آموزش انواع تکنیک های عکاسی؛ حرفهای عکس بگیرید
شاید در عکاسی چیزی رضایتبخشتر از تسلط بر تکنیک های عکاسی جدید نباشد. یادگیری انواع تکنیک های عکاسی میتواند ایدههایی نو به ما بدهد و حتی موجب شود که از انسداد خلاقیت (creative rut) رها شویم. زیرا با آموزش تکنیک های عکاسی جدید خلاقیت بیشتری به خرج میدهیم و عکسهای متفاوتی میگیریم، عکسهایی که هرگز تصور نمیکردیم دوربینمان توانایی ثبت آنها را داشته باشد. در ادامه فهرستی از روشها و تکنیک های عکاسی جذاب را معرفی میکنیم.
۱. عکاسی با سرعت بالا
در عکاسی با سرعت بالا لحظاتی را که برای چشم غیرمسلح بسیار سریع هستند، در زمان فریز (freeze) میکنیم. عکاسی با سرعت بالا ثبت لحظاتی است که در کسری از زمان رخ میدهند و نمیتوانید آنها را با چشم غیرمسلح ببینید، مانند ترکیدن بادکنک یا پاشیدن آب. عکاسی با سرعت بالا با سایر روش های عکاسی متفاوت است، چون برای فریزکردن این لحظات به تقریبا یکبیستهزارم ثانیه زمان نوردهی نیاز دارد. بیشتر دوربینهای DSLR چنین سرعت شاتر بالایی ندارند. برای عکاسی با سرعت بالا به سهپایه، دیافراگم بسته (narrow aperture)، فلاش و صبروشکیبایی بالا نیاز دارید.
۲. عکاسی در شب
پس از تاریکی هوا زندگی و شور زیادی وجود دارد که میتوان در تصاویر ثبت کرد. برای عکاسی در شب با کیفیت بالا به سرعت شاتر بسیار کم و سهپایه یا سطحی محکم برای ثابتنگهداشتن دوربین برای نوردهی طولانی نیاز دارید. استفاده از قانون یکسوم (rule of thirds) را نیز فراموش نکنید. تکنیکهای ترکیببندی قدیمی در عکاسی در شب نیز به کارتان میآیند.
۳. تاری حرکت یا موشن بلور (Motion Blur)
موشن بلور هنر ثبت سوژهای درحال حرکت است. معمولا از این تکنیک در عکاسی ورزشی استفاده میشود، ولی میتوان از آن برای خلق تصاویری جالب با نور یا عکاسی از اجسامی که با سرعت بالا حرکت میکنند نیز استفاده کرد. برای اجرای تکنیک موشن بلور سرعت شاتر را کم کنید و دوربین را درحین حرکت سوژه ثابت و بیحرکت نگه دارید. همچنین میتوانید دوربین را بهطور افقی حرکت دهید و پیش از رهاکردن شاتر با دوربین سوژه را دنبال کنید. با این کار سوژه در فوکوس میماند و پسزمینه تار میشود.
۴. عکاسی سیاهوسفید
در روزهایی که فیلمهای رنگی بسیار گران بودند و در بازتولید واقعگرایانه رنگها مشکل داشتند، عکاسی سیاهوسفید روش اصلی عکاسی بود. ولی حالا زمانه تغییر کرده و عکاسی سیاهوسفید به سبکی خاص از عکاسی تبدیل شده است.
عکاسی سیاهوسفید میتواند تجربهای جالب و ارزشمند باشد. حذف رنگ سوژه بهنوعی میتواند بسیاری از حالات پنهان و روح او را آشکار کند، چون بدون پرتشدن حواسمان به رنگها جذب چیزی میشویم که سوژه را تشکیل میدهد.
عکاسی سیاهوسفید، اگر درست انجام شود، میتواند احساسات عمیقی را منتقل کند. البته عکاسی سیاهوسفید نیازمند چیزی بیش از بهکاربردن فیلتر سیاهوسفید در فتوشاپ است. عکاسی سیاهوسفید مؤثر با ترکیببندی، استفاده از سایهها، نورپردازی و سوژههای قوی برای خلق تصاویری قدرتمند شروع میشود.
۵. عکاسی تکرنگ (Monochromatic Color Photography)
عکاسی تکرنگ نیز مانند عکاسی سیاهوسفید روشی قدرتمند برای انتقال پیام بدون جزئیات زیاد است. در عکاسی تکرنگ تصاویر در یک رنگ ثبت میشوند. این رنگ میتواند قرمز، آبی، سبز، بنفش، نارنجی یا هر رنگ دیگری باشد.
۶. عکاسی از دود (Smoke Art Photography)
عکاسی از دود از تکنیکهای دشوار و درعینحال بسیار جالب عکاسی است. دنبالههای دود تصاویری اسرارآمیز و فریبنده ایجاد میکنند که ثبت آنها جذاب، شگفتانگیز و سرگرمکننده است.
دود میتواند در پسزمینهای تیره و یکدست روشن دیده شود یا رنگهایی خیرهکننده داشته باشد. گرچه عکاسی از دود بهدلیل ماهیت غیرقابلپیشبینی خود دشوار است، به تجهیزات خاصی نیاز ندارد. پس از کسب کمی اطلاعات درمورد نحوه ایجاد دود و شکلدادن به آن تنها کاری که باید انجام دهید این است که با آزمونوخطا بیاموزید که چطور عکسهای خوبی بگیرید.
۷. عکاسی ماکرو
عکاسی ماکرو از تکنیک های عکاسی بسیار جالب و خاص است. ثبت تصاویری بزرگ از سوژهای کوچک و نمایش جزئیات ریز و جزئی که برای چشم انسان نامرئی هستند، کاری هیجانانگیز است. بهترین راه برای متمایز و برجسته کردن عکاسی ماکرو این است که بهدنبال سوژههایی جالب و دارای جزئیات فراوان باشید. عکاسی ماکرو تقریبا با هر دوربین و لنزی امکانپذیر است (حتی دوربین تلفن همراه)، ولی کیفیت تصاویر به تجهیزاتی که استفاده میکنید بستگی دارد.
۸. عکاسی با نوردهی طولانی یا لانگ اکسپوژر (Long Exposure Photography)
آیا تصاویری را دیدهاید که در آنها آب، نرم و ابریشمی و تقریبا غیرواقعی به نظر میرسد؟ یا ابرها در آسمان تار و کشیده دیده میشوند؟ شاید پیش خودتان فکر کردهاید که این تصاویر در ویرایشگر عکس پیشرفتهای بهشدت دستکاری شدهاند، ولی اینطور نیست. این تصاویر نتیجه یک تکنیک نسبتا ساده عکاسی هستند: تکنیک عکاسی با نوردهی طولانی یا لانگ اکسپوژر. نوردهی طولانی حرکت را محو میکند و منجر به ثبت چنین عکسهایی میشود. در عکاسی لانگ اکسپوژر از سرعتهای پایین شاتر برای ایجاد تصاویر خلاقانه و خاص استفاده میشود. این تکنیک در میان عکاسان منظره، معماری، عکاسی پرتره و خیابانی و بسیاری دیگر از عکاسان رایج است.
۹. عکاسی فورس پرسپکتیو (Forced Perspective Photography)
فورس پرسپکتیو از تکنیک های عکاسی از اجسام بیجان است که به شما امکان میدهد که حتی با دوربینی ساده نیز عکسهایی زیبا بگیرید. فورس پرسپکتیو یک بازی بصری سرگرمکننده با درک عمق (depth perception) است که گاهی نتایج خندهداری دارد! استفاده از توهم بصری یا نوری چیزی غیرواقعی را خلق میکند. در این نوع عکاسی سعی میکنیم این حس را به بیننده بدهیم که آنچه میبیند بزرگتر، کوچکتر، نزدیکتر یا دورتر از چیزی است که در واقعیت وجود دارد. در زمان ترکیببندی باید توجه داشته باشید که سوژه اصلی بزرگتر یا کوچکتر از چیزهای دیگر باشد. برای این کار باید زوایا و موقعیتهای مختلف را برای سوژه خود امتحان کنید.
۱۰. عکاسی پانورامیک یا پانوراما
حتی اگر دوربین گرانقیمتی ندارید میتوانید با تکنیکی به نام «panorama stitching» عکسهای پانوراما بگیرید. برای اجرای این تکنیک به سهپایه و ثبت مجموعهای از عکسهای کنار هم و ادغام آنها با یکدیگر نیاز دارید. ثبت تصاویر پانورامیک از دو بخش تشکیل شده است: عکاسی از یک صحنه با دوربین و سپس استفاده از نرمافزار ویژه برای ترازکردن و اتصال عکسها به یکدیگر برای خلق یک تصویر پانوراما. عکاسی پانوراما تکنیک خاصی است که در آن چند عکس گرفتهشده با یک دوربین به هم متصل میشوند تا عکسی منفرد و گسترده (عمودی یا افقی) ایجاد شود.
نخستین عکسهای پانوراما با ترازکردن نسخههای چاپشده فیلم ساخته شدند، که خیلی خوب هم از آب درنمیآمدند چون ترازکردن بیعیبونقص عکسها تقریبا غیرممکن بود. با اختراع رایانه، پیشرفت در نرمافزارهای رایانهای و عکاسی دیجیتالی اکنون اتصال عکسهای دیجیتالی به یکدیگر با نرمافزارهای تخصصی بسیار آسانتر شده است. با استفاده از تجهیزات و تکنیک عکاسی پانوراما میتوان تصاویر پانورامای تقریبا عالی را با رزولوشن بسیار بالا خلق کرد. حتی برخی از عکاسان صدها عکس با وضوح بالا را برای ایجاد تصاویر پانورامای عظیم «گیگاپیکسلی» به هم میچسبانند.
۱۱. عکاسی از چراغ خودروها (Traffic Light Trails)
عکاسی از نور چراغ خودروها راهی عالی برای شروع عکاسی لانگ اکسپوژر است. برای عکسگرفتن از مسیر حرکت نور چراغ خودروها مکانی تاریک و پرترافیک را پیدا کنید، سهپایه دوربین را تنظیم کنید و از سرعت شاتر آهسته برای محوکردن حرکت چراغها استفاده کنید.
این نوع عکاسی به تجهیزات زیادی نیاز ندارد. با هر دوربینی میتوانید چنین عکسهایی بگیرید. مکان و زمان شبانهروز از دوربین مهمترند. همچنین اگر نمیخواهید تصاویرتان تار شوند، حتما از سهپایهای محکم استفاده کنید.
۱۲. تکنیک عکاسی نقاشی با نور (Painting with Light)
در این تکنیک از نوردهی طولانی برای ایجاد «مسیرهای نوری» روشن استفاده میشود. در واقع در این تکنیک عکاس با نور در صحنه نقاشی میکند. از این تکنیک جالب میتوان برای خلق تصاویر هنری یا افزودن دایرههایی خلاقانه به عکسبرداری استفاده کرد. تنها چیزی که نیاز دارید مکانی تاریک، سرعت شاتر پایین و منبعی از نور متحرک مانند چراغقوه یا فشفشه است.
نقاشی با نور یکی از جالبترین تکنیکهای عکاسی در شب است. بسیاری از عکاسان این تکنیک را امتحان کردهاند، ولی فقط تعداد کمی از آنها توانستهاند بر آن تسلط پیدا کنند.
۱۳. عکاسی سیلوئت (Silhouette photography)
عکاسی سیلوئت روشی جالب و خاص برای خلق عکسهای دراماتیک است. بهترین زمان برای این کار هنگام غروب یا طلوع خورشید است. برای ایجاد افکت سیلوئت سوژه را در مقابل خورشید قرار دهید و بهسمت خورشید عکس بگیرید. سرعت شاتر بیشتر منجر به نوردهی تاریکتر و سرعت شاتر پایینتر منجر به ثبت تصویری روشنتر میشود.
بسیاری از عکاسان از تکنیک سیلوئت برای افزودن عنصر درام و رمزوراز به تصویر یا انتقال احساسی خاص استفاده میکنند. یادگیری این تکنیک کار سختی نیست. تنها چیزی که نیاز دارید تنظیمات مناسب دوربین، سوژه و نور مناسب است.
۱۴. عکاسی پینهول (Pinhole Photography)
درحقیقت عکاسی پین هول پایه و اساس عکاسی مدرن است. دوربین پین هول یک دوربین ساده بدون لنز است که یک دیافراگم کوچک دارد. نور از درون این نقطه عبور کرده و تصاویر را تولید میکند. میتوانید با ایجاد سوراخی کوچک در درپوش یا کلاهک لنز برای دوربینتان لنز پین هول بسازید و از گرفتن عکسهای زیبا و موشن بلور لذت ببرید.
۱۵. عکاسی انعکاسی
انعکاسها میتوانند حسی قوی از عمق را به ترکیببندی اضافه کنند. گرچه رایجترین عکسهای انعکاسی روی آب گرفته میشوند، انعکاس میتواند در بسیاری از شرایط و محیطهای مختلف وجود داشته باشد. استفاده از دیافراگم کوچکی مانند f/11 یا بالاتر موجب یکنواختکردن سوژهها در عکس و افزایش جلوه بازتابی میشود.
۱۶. عکاسی از قطرههای آب (Water Drop Photography)
در عکاسی از قطرههای آب حرکت یک قطره آب را فریز کرده و تصاویری جالب و هنری خلق میکنیم. در عکاسی از قطرههای آب به دیافراگم کوچکی مانند f/11 یا f/14 نیاز دارید تا سطح آب را در فوکوس نگه دارید. از فلاش یا سرعت شاتر سریعی مانند ۱۶۰/۱ یا سریعتر از آن استفاده کنید تا حرکت قطره آب را فریز کنید.
۱۷. ایجاد تاری با زومکردن لنز (Zoom Blur Effect)
این تکنیک عکاسی راهی ساده برای افزودن افکتهای خلاقانه fractured-blur به عکسها است. تکنیک ایجاد تاری با زوم (Zoom Blur) یا زوم انفجاری (zoom burst) افکت عکاسی ساده، جالب و آسانی است. برای این منظور از سرعت شاتر آهسته استفاده کنید و درحین رهاکردن شاتر بزرگنمایی (zoom in) یا کوچکنمایی (Zoom out) کنید. این کار موجب میشود که عکس از مرکز بهسمت بیرون تار شود. میتوانید از زوم انفجاری برای افزودن حرکت و اکشن به عکسها و ایجاد حالتی انتزاعی استفاده کنید. برای شروع کار با زوم انفجاری به تجهیزات خاصی نیاز ندارید؛ فقط دوربین DSLR با لنز زوم (zoom lens) و در صورت تمایل یک سهپایه کافی است.
۱۸. افکت لنز فلر (Lens Flare Effects)
لنز فلر زمانی ایجاد میشود که نوری بهجز نور اصلی تشکیلدهنده تصویر وارد لنز میشود و با فیلم یا سنسور دیجیتال دوربین برخورد میکند. این حالت معمولا بهصورت شکل چندضعلی مشخصی ظاهر میشود که به شکل دیافراگم بستگی دارد. لنز فلر کنتراست عکس را بهمیزان قابلتوجهی کاهش میدهد و معمولا اتفاقی ناخواسته و ناخوشایند است، ولی بعضی از انواع فلر مفهوم هنری عکس را تقویت میکنند. برای ایجاد این افکت بهسمت خورشید عکاسی کنید و از زوایای مختلفی برای دستکاری نور و ایجاد انفجاری از نور در اطراف سوژه استفاده کنید.
۱۹. عکاسی جنبشی (Kinetic Photography)
این تکنیک عکاسی برای همه مناسب نیست، ولی برای آن دسته از عکاسانی که همیشه بهدنبال آزمونوخطا و تجربههای جدید هستند، گزینه مناسبی است. در این روش عکاسی تجربی معمولا دوربین را مستقیم نگه نمیدارید، بلکه اجازه میدهید که برای خلق تصاویر بر اساس نیروهای اعمالشده به خود عمل کند. در عکاسی جنبشی میتوان از روشهایی مانند تکاندادن بند یا مچبند دوربین، افتادن دوربین از روی اشیا، پرتابکردن دوربین در هوا و تکاندادن شدید دوربین درحین گرفتن عکس استفاده کرد.
سخن پایانی
با تسلط بر نکات و تکنیک های عکاسی میتوانید برای استفاده از آنها در عکاسی راههای جدیدی پیدا کنید. با استفاده از این تکنیکها سوژههای جالبتر و بهتری پیدا کرده و از فرصتهای معمولی برای خلق تصاویری خلاقانه و هنری استفاده میکنید. بهنظر شما جای چه تکنیکی در فهرست ما خالی است؟ خوشحال میشویم که نکات و ترفندهای عکاسی موردعلاقهتان را با ما و سایر دوستانتان به اشتراک بگذارید.
منبع: contrastly