چگونه بهترین نرم افزار معماری را برای یادگیری انتخاب کنیم؟

آیا شما هم می‌خواهید بدانید کدام نرم افزار معماری بهتر است؟ دانستن رتبه بندی نرم افزارهای معماری و ترتیب یادگیری نرم افزارهای معماری از سوالاتی هستند که در ذهن همه دانشجویان معماری ایجاد می‌شود. نرم‌افزارهای معماری برای معماران امروزه، ابزارهای لازمی شده‌اند که تسلط به آنها در موفقیت شغلی معماران شاخص مهمی است. بنابراین انتخاب نرم افزار معماری مناسب و یادگیری موثر آن، گام مهمی در پیشرفت تحصیلی و شغلی دانشجویان معماری است.

پر درآمد ترین نرم افزار معماری برای شما نرم‌افزاری است که به بهترین شکل به ارائه طرح‌های معماری شما کمک کند. در انتخاب بهترین نرم‌ افزار معماری باید به دنبال این باشیم که با شناخت نیازهای بازار کار و علایق و استعدادهای خودمان در معماری، نرم‌افزار مناسب خود را برای یادگیری انتخاب کنیم.

تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا راهکارهایی را برای انتخاب نرم‌ افزار معماری مناسب به شما معرفی کنیم و مروری بر روش‌های یادگیری اثربخش نرم‌افزارها داشته باشیم.

به چه عنوان شغلی و گرایش معماری علاقه دارید؟

کاربردی ترین نرم افزارهای معماری برای شما نسبت به نوع شرکت معماری و عنوان شغلی‌ای که خواهید داشت، متفاوت است. نرم‌افزارهای مورد نیاز یک شرکت بزرگ معماری با یک دفتر کوچک معماری و یک طراح معماری فریلنسر تفاوت دارد و شما باید با توجه به فرصت‌های شغلی‌ای که رو به روی خود می‌بینید و آینده شغلی مورد انتظارتان، نرم‌افزارهای مناسب را انتخاب کنید.

عنوان شغلی یا گرایش و تخصص مورد علاقه شما در معماری عامل مهم دیگری در انتخاب نرم‌افزار است. آیا شما می‌خواهید در طراحی نما فعالیت کنید و نیاز به یادگیری نرم افزار نمای ساختمان دارید و یا هدف اصلی شما تخصص در زمینه طراحی داخلی و انواع ساختمان‌هاست و شما به تسلط بر یک نرم افزار طراحی داخلی سه بعدی احتیاج دارید.

شاید استعداد و علاقه شما بیشتر به سمت مراحل اجرایی ساختمان گرایش داشته باشد و در زمینه طراحی دیتیل‌های اجرایی یا متره فعالیت کنید و یا به عنوان یک فاز دو کار، استخدام شوید و نیاز به تسلط بر نرم افزار نقشه کشی ساختمان مانند نرم‌افزار اتوکد و نرم افزار رویت معماری داشته باشید.

یکی دیگر از عناوین شغلی محبوب در دفاتر معتبر معماری که نرم‌افزارهای خاص خود را نیاز دارد، سی جی آرتیست یا ویژوال آرتیست است که وظیفه دارد طرح نهایی را به بهترین نحو ارائه و پرزانته کند. این عنوان شغلی به تسلط بر نرم‌افزارهای رندرینگ همچون نرم افزار وی ری و نرم‌افزارهای گرافیکی همچون فتوشاپ نیاز دارد.

انتخاب نرم‌ افزار معماری مناسب برای دانشجویان

ورک‌فلو یا جریان کاری در دفاتر طراحی معماری را بشناسید

یکی دیگر از نکات مهم در انتخاب نرم افزار معماری مناسب توجه به جریان کاری دفاتر معماری است. هر دفتر معماری یا معمار مستقل، ورک‌فلو یا جریان کاری مشخصی دارد. در واقع هر معمار یا تیم طراحی معماری از یک مجموعه ابزار استفاده می‌کند تا بتواند کانسپت اولیه خود را به محصول نهایی تبدیل کند و به کارفرما و اجراکاران ارائه دهد.

در هر جریان کار طراحی معماری، از چند نرم‌افزار استفاده می‌شود تا روند تبدیل ایده به رندرها و نقشه‌های نهایی طی شود.

به عنوان مثال یک روند کار می تواند به این صورت باشد که کانسپت اولیه با اسکیس زدن به صورت دستی یا در نرم‌افزارهای مرحله کانسپت حجمی مانند نرم افزار اسکچاپ انجام شود و در مرحله دوم، نقشه‌کشی در یک نرم‌افزار ترسیم دوبعدی مانند نرم‌افزار اتوکد ادامه پیدا کند.

در مرحله سوم، مدل‌سازی در نرم‌افزارهای طراحی سه‌بعدی مانند اسکچاپ، راینو و تری‌دی‌مکس انجام می‌شود. بعد از آن طرح معماری به کمک پلاگین‌های رندرینگ همچون وی ری، به تصاویر باکیفیت و واقع‌نمایانه تبدیل می‌شود. مرحله آخر پست پروداکشن و پرزانته است که می‌تواند در نرم‌افزارهای گرافیکی همچون فتوشاپ و ایلوستریتور به زیبایی انجام شود.

بنابراین برای هر مرحله از روند انجام پروژه معماری از نرم‌افزارهای مختلفی استفاده می‌شود که شما با توجه به نقشی که در دفتر معماری بر عهده دارید باید بر یک یا چند مرحله از این روند مسلط شوید و چند نرم‌افزار مناسب آن را بیاموزید.

از نرم افزار یکپارچه تا نرم افزار تخصصی

در انتخاب نرم افزار معماری توجه داشته باشید که نرم افزار های مطرح رشته معماری از نظر یکپارچگی و چندعملکردی بودن به دو دسته تقسیم می‌شوند. نرم‌افزارهای بر پایه سیستم CAD که پرکاربردترین نرم افزار معماری یعنی اتوکد مهم‌ترین آنهاست. این نرم‌افزارها دارای ابزارهای فراوان و محیط کاربری مطلوب برای ترسیم مدارک پروژه‌های معماری هستند. CAD مخفف Computer-Aided Design است و این نرم‌افزارها برای سرعت بخشیدن به روند ترسیم طرح معماری ساخته شده‌اند.

دسته دوم نرم افزارهای معماری بر پایه سیستم BIM هستند که مخفف Building Information Modeling است و هدف آن مدلسازی اطلاعات ساختمان و گردآوری آن در یک پایگاه داده است. نرم‌افزارهای BIM که پرطرفدارترین آنها نرم افزار Revit است. محیط کاری تیم‌های شاغل در یک پروژه یعنی تیم معماری، سازه و تاسیسات را یکپارچه می‌کنند و از طراحی دوبعدی تا مدلسازی سه‌بعدی، رندر نهایی و … را پوشش می‌دهند.

برای انتخاب جدیدترین نرم افزار معماری که نرم‌افزاری آینده‌دار در صنعت ساختمان ایران و جهان باشد باید به این توجه کرد که نرم‌افزارهای BIM در حال گرفتن جای نرم‌افزارهای CAD هستند. البته در حال حاضر نرم‌افزارهای قدرتمند دارای سیستم CAD مانند اتوکد و تری‌دی‌مکس برای زمینه تخصصی خود بسیار مورد توجه هستند و اکثر دفاتر معماری در جهان همچنان از اتوکد برای تهیه مدارک ساختمانی و از تری‌دی‌مکس برای مدلسازی و رندر باکیفیت استفاده می‌کنند. به همین دلیل است که شرکت بزرگی همچون آتودسک هر ساله ورژن جدیدی از تمامی این نرم‌ افزارها به بازار عرضه می‌کند.

 انتخاب نرم‌ افزار معماری مناسب با سیستم CAD

انتخاب نرم افزار معماری برای بازار کار ایران

در بازار کار معماری در ایران، به دلیل رایگان بودن نرم‌ افزارهای معماری معمولا به یک یا دو نرم‌افزار محدود نیستیم و از انواع نرم‌افزارها در کنار هم برای رسیدن به بهترین کیفیت خروجی استفاده می‌کنیم. این موضوع مزایا و معایب خود را دارد.

مزایای آن آزادی در استفاده از تمامی نرم‌افزارها و انتخاب بهترین نرم ‌افزار معماری برای جریان کاری مناسب شماست و معایب آن انتظار بالای کارفرمایان از رندرهای نهایی شما و توجه بیش از حد به جنبه‌های ظاهری و پرزانته طرح معماری است.

در بازار کار معماری در کشورمان ممکن است به یادگیری چند نرم‌افزار نیاز داشته باشید و پروژه‌های معمولی را نیز با نرم‌افزارهای تخصصی مدلینگ و رندرینگ، ارائه دهید. البته توجه داشته باشید که بازار معماری ما نیز کم کم به سمت تخصصی شدن می‌رود. در حال حاضر نیز شما می‌توانید تنها به عنوان متخصص رویت‌کار یا متخصص سی ‌جی آرتیست و با تسلط کامل بر یک یا دو نرم‌افزار در موقعیت‌های شغلی مناسبی در شرکت‌های بزرگ و بین‌المللی معماری استخدام شوید.

انتخاب نرم افزار معماری برای کار در اروپا و آمریکا

در بازار کار معماری در اروپا و آمریکا تمرکز بر کیفیت طراحی و بهره‌وری هزینه‌ها بیشتر از جنبه‌های ظاهری است و برای یک آپارتمان مسکونی کوتاه‌مرتبه بعید است به رندر هنرمندانه با نرم افزار  با نرم افزار ۳D Max و وی ‌ری نیازی باشد. پروژه‌های کوچک‌مقیاس معماری در اروپا و آمریکا عموما از ابتدا تا انتها با نرم‌افزارهای BIM همچون رویت و آرشیکد طراحی و پرزانته می‌شوند و یا با یک نرم ‌افزار نقشه‌کشی معماری همچون اتوکد، دوبعدی‌سازی و در اسکچاپ مدلسازی و رندرگیری می‌شوند.

بنابراین اگر شما به دنبال یادگیری پرکاربردترین نرم افزارهای معماری در اروپا و آمریکا هستید بهتر است بر نرم‌افزارهای کمتر ولی با عمق بیشتری مسلط شوید. زیرا در شرکت‌های خارجی بر طبق اینکه پروژه‌های معماری معمولی یا پروژه‌های معماری شاخص، ژورنال و مسابقه‌ای انجام می‌دهند، نرم‌افزارهای مناسب را انتخاب می‌کنند. بنابراین شما تنها با تسلط کافی بر یک یا دو نرم‌افزار و داشتن دانش کافی از طراحی معماری می‌توانید در این دفاتر استخدام شوید.

توصیه‌هایی برای یادگیری موثر نرم‌ افزارهای معماری

امیدوارم تا اینجای مطلب نکات خوبی درباره نرم افزارهای رشته معماری یاد گرفته باشید و انتخاب نرم افزار معماری مناسب از میان تمامی نرم‌ افزارهای معماری موجود در دسترس، برای شما آسان‌تر شده باشد. پس از انتخاب نرم‌ افزار معماری مناسب برای یادگیری، باید مدل ذهنی مناسبی در خودتان ایجاد کنید. مدل ذهنی مناسب، پیش‌زمینه‌‌ای است که به شما در مسیر یادگیری نرم‌افزارها کمک می‌کنند.

تفکر رشد داشته باشید

بعید است که شما استعداد یادگیری یک نرم‌افزار را نداشته باشید. به این باور برسید که اساس یادگیری نرم‌ افزارهای معماری، انتخاب منبع آموزشی مناسب و پس از آن تمرین و تکرار و تمرین بیشتر است. تنها با زمان گذاشتن و تمرین کردن است که محیط کاربری، منوها، ابزارها و تنظیمات هر نرم‌افزار در ذهن شما تثبیت می‌شود و پس از مدتی بدون نیاز به تلاش برای یادآوری، به راحتی با نرم‌افزارها کار خواهید کرد.

 زمان بگذارید تا به سطح حرفه‌ای هر نرم‌افزار برسید

بله شما می‌توانید یک نرم‌افزار را در یک ماه یاد بگیرید اما این به معنی تسلط بر نرم‌افزار مورد نظر نیست. تمامی نرم‌افزارهای مطرح معماری، پیچیدگی‌های خود را دارند و تسلط بر آنها فرآیند زمان‌بری است. دوره‌های آموزشی نرم افزارهای معماری معمولا در سه سطح مبتدی، متوسط و پیشرفته ارائه می‌شوند، حتما در انتخاب دوره آموزشی به سطح خود توجه کنید و اگر تازه شروع کرده‌اید برای رسیدن به سطوح پیشرفته، برنامه‌ریزی بلندمدت داشته باشید.

در ادامه سطوح تسلط بر نرم‌ افزارهای پرکاربرد معماری مانند اتوکد، فتوشاپ، تری‌دی‌مکس و رویت را برای شما معرفی می‌کنیم.

هرچند سطح‌بندی تسلط بر نرم‌افزارها نسبی است و ممکن است از نظر هر مدرس متفاوت باشد ولی سطح‌بندی زیر می‌تواند راهنمایی برای شما در مسیر تسلط بر یک نرم‌افزار باشد.

سطح‌بندی نرم ‌افزار اتوکد در معماری

سطح مبتدی نرم‌افزار اتوکد: می‌توانید با ابزارهای ترسیمی به خوبی کار کنید، ضخامت و رنگ خطوط را تعیین کنید و نقشه‌ها را اندازه‌گذاری کنید و پلان، برش و نمای یک پروژه دانشجویی را تحویل دهید.

سطح متوسط نرم‌افزار اتوکد: شما میتوانید مدیریت بهتری بر مدارک پروژه داشته باشید و لایه‌بندی کنید و بلاک‌ها را تولید و ادیت کنید.

سطح پیشرفته نرم‌افزار اتوکد: شما میتوانید تولید مدارک فاز یک، فاز دو و دیتیل‌های اجرایی را به خوبی به سرانجام برسانید و یک خروجی حرفه‌ای برای بازار کار بگیرید.

برای یادگیری نقشه‌کشی دوبعدی و مدلسازی سه‌بعدی در اتوکد از سطح مقدماتی تا انجام پروژه نهایی، دوره آموزش جامع اتوکد آموزال را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

سطح‌بندی نرم ‌افزار فتوشاپ در معماری

سطح مبتدی نرم‌افزار فتوشاپ: شما میتوانید ادیت اولیه عکس مانند تنظیم رنگ را انجام دهید؛ به عکس‌ها، فیلتر اضافه کنید و شیت‌بندی معماری انجام دهید.

سطح متوسط نرم‌افزار فتوشاپ: شما می‌توانید به رندرهایتان انواع پرسونا، آسمان، نورپردازی و … اضافه کنید و آب‌وهوای و نور محیطی را تغییر دهید مثلا رندر شب بگیرید یا آب‌و هوا را بارانی کنید.

سطح پیشرفته نرم‌افزار فتوشاپ: شما می‌توانید تصویرسازی کنید مثلا یک بافت جدید ایجاد کنید. در این سطح تسلط شما می‌توانید ساده‌ترین رندر حجمی را به یک خروجی با کیفیت فوق‌العاده تبدیل کنید.

برای یادگیری پست‌پروداکشن حرفه‌ای معماری با نرم‌افزار فتوشاپ، دوره تخصصی پست پروداکشن معماری آموزال را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

سطح‌بندی نرم ‌افزار تری دی مکس در معماری

 سطح مبتدی نرم‌افزار تری ‌دی ‌مکس: شما می‌توانید یک پلان را از اتوکد به تری‌دی‌مکس بیاورید و دیوارها، سقف و کف را اضافه کنید، آبجکت‌های لازم مانند در و پنجره را به دورن نرم‌افزار بیاورید و رندری با کیفیت متوسط بگیرید.

سطح متوسط نرم‌افزار تری‌ دی ‌مکس: شما می‌توانید پروژه‌ای با جزئیات زیاد و مناسب بازار کار، مانند نمای کلاسیک را مدلسازی کنید و کیفیت رندر را به حد بالایی برسانید.

سطح پیشرفته نرم‌افزار تری ‌دی‌ مکس: شما می‌توانید احجام پیچیده و سطوح منحنی را مدل کنید و از انواع پلاگین‌های حرفه‌ای تری‌دی‌مکس بهره ببرید.

برای یادگیری گام به گام مدلسازی در نرم‌افزار قدرتمند تری دی مکس، دوره آموزش نرم‌افزار ۳D Max آموزال را به شما پیشنهاد می‌کنیم. در این دوره جامع از سطح مقدماتی و آشنایی با محیط و ابزارها شروع می‌کنیم و تا مدلسازی حجمی کلی، مدلسازی جزئیات و انجام پروژه‌ای نهایی پیش خواهیم رفت.

سطح‌بندی نرم ‌افزار رویت در معماری

سطح مبتدی نرم ‌افزار رویت:  شما می‌توانید به خوبی پلان، نما، برش و مدل سه‌بعدی تولید کنید و فمیلی‌های لازم را به درون نرم‌افزار رویت بیارید. همچنین می‌توانید رندری با کیفیت متوسط بگیرید و نهایتا یک پروژه دانشجویی را به خوبی تحویل دهید.

سطح متوسط نرم ‌افزار رویت: شما تنظیمات پیشرفته رویت را یاد میگیرید و میتوانید اجزای ساختمانی  مانند انواع پلکان، انواع سقف کاذب و اجزای طراحی داخلی و نما را مدلسازی کنید. شما می‌توانید فمیلی‌های جدید بسازید و اجزای پیچیده‌تر مانند جزئیات نما و دکوراسیون کلاسیک را مدل کنید.

سطح پیشرفته نرم ‌افزار رویت: شما می‌توانید به هدف اصلی مدلسازی اطلاعات ساختمان برسید یعنی مجموعه مناسبی از اطلاعات ساختمان شامل معماری، سازه و تأسیسات را در کنار یک تیم مهندسی تولید کنید. به علاوه معماری پارامتریک را بهتر درک خواهید کرد و کار با پلاگین داینامو را یاد می‌گیرید.

دوره جامع آموزش نرم افزار رویت در آموزال، از سطح مقدماتی و آشنایی با محیط نرم‌افزار شروع می‌شود و تا مدلسازی جزئیات و نقشه‌کشی فاز دو پیش می‌رود و در یک دوره فشرده شما را به سطح بالای متوسط در نرم‌افزار محبوب رویت می‌رساند.

عجول و زیاده‌خواه نباشید و بر یک یا دو نرم‌افزار تمرکز کنید

درست است که نرم‌افزارهای مطرح در بازار معماری زیاد هستند و هر کدام مزایای خود را دارند. اما همیشه در ذهن داشته باشید که تسلط بر یک یا دو نرم‌افزار به صورت کامل، بسیار مفیدتر و درآمدزاتر از مبتدی بودن در ده نرم‌افزار است.

ممکن است شما به اسکچاپ فقط در سطح مقدماتی و برای کانسپت اولیه نیاز داشته باشید یا تنها گذراندن یک دوره کوتاه فتوشاپ برای آشنایی مقدماتی با ادیت عکس و شیت‌بندی برای شما کافی باشد. اما توجه کنید که برای نرم‌افزارهای مجهز نقشه‌کشی و سه‌بعدی‌سازی مثل اتوکد، رویت، تری‌دی‌مکس، راینو و … سطح مبتدی در بازار کار معماری، کارایی چندانی ندارد. شما بهتر است این نرم‌افزارها را به صورت جداگانه آموزش ببینید و تا سطح پیشرفته ادامه دهید.

در نظر داشته باشید که تمامی این نرم‌افزارهای قدرتمند در بازار کار مورد توجه هستند و اگر یکی از آنها با اختلاف از دیگری بهتر بود، آن نرم‌افزار را از بازار حذف می‌کرد و شرکت‌های بزرگ نرم‌افزاری هر ساله ورژن جدید آن را ارائه نمی‌دادند. بنابراین معمولا نیازی نیست که به خاطر توصیه دیگران دست از یک نرم‌افزار که در آن در سطح متوسطی هستید بکشید و نرم‌افزار مشابهی را از سطح صفر شروع کنید.

بر یک منبع آموزشی مطمئن، کامل و پروژه‌محور تمرکز کنید

 مهم‌ترین دارایی شما برای یادگیری توان تمرکز و توجه شماست؛ حتی‌الامکان دور خود را با منابع آموزشی مختلف شلوغ نکنید. با استفاده از منابع آموزشی پراکنده، روند آموزش شما از سطوح مبتدی به پیشرفته مختل می‌شود و در میانه آموزش گیج می‌شوید و نمی‌توانید سوالات خود را از یک متخصص بپرسید و رفع اشکال کنید.

ما در آموزال سعی کرده‌ایم با ارائه دوره‌های آموزشی جامع و پروژه‌محور از پراکنده شدن شما میان چندین منبع جلوگیری کنیم و شما را مطمئن ‌سازیم که با صرف زمان کافی برای یادگیری و تمرین به خوبی بر نرم‌افزار مسلط خواهید شد. همچنین می‌توانید به کمک دپارتمان معماری آموزال با سایر نرم افزار‌های معماری آشنا شوید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.