوجه میشوید، زمانی که شدت و غلظت یک رنگ را در تصویرتان افزایش میدهید. علاوه بر این زمانی غلظت یک رنگ زیاد میشود که خالص بوده و هیچ رنگ دیگری به آن اضافه نشده باشد.
سایهها و تنهای رنگ
طراحان لباس میتوانند با استفاده از رنگها، سایهها و تنها، غلظت یک رنگ را زیاد کنند. این کار میتواند رنگها را ملایمتر، روشنتر، تیرهتر و کدرتر کند.
ته رنگ (Tint) از ترکیب هر رنگ با سفید به دست میآید.
سایه (Shade) از ترکیب هر رنگ با سیاه به دست میآید.
تنها (Tone) از ترکیب هر رنگ با خاکستری به دست میآید.
خنثی (Mute) از ترکیب هر رنگ با رنگ مکلمش به دست میآید.
ته رنگها، سایهها، تنها و رنگ خنثی میتواند با توجه به سردی یا گرمی رنگهای سفید، سیاه، خاکستری و مکمل متفاوت باشد. اگر در حال ایجاد یک نارنجی گرم هستید، بهتر است از ته رنگهای گرم استفاده کنید.
چرا رنگ شناسی در طراحی لباس اهمیت دارد؟
هر چقدر که از بابت اهمیت رنگ شناسی در طراحی لباس بگوییم، باز هم نمیتوان تمامی جنبههای آن را مورد بررسی قرار داد. این دانش مدتها است که در دانشگاههای هنر تدریس میشود و یکی از منابع معتبر آن، کتاب تئوری رنگ یوهانس ایتن است. از آنجایی که هر لباسی دارای رنگ مشخصی است، پس اگر شما برای رنگ آن تصمیم نگیرید و نظم مشخصی را ایجاد نکنید، یک آشفتگی کامل در طرح شما شکل میگیرد. کنار هم قرار دادن عناصر رنگی و ایجاد هماهنگی مناسب میان آنها یکی از پایهترین موارد در ست کردن لباس است.
هر زمان که به یک لباس نگاه میکنید، بعد از برش و نوع دوخت لباس که با یکدیگر مدل نهایی را تشکیل میدهند، رنگ لباس است که معرف آن محصول بوده و ظاهر شما را تشکیل میدهد. اینکه چه رنگی برای چه لباسی انتخاب شده باشد، معنا و مفهوم ظاهر شما را تعریف میکند. با شناخت چرخه رنگی و ماهیت هر کدام از آنها به تنهایی و بعدا در سطوح پیشرفتهتر، نحوه درست ترکیب آنها با یکدیگر، زیبایی رنگها بهتر دیده شده و زیبایی لباس را چند برابر میکند. از آنجا که تاثیر اولیه شما روی بقیه با ظاهری است که به آنها نشان میدهید، انتخاب درست رنگها و اهمیت به رنگ شناسی در طراحی لباس از جمله مهمترین کارهای یک طراح مد و فشن است.
آموزش رنگ شناسی در طراحی لباس
با توجه به توضیحاتی که در خصوص اهمیت رنگ شناسی در طراحی لباس داده شد، میتوان دریافت که با هر میزان تلاش و زحمتی که در زمینه طراحی و دوخت لباس کشیده باشید، اگر رنگ بندی و ترکیب رنگهای منتخب شما با یکدیگر خوب نباشد، جلوه نهایی لباس نابود شده و تنها یک کار معمولی به بازار عرضه خواهید کرد. برای جلوگیری از این مشکل باید سعی کنید دانش خود را در حوزه رنگ شناسی در طراحی لباس افزایش دهید. روشهای مختلفی برای یادگیری این مهارت وجود دارد. میتوانید به صورت خودخوان به بررسی منابع آموزشی بپردازید و اطلاعات لازم را گردآوری کنید.
از طرفی اگر دارای سلیقه خوبی در صنعت مد هستید، میتوانید با اتکا به حس خود، ترکیبهای رنگی مد نظر را ایجاد کرده و با نظرسنجی از افراد مختلف، از انتخاب خود مطمئن شوید. اما اصولیترین روش در این میان یادگیری از طریق آموزش صحیح و منظم است. با شرکت در یک دوره آموزشی طراحی لباس، میتوانید اطلاعات حیاتی و مهم در این حوزه را کشف کرده و با انجام تمرینات مربوطه، در انتخاب رنگ مناسب برای لباسهای خود به نتیجه مطلوب برسید. پلتفرم آموزشی آموزال نیز در دوره آموزش جامع رنگ شناسی، اصول رنگشناسی را به عنوان یکی از عناوین اصلی به دانشجویان خود آموزش میدهد. همچنین در دورههای آموزش طراحی مد و فشن، به صورت کاملا مدون و مرحله بندی، آنها را برای طراحی صفر تا صد یک لباس آماده میکند.
ترندهای رنگی و فشن
مد به معنای گفتگو بین طراحان، مصرف کنندگان و رسانهها است. مصرف کنندگان حرف آخر را میزنند که کدام چشم انداز ارزش حمایت را در یک زمان معین دارد. بنابراین ترندها را نمیتوان ساخت و بر توده مردم تحمیل کرد. زمانی که شرکتهای مختلف سعی کردند افکار عمومی را دستکاری کنند مشابه The Hemline War در دهه ۷۰، در نهایت بخش بزرگی از درآمد خود و همچنین وفاداری مشتریانشان را از دست دادند. این نشان میدهد که انتخاب عاقلانه منابع اطلاعاتی چقدر حیاتی است.
یکی از راههایی که میتوانید با مطالعه آن از ترندهای رنگی آگاه شوید و از آنها در طراحی لباس خود استفاده کنید، «رنگ سال» است. ترند رنگها با فصول تغییر میکند و گاهی هم در طول تاریخ دوباره تکرار میشود.
هر سال موسسه رنگ پنتون، رنگ سال را مشخص میکند. این اعلام عمومی نه تنها بر مد، بلکه در طراحی صنعتی و گرافیک نیز تاثیر دارد. بنابراین در ابتدای سال میلادی میتوانید با رنگ سال آشنا شوید و از آن برای الهام در طراحیهای خود استفاده کنید.
علاوه بر این پیش بینی مدهای پیشرو یکی دیگر از راههای آشنا شدن با ترندهای رنگی و فشن است. به گفته بلیک مورگان، مد به دلیل تاثیر فناوری نوظهور بر صنعت، بیشتر علم محور است. این بدان معنا است که الگوریتمها، ماشین لرنینگ و ابزارهای هوش مصنوعی آینده مد را شکل میدهند.
چگونه برای کالکشن خود پالت رنگی انتخاب کنیم؟
در شرکتهای بزرگ طراحی لباس و فشن، متخصص طراحی پارچه یا متخصص رنگ شناسی مسئول تحقیق در مورد ترندهای رنگی چه به طور مستقل چه با کمک شرکتهای پیشبینی هستند. سپس با ارائه استوری برد، رنگهای انتخابی را به بقیه اعضای تیم نشان میدهند.
شما برای انتخاب پالت رنگی کالکشنتان، باید مسئولیتهای زیر را انجام دهید:
- تحقیق در مورد تئوری رنگ و ترندهای مد
- انتخاب ترکیب رنگهای کالکشن
- ایجاد ترکیبهای رنگی با استفاده از نرم افزارهای طراحی یا حتی با دست
- تطبیق رنگها با توجه به استانداردهای رنگی
- مشورت کردن در مورد پالت رنگی نهایی با اعضای تیم
- اطمینان از اینکه دیگر اعضای تیم هم از همان پالت رنگی استفاده میکنند
علاوه بر این باید با تامین کننده خود تماس بگیرید تا با توجه به پالت رنگی انتخابی و استاندارد، پایه رنگها را تهیه کند تا بتوانید برای چاپ پارچه از آنها استفاده کنید. فراموش نکنید که این فرآیند حداقل دو هفته طول میکشد.
سیستم رنگی پنتون
در دنیا استفاده از سیستم رنگ پنتون در روند تولید لباس ضروری است زیرا طراحان و تولیدکنندگان به زبان مشترک و همچنین سیستم شماره گذاری واحدی نیاز دارند. شما بیشتر با تامین کنندگان خود از راه دور، از طریق ایمیل و تماس ویدیویی در ارتباط هستید. بنابراین به راحتی نمیتوان از طریق نمایشگر، رنگ را به طرف مقابل نشان داد، زیرا هر صفحه نمایشگری تنظیمات و بازه رنگی خاص خود را دارد.
در ادامه چند مورد از محبوبترین رنگها در طول تاریخ را با هم میبینیم:
- صورتی تکان دهنده «Shocking Pink» توسط مرلین مونرو در دهه ۱۹۵۰ با پوشیدن لباس صورتی از طراح لباسی به نام ویلیام تراویلا معروف شد.
- سایههای ارغوانی «Mauve Shadows» در سال ۱۸۵۶ توسط شیمیدان ویلیام پرکین اختراع و نامگذاری شد و در دهه ۱۹۲۰ محبوبیت زیادی کسب کرد. همچنین اولین رنگ مصنوعی جهان بود.
- کرم ابری «Cloud Cream» از اوایل قرن بیستم به عنوان جایگزینی برای سفید روشن استفاده میشود.
دو نوع راهنمای رنگ شناسی در طراحی لباس وجود دارد که بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد. این دو کتاب رنگ شناسی هم در طراحی لباس و هم در هنرهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرند.
- کتاب Fabric Swatch Books
- کتابهای کاغذی TPX و TPG
این کتابها شامل نمونه رنگهای مختلف پنتون هستند که به ویژه روی پارچه نخی بهترین تنالیته را دارند. اگر به جای آن با الیاف کار میکنید میتوانید راهنمای رنگ پلی استر و نایلون را نیز چک کنید.
نکات مهم هنگام انتخاب رنگ لباس
زمانی که کار به انتخاب رنگ برای لباس افراد مختلف میرسد، باید چندین نکته را به طور همزمان در نظر داشته باشید تا طرح نهایی مورد قبول شخص مورد نظر شما قرار بگیرد. این نکات، مهمترین مواردی است که باید در هر طراحی مورد توجه قرار بگیرند و نمیتوان به راحتی از کنارشان گذشت. رنگ شناسی در طراحی لباس یک دسته بسیار مهم در این حوزه بوده و باید توجه زیادی به آن داشته باشید. در ادامه به بررسی هر نکته در بحث انتخاب رنگها میپردازیم. بهتر است برای جلوگیری از فراموشی، از این موارد یک چک لیست برای خود تهیه کرده و طرح نهایی خود را با آن مطابقت دهید.
- باید در نظر داشته باشید که حتی با داشتن طرحی بینظیر، اگر رنگهای نادرستی را در کنار هم قرار دهید، با یک فاجعه روبرو خواهید شد و تمامی تلاشهای شما بیثمر میماند. رنگهای مورد استفاده شما باید با یک دیگر هماهنگی داشته و به اصطلاح خوانش داشته باشند.
- کنتراست رنگی را باید در تمامی طراحیها در نظر گرفت. این نکته رنگ شناسی در طراحی لباس بسیار مهم است. حتی در برخی موارد، مبنای طراح اصلی قرار میگیرد و طراح سعی میکند لباسی آماده کند که این کنتراست رنگی بیشتر از همیشه به چشم بیاید.
- توجه به اینکه پوست افراد چه رنگی دارد، در انتخاب درست لباسها تاثیر گذار است. اگر پایه رنگی پوست آنها گرم یا سرد باشد، باید بتوانید از میان یک بازه رنگی محدود، گزینه ایدهآل را پیدا کنید. توجه به ستهای رنگی مناسب با درجه رنگی پوست افراد، راز موفقیت در این حوزه است.
- از دیگر موارد مهم، توجه به فرهنگ و مناطق جغرافیایی است. محیطی که آن لباس قرار است در آن پوشیده شود، در تعیین دامنه رنگهای مجاز و عرف اثر مستقیم داشته و نمیتوان انتظار داشت که افراد از لباسهایی استقبال کنند که در فرهنگ آنها معنای خوبی نداشته و مخالف نظر اکثریت باشد.
- توجه به سن افراد از دیگر موارد مهم رنگ شناسی در طراحی لباس است. افراد با سن بالاتر معمولا رنگهای تیره و کودکان رنگهای شاد را میپسندند و نمیتوان این تفاوت را نادیده گرفت. بهتر است در طراحی خود به این نکته توجه داشته باشید که این لباس را چه افرادی در چه سنی میپوشند و آیا این رنگ برای روحیه آنها مناسب است یا خیر.
- از دیگر نکات مهم در طراحی این است که بتوان اندام هر فرد را به حالت ایدهآل او نزدیک کرد. اگر فردی میخواهد بلندتر و کشیدهتر به نظر بیاید، بهتر است از رنگها تیره استفاده کنید اما اگر کسی میخواهد اندام او پر و بزرگتر نشان دهد، بهترین کار این است که با استفاده از رنگهای روشن، اندام او را بیشتر در معرض توجه قرار دهید.
- برای فروش بهتر و دریافت نظرات مثبت از سوی مصرف کنندگان، بهتر است به رنگ سال دقت کرده و در طراحیهای خود این طیف رنگی را نیز لحاظ کنید. آشنایی با صنعت مد و پیشروی با آن میتواند برای شما طرفداران جدیدی به همراه داشته باشد و از طرفی طرحهای جدید شما نیز بیشتر از همیشه فروش رود.
- با وجود تمامی بحثهایی که در خصوص برابری جنسیتی و مواردی که حول عدم انتصاب رنگها به جنسیت خاص زده میشود، همچنان افراد زیادی وجود دارند که با نگاهی جنسیتی به لباس و رنگ آنها توجه میکنند و بهتر است در بخشی از طراحیهای خود این مسئله را در نظر بگیرید تا بلکه نظر مساعد این دسته از مردم را نیز به کار خود جلب کنید.
عوامل موثر در انتخاب رنگ هنگام طراحی لباس
در هنگام بررسی و انتخاب رنگ مورد نظر برای یک طراحی لباس بخصوص، باید به چند عامل مهم و موثر دقت داشته باشید تا نتیجه نهایی همان نتیجه مطلوب شما و خصوصا مشتری شما باشد. انتخاب و چگونگی قرار دادن رنگها در کنار هم، به این عوامل تاثیر گذار بستگی دارد و بهتر است که شما نیز به آنها مسلط باشید.
- موقعیت و مکانی که قرار است لباس در آنجا پوشیده شود.
اگر به مراسم و موقعیتی که قرار است در آن حاضر شوید دقت نکنید، در هر صورت انتخاب اشتباهی خواهید داشت. با توجه به اینکه مراسم شما رسمی است یا غیر رسمی، تم کلی رنگها عوض خواهد شد. از طرفی نوع آب و هوا و منطقه جغرافیایی مورد نظر شما نیز روی این تصمیم اثر گذار است. محلهای که به آن مراجعه میکنید نیز اهمیت زیادی دارد و نمیتوان انتظار داشت که با همان لباسی که با آن خرید میکنید، به یک مهمانی در بالای شهر رفته و مسخره نشوید.
همچنین از دیگر نکات مورد توجه میتوان به فصلی که در آن قرار دارید اشاره کرد. بهتر است در فصل بهار یا تابستان از رنگهای ملایم و روشن استفاده کنید و در فصل پاییز و زمستان برعکس. این ترکیب به شما کمک میکند جلوه بهتری را حفظ کرده و همرنگ آب و هوا شوید و از نظر سایر رهگذران، استایل متناسبتری خواهید داشت. همینطور اگر قرار است در یک کارناوال خیابانی شرکت کنید، پوشیدن لباسهای روشن و جیغ بسیار بهتر از یک لباس رسمی و تیره خواهد بود. پس بهتر است با توجه به شرایط محیطی و موقعیتی که در آن قرار دارید، رنگ مناسبی را برای لباس خود انتخاب کنید.
- شخصیتی که میخواهد لباس را بپوشد
نمیتوان انتظار داشت که لباس مورد علاقه یک جوان دبیرستانی، همان لباس مورد علاقه پدر بازنشستهاش باشد. خلق و خوی افراد، شغل و سمتی که دارند و همینطور شخصیت آنها همگی اطلاعات محدود کنندهای هستند که باعث میشود یک لباس با یک کد رنگی برای یک نفر ایدهآل و برای دیگری فاجعه باشد. بهتر است که تمامی این موارد را مد نظر داشته باشید و رنگ مناسبی را با توجه به شخصیت آنها پیشنهاد دهید.
- فرم بدن و اندامهای اصلی فرد
یکی از اهداف یک طراح لباس موفق این است که با انتخاب رنگ لباس مناسب، عیوب ظاهری و اندامی متقاضی را برطرف کند. به طور مثال هر طراحی میداند که با انتخاب یک رنگ لباس تیره، اندامها باریکتر به چشم میآیند و اگر رنگهای روشن را انتخاب کند، هیکل فرد بزرگتر به نظر خواهد رسید. رنگ شناسی در طراحی لباس یک اصل مهم بوده و در ایجاد اعتماد به نفس در افراد نقش بسزایی دارد.
هر رنگ چه معنایی دارد؟
اگر معنا و مغهوم هر رنگ را به صورت جداگانه بررسی کنید، متوجه میشوید که چه تاثیر مستقیمی روی نظر بینندگان خواهد گذاشت و این موضوع زمانی اهمیت پیدا میکند که بخواهیم در طراحی خود از این رنگها استفاده کنیم. رنگ شناسی در طراحی لباس موضوع مهمی است و باید توجه زیادی به آن نشان داد. با دقت در ترکیب رنگیهای مورد استفاده در طراحی نهایی خود، میتوانید محصولی خاص و ویژه بسازید که برای همه افراد ارزشمند باشد. در ادامه میخواهیم که معنای هر رنگ را در سه دسته بندی کلی بررسی کنیم.
رنگهای گرم در طراحی لباس
از کلیترین دسته بندیهای رنگی از زمان مدرسه به ما آموزش دادهاند، میتوان به رنگهای سرد و گرم اشاره کرد. رنگهای گرم بیشتر به رنگهای قرمز، زرد و نارنجی مشهور هستند و با فکر کردن به آنها، فصل تابستان در ذهن تداعی میگردد. اگر که بخواهید مخاطب شما این احساس گرمی و نشاط را از جانب شما احساس کند، میتوانید از رنگهای موجود در این خانواده استفاده کنید.
رنگ قرمز به جذابیت و جاذبه جنسی مشهور است و در عین حال در صنعت به عنوان رنگ خطر شناخته میشود. میتوانید با رنگ مشکی، سفید و بنفش آن را ست کرده و به راحتی استفاده کنید. از طرفی بهتر است رنگ زرد و آبی را با آن به کار نبرد. رنگ زرد نیز به عنوان یک رنگ آتشین و تند شناخته میشود و هماهنگی آن با دیگر رنگها کار سختی است. معمولا در صنعت از آن به عنوان رنگ هشدار دهنده استفاده میشود. میتوان آن را به خوبی با نارنجی و سبز هماهنگ کرده و در طراحی لباس از آن استفاده کرد.
برای استفاده بهتر از رنگ زرد، میتوان از تنالیتههای رنگی ملایمتر آن استفاده کرد تا خود را بهتر نشان دهنده و باعث کور شدن دیگر رنگها نشود. از طرفی رنگ نارنجی نشان دهنده هیجان و یاغیگری بوده و افرادی که اعتماد به نفس زیادی دارند از این رنگ استفاده میکنند. برای اینکه این رنگ، همانند زرد، بیش از اندازه توجه مخاطب را درگیر نکند، میتوانید آن را با رنگ قهوهای ادغام کرده و به یک تناسب مناسب برسید. استفاده از رنگهای آبی و قرمز روشن در کنار رنگ نارنجی میتواند انتخاب بسیار مناسبی باشد.
رنگهای سرد در طراحی لباس
رنگ آبی را همیشه به عنوان رنگی آرامش بخش در نظر میگیرند و زمانی که فردی همچین رنگی را در لباس خود به کار میگیرد، باعث میشود فردی آرام و معتمد به نظر برسد. این رنگ را به عنوان نماینده دسته رنگهای سرد در نظر بگیرید که در طراحیهای بسیاری میتوان نشانههایی از آن را ببینید. از این رنگ میتوان همراه با رنگ سبز، بنفش و نارنجی استفاده کرد و مکملهای خوبی ساخت. رنگ سبز نیز میتوان در ترکیب لباس شما جلوهگر خوبی باشد، اما تنها به این شرط که از ترکیب مناسب آن استفاده کرده باشید. این رنگ همیشه مد بوده و نشانگر صلح و دوستی است. استفاده از رنگ آبی و زرد در همچین ترکیبی باعث میشود رنگ سبز لباس شما، خود را بهتر نمایش دهد.
ترکیبهای مختلفی از سبز، مانند زمردی یا زیتونی یا خاکی، وجود دارد که میتوان بسته به دیگر رنگهای مد نظر خود، از تنالیته درست آن استفاده کنید. در نهایت نیز رنگ بنفش وجود دارد که به شکوهمندی معروف است و افرادی که همیشه در مسیر رسیدن به رویاهای خود قرار دارند، این رنگ را بیشتر میپسندند. از این رنگ میتوان به راحتی در کنار دیگر ترکیبها استفاده کرد. رنگ قرمز و آبی با رنگ بنفش به خوبی ست شده و میتوانند ترکیبهای فوق العادهای بسازند.
سفید و مشکی در طراحی لباس
رنگ سفید در واقع شامل هیچ رنگی نبوده و در عوض رنگ مشکی شامل تمامی رنگها است. از این ترکیب میتوان در تمامی ستهای رنگی استفاده کرد و در مبحث رنگ شناسی در طراحی لباس جز مهمترین رنگها هستند. با استفاده از رنگ سفید در یک ترکیب رنگی خاص، باعث میشود که آن رنگها بهتر دیده شوند اما با انتخاب رنگ مشکی، شدت تندی رنگ مورد نظر را افزایش میدهید. بهتر است از این دو رنگ به خوبی بهره برده و در طراحی خود آنها را لحاظ کنید و شاهد نتیجه متفاوت کار خود باشید.
بد نیست این مطلب خلاقانه با موضوع طراحی لباس با الهام از طبیعت را هم بخوانید و کمی ایدهپردازی کنید.
چطور لباسهای خود را با توجه به چرخه رنگ ست کنیم؟
با توجه به اطلاعات موجود در خصوص تئوری رنگها و همینطور درک خود از ترکیب و ست کردن لباسها با یکدیگر، میتوان به نتیجهای رسید که هم مطابق سلیقه شما بوده و هم از اصول اولیه و مهم رنگ شناسی تبعیت کند. در زیر به بررسی و نحوه ست کردن لباسهای داخل کمد شما به کمک این موارد پرداختهایم.
- بهتر است کار خود را با استفاده از رنگهای مشابه با هم شروع کنید. رنگهای مشابه در چرخه رنگ در کنار یکدیگر قرار میگیرند و با یکدیگر یک رگه مشترک دارند. میتوانید در هنگام خرید لباسهای جدید به این دستور العمل توجه کنید که ابتدا یک لباس که رنگ آن باعث ایجاد احساس بهتری در شما میشود را پیدا کنید. به طور مثال اگر از آبی روشن خوشتان میآید و با آن احساس امنیت بیشتری میکنید، این گزینه بین رنگهای آبی تیره و بنفش قرار دارد. با خرید دیگر لباسهای خود در این دو طیف رنگی، میتوانید یک ست رنگی مناسب برای خود ایجاد کنید.
- اگر بخواهید یک قدم بیشتر بردارید و انتخاب جسورانهتری انجام دهید، رنگهای مکمل پیش روی شما خواهند بود. کافیست ببینید از چه لباسی در کمد خود لذت میبرید و میخواهید رنگ آن در ظاهر شما بیشتر به چشم بیاید، حال کافیست رنگ مقابل آن را در چرخه رنگ انتخاب کرده و جوری آنها را با هم بپوشید که رنگ دلخواه شما در اولویت باشد. مانند انتخاب رنگ قرمز و سبز با یکدیگر.
- برای داشتن یک ست متفات میتوانید لوازم جانبی، مانند ساعت یا کیف و کفش، را بدون توجه به همخوانی داشتن با دیگر اجزای پوشش خود انتخاب کرده و حتی میتوانید برای امتحان یک متد جدید، تمام این لوازم را از رنگهای روشن انتخاب کنید.
- میتوانید از رنگهای خنثی بیشتری در استایل خود استفاده کنید. رنگهایی مانند قهوهای، مشکی، سفید یا حتی سرمهای رنگهای خنثی پایه بوده و میتوانند با یکدیگر ترکیب بسیار خوبی بسازند. از تلفیق این رنگها با یکدیگر نترسید.
- یک انتخاب عالی برای شما استایلی است که در آن شلوار جین بپوشید. هم میتوانید در کنار آن از دیگر لباسهای آبی استفاده کنید تا استایل یک دست و زیبایی بسازید و هم میتوانید از دیگر طیفهای رنگی شلوار جین خود برای استفاده به عنوان کت یا جلیقه استفاده کنید تا یک استایل تماما جین داشته باشید.
- یک پیشنهاد عالی این است که کمد لباسهای خود را بر اساس رنگ بندی بچینید تا کار خود را در انتخاب لباس راحت کنید. همچنین هر زمان که بخواهید یک لباس را با چیز دیگری ست کنید، کافیست با دانش رنگ شناسی خود یک رنگ مناسب را به سرعت از داخل کمد منظم خود بردارید. همچنین میتوانید یک لباس را انتخاب کرده و با نزدیک کردن آن به دیگر رنگهای داخل کمد، بهترین مطابقت را با دیگر لباسهای خود پیدا کنید.