سبک معماری کلاسیک در معماری داخلی
سبک معماری کلاسیک در معماری یکی از سبکهای پرطرفداری محسوب میشود که بدون شک آن را در فیلمهای قدیمی به وفور دیدهاید. سبکی سنگین و باشکوه که به دوران کلاسیک یونان باستان برمیگردد. نکته جالب اینجاست که تمدن و هنر معماری غرب بگونهای کاملاً مشخص مدیون دوره Classic یونان باستان بوده و به واسطه آن به خود افتخار میکند. درست در قرنهای چهارم و پنجم قبل از میلاد، معماری یونان باستان تشکیل شد و با کشورگشایی اسکندر مقدونی این سبک معماری نیز به پایان رسید. اما تمام سبکهای غربی تا امروز همگی تحت تاثیر معماری دوره کلاسیک هستند.
سبک معماری کلاسیک در معماری
انواع سبک معماری کلاسیک در معماری داخلی براساس هنر یونان باستان شکل گرفته است. سبک معماری سنتی غرب به عبارتی با کمی رنگ و روی عصر معاصر، در اصل همان معماری کلاسیک یونانی است. تمام عناصری که در این سبک به کار رفته اند تعاریف مشخص و دقیقی دارند و این سبک به شدت به تقارن و نظم پایبند است. سبکی پایدار که هیچ اتفاقی در آن دور از انتظار نیست. البته سبکهای معماری فراوانی از معماری کلاسیک الهام گرفتهاند. بعبارتی بیشتر سبکهای خلق شده بعد از معماری رنسانس در اروپا، رنگ و بویی از سبک Classic دارند.
سبک کلاسیک در معماری داخلی
در امپراتوری یونان و رم هدف اصلی ایجاد تعادل، نظم و تقارن بود و بر همین اساس معماری سنتی Classic داخلی اینگونه شکل گرفتند. عنصر اصلی در معماری سبک کلاسیک نقطه کانونی نام دارد. نقطه کانونی باید در محدودهای قرار گیرد که بتواند تعادل بصری را بخوبی برای بیننده ایجاد کند. دکوراسیون معماری کلاسیک بحدی باشکوه است که می توان این عظمت و زیبایی را در دکوراسیون داخلی آن به وضوح مشاهده کرد. سبکی پرطمطراق و با ابهت که حتی متریالهای آن باید با دقت و وسواس خاصی انتخاب شود. در سبک معماری کلاسیک در معماری شما اجازه دارید از موکت و یا حتی امدیاف استفاده کنید.
متریالها و مواد مورد استفاده در سبک کلاسیک همگی باید طبیعی باشند و از مواد مصنوعی یا ساخته شده به هیچ عنوان نباید در این سبک معماری استفاده کرد. از لوسترهای کریستال و رنگارنگ و همینطور آلیاژ برنز و طلایی رنگ استفاده می شود که متریالهایی مناسب و در شأن سبک معماری کلاسیک هستند. نکته مهم در این معماری این است که عناصر مورد استفاده برای سبک معماری داخلی Classic همگی باید با اصل ماجرا هماهنگ و یکسان باشند و حسی عمیق و آشنا را به بیننده انتقال دهند. عناصر، همگی باید به خوبی و کاملا درست در جای خود قرار بگیرند تا به خوبی جان کلام سبک معماری کلاسیک در معماری را منتقل کنند. سبک کلاسیک تاکید فراوانی بر فضاهای منحنی، خطوط و حاشیه های کِرو و مُدَوَر دارد.
· سبک معماری کلاسیک در خدمت ستونها، سقف و کف
در ستونها در نمای ورودی مورد استفاده قرار میگیرند. بناهایی که در آنها از ویژگی سبک معماری کلاسیک استفاده شده است در نمای ورودی ستون دارند که این ستونهای تزیین شده نمود بارز و یکی از خصوصیات مشخص سبک Classic هستند. با در نظر گرفتن سرستونهای مختلف سبک کلاسیک مانند کورنتین، یونیک و دوریک به راحتی میتوان عمر بنا را تخمین زد. طراحی داخلی کلاسیک با استفاده از ستونها به طراحی عمودی و راه راه تاکید میکنند که به واسطه استفاده از عناصری مانند پردههای عمودی و دیوارها بر این اتفاق تاکید بیشتری میشود.
همچنین سقف در معماری کلاسیک بلند است و دومین عنصر مهم در این سبک معماری به حساب میآید. سقف بلند از اصول معماری کلاسیک است که عظمت و شکوه فضا و حقارت انسان را به رخ میکشد و هر چه بلندتر تعبیه شود شکوه فضا افزایش پیدا میکند. در سبک دکوراسیون داخلی کلاسیک سقف بلند به شما اجازه میدهد تا از عناصر متنوع و متعددی استفاده کنید. برعکس اگر سقف کوتاه باشد دیگر به شما اجازه استفاده از مبلمانهای شلوغ را نخواهد داد. البته در سبک معماری کلاسیک در معماری ، سقفها دارای گچبری نیز هستند. در نهایت به کف میرسیم که متریال استفاده شده در این سبک معماری باید سنگ و چوب باشد. انجام کف با الگوبرداری از معماری یونان و رم انجام میشود و در سطوحی یکدست و بزرگ اجرا خواهد شد.
مبلمان در سبک کلاسیک
سبک کلاسیک علاوه بر استفاده در رسته و حوزه معماری بنا، در مبلمان نیز خاص و ویژه است که در ادامه عناصر این سبک را برای شما شرح خواهیم داد.
· مبلمان سبک معماری کلاسیک در معماری
در دکوراسیون داخلی سبک کلاسیک از مبلمان استیل استفاده میشود چون شما گزینه دیگری برای انتخاب مبلمان ندارید. مبلمان باید از جنس چوب و پارچه باشد و بر روی چوب، نقوش و فرمهای برجسته دیده شود. فریمهای پر نقش و نگاری که به واسطه پارچههای براق، گلدار و شلوغ پوشیده شدهاند. به طور کلی جنس مبلمان از چوب است و چوبها باید منبت کاری شده باشند که نقش و نگار ایجاد شده بر روی آنها به واسطه دست به خوبی قابل مشاهده باشد. منطقه غذاخوری در سبک معماری کلاسیک در معماری یک مکان جداگانه است. در فضای ناهارخوری علاوه بر میز غذاخوری و صندلیهایش، باید از ویترین و بوفه نیز برای نگهداری سرویس غذاخوری استفاده شود. سایر وسایل همگی باید از شیشه، نقره و چینی باشند. ناگفته نماند که بهتر است نقوش به کار رفته در وسایل ناهارخوری همگی مزین به طبیعت و گیاهان باشند.
· نورپردازی به سبک کلاسیک
یکی از مشخصههای معماری سبک Classic حضور قوی و آرامش بخش نور است. در هر حال همه ما میدانیم که نور تا چه میزان در انجام فعالیتهای روزمره به ما کمک میکند و عاملی برای ایجاد نشاط، آرامش و پویایی در فضا است. به واسطه نور است که رنگها و بافتها قابل دیدن هستند و میتوان اجسام را از یکدیگر تمیز داد. به عبارتی اینگونه میتوان گفت که زیبایی یک فضا و کارآمدی آن وابسته به نورپردازی منطقی و اصولی آن فضا است. نورپردازی مناسب میتواند ویژگیهای یک بنای کلاسیک را بیشتر از چیزی که هست، برجسته کند.
نشیمنهای بزرگی که چیدمانی با مبلمان کلاسیک دارند از لوسترها و روشناییهای سنگین استفاده میکنند. لوسترهای بلورین یا برنجی که دقیقاً مناسب با این سبک معماری هستند. در کنار مبلمان بهتر است از آباژور استفاده شود و همچنین برای زندهتر کردن و درخشانتر شدن فضا، در اطراف میز ناهارخوری باید از چراغهای روشنایی مختلف استفاده کرد. دیوارکوبها در کنار کنسولها و آینهها، منزل شما را زیباتر میکنند. همچنین استفاده از لامپهای سقفی در بین عناصر سبک معماری کلاسیک در معماری ، عنصری شناخته شده و آشنا است. نکته آخر اینکه در این فضا و این سبک معماری، نورها باید کاملاً ملایم و همرنگ باشند یا با رنگ نور روز در نظر گرفته شوند.
· جایگاه رنگ در سبک کلاسیک
از جمله عناصر مهم دیگری که در نمونههای معماری داخلی سبک Classic نقش و تاثیر فراوانی دارد، رنگ است. رنگ با اثر گذاری بر ادراک بصری افراد، بافت، شکل و فرم را به میدان آورده و حضور آنها را علنی کرده است. البته در طراحی با رنگ بصورت کاملا تصادفی برخورد میشود و شاید چندان مورد توجه قرار نگیرد. همانطور که میدانیم رنگ خستگیها را کم کرده و موجب برند برانگیختگی چشم میشود. رنگها توانایی این را دارند که تنوع و تضاد فراوانی در ساعات مختلف روز ایجاد کنند و به واسطه ایجاد سایه روشنها به فضا تنوع و سرزندگی ببخشند.
با استفاده از رنگ میتوان فضا را یکپارچه کرد و یا تمایز و تفاوت را در آن به وضوح نشان داد. فراموش نکنید که در کاربرد رنگ همیشه باید حد وسط را رعایت کرد و از رنگهای تیره و روشن توأمان استفاده کرد. برای مثال رنگهای بکار رفته در سبک معماری کلاسیک در معماری به گونهای هستند که با الهام از طبیعت اجرا میشوند و شامل رنگهای قهوهای، سبز، زرد، آبی تیره و تنالیتهای از پوششهای زمین یعنی قهوهای مایل به قرمز هستند. رنگها بوضوح اقتباسی از معماری روم و یونان بوده که به این واسطه سبک کلاسیک را، سبک رنگهای فاخر و غنی میدانند. ناگفته نماند که رنگ سیاه نیز میتوانند با حضور در اِلمانهای خاص در فضا مورد استفاده قرار گیرد.
مشخصههای سبک معماری کلاسیک
معماری کلاسیک مانند هر سبک دیگری مشخصههای متعددی دارد که در ادامه بیشتر به آنها خواهیم پرداخت.
· فاکتور اول: تقارن را فراموش نکنید
سبک معماری کلاسیک در معماری تمام اجزا و عناصر را به تقارن دعوت میکند. چیدمان مبلمان باید به گونهای باشد که استفادهکنندگان را به گفتگو دعوت کند و در محور اصلی اتاق قرار گیرد. سبک معماری کلاسیک یعنی پیروی از تعادل ! هر چیزی در این سبک باید حساب شده و در هماهنگی با اجزای دیگر باشد. به همین دلیل سبک کلاسیک را به افرادی که از شیوههای تلفیقی و ناهماهنگی استقبال میکنند، پیشنهاد نمیدهیم.
ناگفته نماند که راههای هوشمندانهای نیز وجود دارند تا به واسطه آنها خانه را از ایجاد یک جلوه ایستا دور کنید. اگر یک آینه مرتفع را در مقابل دیوار قرار دهید و آثار هنری را به صورت دسته جمعی و گروهی بر روی دیوار نصب کنید، به راحتی میتوانید حس حرکت را القا کرده و آن را به بیننده منتقل کنید. بهتر است که در کنار صندلی دستهدار نیز یک میز قرار دهید. همچنین فرش در این فضا آن را از خشک بودن خارج کرده در تعامل با انرژیهای خوب و مثبت قرار میدهد.
· فاکتور دوم: حاشیههای دعوت کننده و نرم
به طور حتم شما که در حال مطالعه این مطلب در حوزه سبک معماری کلاسیک در معماری هستید میدانید که معماری کلاسیک در ایران از زمان پهلوی آغاز شد. با نگاهی به بناهای برجای مانده از این دوره به راحتی می توانید حاشیههای نرم و دعوت کننده را بوضوح تماشا کنید. سبک سنتی کلاسیک بر فضاها و همینطور خطوط منحنی تاثیر و تاکید فراوانی دارد. وسایلی که مدور هستند اصالت را برانگیخته و حسی از دنج بودن به بیننده القا میکنند.
ضمن اینکه در سبک معماری کلاسیک در معماری میزهای پایهدار و صندلیها در موازنه و هماهنگی کامل با سایر اجزا قرار میگیرند. بالشتکهای تپل و چاق از جمله اکسسوریهایی هستند که در معماری سبک Classic به وضوح دیده میشوند. استفاده از مبلمان مختلف به شما کمک میکند تا در طراحی داخلی کلاسیک، فضاها را بروزرسانی کنید. پارچهها خنثی و بافتدار باشند تا صندلیها، مبلها و کاناپههای قدیمی جلوهای از تازگی به خود گیرند.
· فاکتور سوم: رنگمایههای چوب، همنشین رنگهای خجالتی
بطور کلی رنگهایی که از آنها در معماری داخلی در این سبک Classic استفاده میشود، رنگهای پختهای هستند و البته انتخابی محدود دارند. در این سبک شما نمیتوانید از هر رنگی که تمایل داشتید استفاده کنید و باید به سراغ بهترین نوع رنگ مورد نظر خود بروید. برای مثال به جای قرمز باید از زرشکی استفاده کنید و سبز پستهای انتخاب مناسبی نیست. شما به جای آن باید از سبز یشمی استفاده کنید، همچنین سُرمهای انتخابی محافظهکارانتر نسبت به آبی آسمانی محسوب میشود. فراموش نکنید که رنگها باید با رنگهای دیگری چون طوسی، سیاه و قهوهای ترکیب شده باشند. بعبارتی قهوهای، یشمی، زرشکی، سُرمهای، سدری، برنزی، طلایی و صورتی چرک از رنگهایی هستند که حتماً باید در سبک دکوراسیون داخلی کلاسیک از آنها استفاده شود. نکته مهم در مورد این رنگها فراموش نکردن تعداد آنها است.
بعبارتی شما نمیتوانید در دکوراسیون داخلی منزل خود که سبک معماری کلاسیک در معماری را دارد، از تمام این رنگها استفاده کنید. شما تنها باید از ۲ رنگ ثابت در فضای داخلی و ترکیب رنگ مورد نظر خود استفاده کرده باشید تا فضا بیش از حد دچار سردرگمی و شلوغی نشود. همچنین رنگهای چوبی مانند رنگ چوب بلوط، گردو، گیلاس و ماهون در سبک سنتی کلاسیک حرف اول را میزنند. در این سبک معماری ما از چوب درخت گردو و یا درخت سرو استفاده کرده تا فضا را دنج و راحت طراحی کنیم. اگر قرار است کفپوشهای شما از درختان جنگلی باشند بهتر است آنها را هم بدون حامی رها نکنید.
· فاکتور چهارم: یک دکوراسیون کلاسیک و محبوب
در ترکیببندی معماری داخلی این سبک و در میان نمونههای سبک معماری داخلی، استفاده از فرشهای ایرانی؛ قالیچ های شرقی و گلیمها همیشه مورد توجه بوده است. قالیچهها و فرشهای سنتی مانند نگینی درخشان بر انگشتری مبلمان شما در یک فضای کلاسیک خواهند درخشید. این فرشها و قالیچهها براحتی با پس زمینه قابل ترکیب بوده و میتوانند منظرههای عجیبی را خلق کنند. همچنین تکمیل کننده این زیبایی استفاده از رنگهای گرم و ملایم است. تجهیزات و ادوات نوری در کنار لوسترهای برنز، برنج و مس و آینههای قاب دار و آثار هنری، همیشه جزئی جدانشدنی از معماری این سبک هستند.
پارچهها مهم هستند و شما میتوانید با در نظر گرفتن یک پَلت رنگی مشخص، رنگهای تیره و روشن زیادی را از ترکیب نهایی خود حذف کنید. فراموش نکنید که ویژگی سبک معماری کلاسیک در معماری تقارن است. پس باید از هر چیز به اندازه و قاعده مناسب استفاده شود. پردهها باید ساده و یا پلیسهدار اما بدون تزئینات باشند. کرکرههای رمی گزینهای مناسب برای سبکهای خطی محسوب میشوند. همچنین شما میتوانید پارچه پردهها را با روکش مبلمان هماهنگ کنید و با استفاده از رنگهای مشابه، تنش فضا را کاهش دهید. پردهها کوتاه نیستند و از سقف تا زمین کشیده شدهاند که البته پارچههای آنها به شدت گرانقیمت است.
· نقطه پایان سبک معماری کلاسیک در اکسسوریها: وسایل تزئینی
سبک معماری ، سبکی منطقی محسوب میشود. در فضای مبلمان شده با این سبک، دیوارهای خالی و قفسههای شلوغ جایی ندارند. اما مجسمهها، ظروف چینی، حبابها، گیاهان، جعبهها و دیگر آثار تزیینی در ارتفاعی همسطح نصب شده تا چیدمانی چشم نواز و منظم را خلق کنند. آینهها قَدی و بزرگ هستند و مجسمهها همگی به رنگ تیره، تا همه چیز به خوبی در هم ادغام شود.
شیوههای مختلف معماری کلاسیک
دورههای Classic در هنر معماری، شیوههای متعددی دارد که به ۳ دسته تقسیم میشوند. شیوه دوریک، شیوه کُرنتین و شیوه یونیک که در ادامه آنها را توضیح خواهیم داد. در شیوه دوریک بیشتر با ستونهایی روبرو هستید که ارتفاع آنها نسبت به قاعده ۶ به ۱ است. همانطور که میدانید ستونها جزء اصلی سبک کلاسیک هستند و از پایین به بالا باریک میشوند. ضمن اینکه بناها در این شیوه از سطح زمین بالاتر هستند.
در شیوه یونیک نیز ستونها اهمیت زیادی دارند که بلند و باریک بوده و به طور معمول ۲۶ شیار در اطراف آنها قرار میگیرد. سرستونها حلزونی و پیچ خورده هستند و از هر زاویه شکل متفاوتی دارند. ستونهای شیوه دوریک بلندتر از دیگر شیوهها بوده و پایه آنها دایرهای با یک تکه تو رفته است. نهایتا در سبک معماری کلاسیک در معماری شیوه کُرنتین را داریم که سرستونها اساسیترین نقش را در آن بازی میکنند و به شکل کاسههای زنگی هستند که وارونه قرار گرفتهاند . این سبک در ابتدای امر مناسب برای معابد بود.
با ابهت و خاموش، مانند سبک کلاسیک
سبک کلاسیک که قبل از سبک نئوکلاسیک قدم به عرصه حضور گذاشته، دوران طلایی خود را مدیون شهر آتن است که با معابد بی مانند خود، تاکید فراوانی بر حفاظت از آن داشت. البته تمام داستان به همینجا ختم نمیشود و با تولد سبک نئوکلاسیک، شاهد حضور جلوههای بیمانندی از این سبک هستیم. سبک نئوکلاسیک در معماری داخلی یادآور عظمت و شکوه سبک Classic است که سنت و مدرنیته را با هم به تصویر میکشد. در هر حال ما در این مقاله سعی کردیم تا سبک معماری کلاسیک در معماری را با رعایت تمام قوانین و مشخص کردن تمامی ویژگیها به شما معرفی کنیم.