یادگیری صحیح و اصولی رایتینگ آیلتس؛ هرآنچه باید بدانید
برای بسیاری از کسانیکه قصد دارند در آزمون آیلتس شرکت کنند، قسمت رایتینگ دشوارترین بخش آزمون است. از طرفی نمره گرفتن از این بخش دشوار است و از طرف دیگر برای قبولی در دانشگاه یا پیدا کردن شغل مناسب در کشورهای دیگر ضروری به نظر میرسد. یادگیری اصول نوشتن، تکنیکهای مختص به امتحان آیلتس و نکات رایتینگ آیلتس در کنار دیدن نمونه سوالات و دانستن نحوه تصحیح رایتینگ آیلتس میتواند به پیشرفت سریعتر زبانآموزان کمک کند.
انواع رایتینگ آیلتس
قبل از آنکه به جزئیات در مورد رایتینگ آیلتس بپردازیم بیایید نگاهی کلی به این بخش از آزمون آیلتس بیندازیم. به طور کل زبان آموزان در دو نوع آزمون آیلتس شرکت میکنند. آزمون آیلتس جنرال بیشتر برای کسانیکه به دنبال مهاجرت و یا پیدا کردن شغل در کشورهای دیگر هستند میخورد و آزمون آیلتس آکادمیک بیشتر برای کسانیکه به دنبال تحصیل در دانشگاههای کشورهای دیگر هستند، مناسب است. بخش رایتینگ یکی از اصلیترین وجه تمایزهای این دو آزمون است. در هر دو نوع امتحان آیلتس دو سوال یا تسک در مقابل شرکتکننده قرار دارد و ۶۰ دقیقه زمان برای پاسخ به هر دو سوال در نظر گرفته میشود که شرکتکننده بهطور معمول بیست دقیقه از آن را برای پاسخ به سوال اول و چهل دقیقهاش را برای پاسخ به سوال دوم صرف میکند.
رایتینگ آیلتس جنرال
در تسک اول آیلتس جنرال از شما میخواهند تا حداقل در ۱۵۰ کلمه یک نامه بنویسید. موضوع این نامه میتواند از یک شکایت تا دعوت از دوستتان برای شرکت در یک مراسم متفاوت باشد اما موضوعهای نامهها به طور کل عمومی هستند. لحن نوشته در این تسک با توجه به موضوع نامه از غیر رسمی تا رسمی متغیر است.
در تسک دوم شرکتکننده باید حداقل در ۲۵۰ کلمه مقالهای درباره یک دیدگاه، بحث و یا مشکل بنویسد. موضوعات این تسک در مقایسه با آیلتش آکادمیک عمومیترند. در این تسک کسی که آزمون میدهد باید بتواند یک مسئله را طرح و برای آن راهحل ارائه کند. همچنین باید بتواند ایدهها و مباحث مختلف را ارزیابی کند و به چالش بکشد.
رایتینگ آیلتس آکادمیک
در بخش رایتینگ آزمون آیلتس آکادمیک هم دو تسک وجود دارد. در تسک اول یک نمودار، گراف یا جدول وجود دارد که شرکتکننده باید حداقل در ۱۵۰ کلمه آن را تشریح کند. در این بخش توانایی ارائه خلاصه دقیقی از اطلاعات موجود مهم است. شرکتکننده باید بتواند اطلاعات را از تصویر دریافت، آنها را سازماندهی و بهطور خلاصه ارائه کند.
در تسک دوم شرکتکننده باید حداقل در ۲۵۰ کلمه یک دیدگاه، مسئله و یا بحث را مطرح کند. موضوعات این بخش نسبت به آیلتس جنرال تخصصیتر هستند. این موضوعات طوری انتخاب شدهاند که برای یک فرد در حال تحصیل یا فارغالتحصیل مناسب هستند و متقاضی باید با توجه به دانش و تجربه شخصی خود به سوال پاسخ دهد.
آیلتس جنرال | آیلتس آکادمیک | |
زمان آزمون | ۶۰ دقیقه توصیه میشود: ۲۰ دقیقه برای تسک اول و ۴۰ دقیقه برای تسک دوم | ۶۰ دقیقه توصیه میشود: ۲۰ دقیقه برای تسک اول و ۴۰ دقیقه برای تسک دوم |
تسک اول | نامه: شکایتنامه، دعوتنامه، استعفا یا درخواست کار، عذرخواهی، تقاضانامه و … | توضیح اطلاعات: گراف، نمودار، جدول و … |
تسک دوم | توضیح یک مسئله، بحث، دیدگاه یا نقطه نظر عمومی | تحلیل یک مسئله، بحث، دیدگاه یا نقطه نظر تخصصی |
لحن | غیررسمی، نیمهرسمی، رسمی | رسمی |
در رایتینگ آیلتس با چه چیزهایی مواجه میشویم؟
موضوعات رایتینگ آیلتس بسیار متنوع هستند. اما برای هر تسک موضوعاتی به طور کلی در نظر گرفته میشوند.
تسک اول آیلتس جنرال: موضوع نامهها میتواند از شکواییه تا خبرنامه و توضیح چیزی متغیر باشد اما با توجه به هدف نامه میزان رسمی بودن آن به سه دسته تقسیم میشود. نامههای غیررسمی (برای مثال: دعوت از یک دوست برای شرکت در تولدتان)، نامههای نیمهرسمی (برای مثال: دعوت از همکار قدیمیتان برای همکاری روی یک پروژه مشترک)، نامههای رسمی(برای مثال: درخواست برای داشتن یک قرار ملاقات با کارفرمایتان).
تسک اول آیلتس آکادمیک: شش نوع سوال شامل نقشه، نمودار میلهای، جدول، نمودار گرد، نمودار هندسی و نمودار خطی در این تسک رایج است.
تسک دوم آیلتس جنرال و آکادمیک: اگر میخواهید آزمون آیلتس جنرال بدهید در مورد تسک دوم رایتینگ کارتان کمی راحتتر است. با اینکه شیوهی نوشتن متن تسک دوم در دو آزمون تفاوت چندانی ندارد اما موضوعات این آزمون کمی سادهتر و عمومیترند. بهطور کلی موضوعات تسک دوم آزمون آیلتس در پنج دسته جا میگیرند. دسته اول سوالاتی هستند که نظرشخصی شما را درباره موضوعی میپرسند(Opinion essay questions). دسته دوم سوالاتی هستند که دو جنبه از یک موضوع را مطرح میکنند و شما باید هر دو جنبه را مورد بحث قرار دهید(Discussion essay questions). در نوع دیگر سوال شما باید مزایا و معایب یک مسئله را بررسی کنید(Advantages / Disadvantages essay questions). نوع چهارم سوالهایی هستند که به یک مشکل میپردازند و شما باید راهحلهایی برای آن ارائه کنید(Solution essay questions). اما دسته آخر سوالاتی هستند که ترکیبی از نظر شما را با یکی از موارد دیگر میخواهند(Mixed type essay questions).
نکات و ترفندهای رایتینگ آیلتس
درست است که برای اینکه به نمره هدفتان در رایتینگ آیلتس دست پیدا کنید باید سطح خودتان را در زبان انگلیسی بهتر کنید اما این امتحان هم مانند بسیاری از امتحانهای دیگر ترفندهای خاصی دارد که به شما کمک میکند راحتتر به نمره مطلوبتان برسید. در ادامه چند تا از کارآمدترین نکات رایتینگ آیلتس را با هم مرور میکنیم.
۱.سوال را درک کنید
قبل از هرچیز عجله نکنید و سوال را بادقت بخوانید. اگر درک درستی از سوال نداشته باشید قطعا نمیتوانید پاسخ صحیحی به آن بدهید. پس میتوانید با دوباره خواندن صورت سوال مطمئن شوید که سوال را بهدرستی فهمیدهاید.
۲.طرح اولیه داشته باشید
بد نیست حدود پنج یا شش دقیقه از زمانتان را صرف تهیه طرح اولیه نوشتهتان کنید. شاید این کار پنج دقیقه از زمان ارزشمندتان را بگیرد اما در عوض میدانید دقیقا میخواهید چطور متنی بنویسید، هرمطلب را قرار است در کجای متنتان جا دهید و اطلاعات را چطور سازماندهی خواهید کرد. این کار بهتان کمک میکند تا متن شستهرفته و قابل فهمی ارائه دهید که بهخوبی سازماندهی شده است.
۳.سوال را به زبان خودتان بازنویسی کنید
این از جمله نکات رایتینگ آیلتس است که تقریبا ورد زبان هر معلم باتجربهایست. در تسک دوم رایتینگ آیلتس شما نیاز دارید تا در ابتدا مسئلهای را که قرار است درباره آن بنویسید بازگو کنید. اما تکرار واژه به واژه سوال روش چندان خوبی نیست و ممکن است باعث کاهش نمره شما شود. پس باید بتوانید سوال را با حفظ معنی ولی با زبان خودتان شرح دهید یا به قول فرنگیها پارافریز کنید.
۴.در مورد هممعنیها احتیاط کنید
حتما شما هم شنیدهاید که میگویند هرچه از لغات سطح بالاتری استفاده کنید نمره رایتینگ آیلتس شما بالاتر خواهد بود. شاید این جمله در حالت کلی درست باشد اما نکته خطرناکی در موردش وجود دارد که حتما باید مورد توجه قرار گیرد. شاید شما یک کتاب لغتنامه را باز کنید و برای یک کلمه هممعنیهای متعددی پیدا کنید و بعد تصمیم بگیرید به جای استفاده از آن کلمه از هممعنیهایش استفاده کنید. اما بد نیست بدانید بسیاری از کلمات بااینکه هممعنی هستند مفاهیم متفاوتی را القا میکنند و هرکدام باید در جایگاه درستشان استفاده شوند.
پس همیشه استفاده از کلمه پیچیدهتر مناسب نیست، بلکه باید به جمله و شرایط توجه کنید و تا جای ممکن متنتان را طبیعی بنویسید. این نکته در مورد لحن هم صادق است. مثلا اگر در آزمون آیلتس جنرال شرکت میکنید و تسک اول رایتینگتان نوشتن نامهای به دوست صمیمیتان است استفاده از جملات فوقالعاده رسمی مناسب نیست و حتی ممکن است از نمره شما کم کند.
۵.زمانتان را مدیریت کنید
شما برای نوشتن زمان کوتاهی دارید. باید بتوانید در زمانی کوتاه متنی قابلقبول ارائه کنید پس بهتر است مدیریت زمان را یاد بگیرید. برای این کار بد نیست حتی تمرینهایتان را هم با رعایت زمان امتحان انجام دهید. تعداد کلماتتان را طوری انتخاب کنید که هم از تعداد کلمات خواسته شده کمتر نشوند و هم آنقدر زیاد ننویسید که وقتتان را بیهوده هدر کرده باشید.
۶.راجع به همهچیز ننویسید
شما برای تسک یک تنها حدود بیست دقیقه و برای تسک دو تنها حدود چهل دقیقه وقت دارید. نمیتوانید همهچیز را در چنین زمان کوتاهی بنویسید. پس اولویتبندی کنید. برای مثال در تسک یک آیلتس آکادمیک یک جدول یا نمودار در اختیار دارید که سرشار از دادههای جورواجور است. این شمایید که تشخیص میدهید کدام دادهها مهمتر هستند و باید از آوردن کدام دادهها صرف نظر کنید. مثلا میتوانید دو یا سه مورد مهمتر را در نظر بگیرید و متنتان را بر اساس آنها تنظیم کنید.
۷.قضیه را پیچیده نکنید
مطمئن باشید ممتحن از شرایط امتحان شما خبر دارد. او میداند که شما تا به حال با این سوالها مواجه نشدهاید و برای پاسخ دادن وقت کوتاهی داشتید. در نتیجه از شما انتظار ندارد که معجزه کنید. نیاز نیست که قضیه را چندان پیچیده کنید. سعی کنید با تمام دادهها و دانشی که دارید متن خوبی بنویسید. ایدههایتان را به شکلی منطقی و طبقهبندی شده ارائه کنید. سعی کنید از بهترین لغات و دستور زبانهایی که بلدید استفاده کنید. اما اگر چیزی را نمیدانید یا فکر میکنید احتمال دارد اشتباه استفاده کنید بهتر است اصلا ازش استفاده نکنید. یک متن صحیح حتی اگر کمی سادهتر باشد شانس بیشتری از یک متن فوقالعاده پیچیده و غلط دارد.
۸.کارتان را بازنگری کنید
سعی کنید طوری زمانتان را تنظیم کنید تا در پایان کار فرصت بازنگری متنتان را داشته باشید. متنتان را یک بار دیگر بادقت بخوانید. املا کلمات را بررسی کنید؛ به نکات دستوری توجه کنید و مطمئن شوید علائم سجاوندی را درست استفاده کردید. اگر جایی از متنتان نامفهوم است یا چیزی را اشتباه نوشتید آن را اصلاح کنید.
چطور برای رایتینگ آیلتس آماده شویم؟
آماده شدن برای آزمون آیلتس روشهای مختلفی دارد. یکی از سادهترین روشها این است که یک معلم یا موسسه قابل اعتماد پیدا کنید و روشهای آموزشی که ارائه میکنند را باجدیت پیگیری کنید اما ممکن است این روش کمی گران باشد. یا اینکه شما از آن دسته افراد باشید که میخواهید از تمام امکانات موجود برای آموزش رایتینگ آیلتس استفاده کنید. در این صورت میتوانید از منابع مختلف استفاده کنید.
سایتهای آموزشی را از دست ندهید
این روزها اینترنت کار همه را سادهتر کرده و منابع آموزشی بیشماری در اختیار ما قرار داده است. میتوانید در سایت یوتیوب بگردید و آموزشهای رایگان رایتینگ آیلتس را تماشا کنید. سایتهای بسیاری هم هستند که کلی نمونه رایتینگ آیلتس دارند. برای مثال در سایت english-exam میتوانید هم نمونه سوال و هم نمونه متنهای نوشته شده رایتینگ آیلتس را پیدا کنید. سایت ieltsliz هم سایت دیگریست که تعداد زیادی نمونه رایتینگ آیلتس، ترفند و نکته برای موفقیت در این آزمون ارائه کرده است.
کتاب مناسبتان را پیدا کنید
کتابهای بسیاری برای رایتینگ آیلتس وجود دارد. شاید نتوان بهراحتی گفت بهترین کتاب رایتینگ آیلتس کدام است اما بعضی منابع از بقیه پرکاربردتر هستند. برای مثال کتاب IELTS Advantage – Writing Skillsیکی از بهترین منابع رایتینگ آیلتس است. به علاوه کتابهای Collins Writing for IELTS و Barron’s Writing for the IELTS هم از منابع خوب دیگرند. اما بهتر است برای انتخاب کتاب حتما سطح زبانتان را در نظر بگیرید. مثلا اگر زبانتان در حد ابتدائیست و میخواهید تازه کارتان شروع کنید احتمالا کتابی در سطح پیشرفته برای شما مناسب نخواهد بود.
نحوه محاسبه نمره رایتینگ آیلتس را بشناسید
اگر بدانید ممتحن رایتینگ آیلتس چه چیزهایی را برای نمرهدهی مد نظر قرار میدهد، راحتتر میتوانید بفهمید که نیرویتان را کجا و برای یادگیری چه چیزهایی صرف کنید.
حدود ۶۶% از وزن نمره آیلتس به تسک دوم و باقی آن به تسک اول بستگی دارد. هرکدام از این تسکها بهطور جداگانه بررسی میشوند و نمره آنها محاسبه میشود. نمره این بخش از امتحان هم مانند سه بخش لیسنینگ، اسپیکینگ و ریدینگ از صفر تا نه است و کوچکترین واحد آن هم نیم نمره است. در نمره هر تسک از رایتینگ موارد زیر موثر است:
موارد موثر در نمره رایتینگ آیلتس | توضیح |
انجام تسک (مربوط به تسک ۱) | ارائه اطلاعات دقیق ارائه نظر کلی(overview) برجسته کردن جزئیات کلیدی تائید کردن جزئیات با استفاده از دادهها |
پاسخ به سوال (مربوط به تسک ۲) | دادن پاسخ دقیق به سوال ارائه نکات مربوط که در ادامه تائید و گسترش داده شوند ارائه یک نظر واضح جمعبندی مناسب مطالب |
انسجام متن | سازماندهی اطلاعات و ایدهها در پاراگرافهای منظم داشتن یک ایده مرکزی در هر پاراگراف استفاده از ابزراهای مناسب برای ارتباط دادن مطالب |
لغات و واژگان | استفاده از بازه مناسبی از لغات استفاده از کالوکیشن (همایند) املای صحیح |
دستور زبان | استفاده از ساختارهای متنوع در جملات استفاده از دستورها و زمانهای متنوع استفاده صحیح از علائم سجاوندی (نقطه، ویرگول و …) |
تمرینهایتان را تصحیح کنید
تمرین کردن برای رسیدن به نمره ایدهال در آیلتس حیاتیست اما نکته مهم دیگر این است که شما بتوانید تمرینهایتان را تصحیح کنید. احتمالا بهترین کار این است که با پرداخت هزینهای یک معلم حرفهای و دقیق رایتینگ شما را بخواند و برایتان تصحیح کند. اما اگر بخواهید برای تصحیح همه تمرینهایتان پول پرداخت کنید باید هزینه بسیاری را متحول شوید. راه دیگر تصحیح رایتینگ آیلتس بهصورت رایگان است.
برای تصحیح رایگان رایتینگ آیلتس چند راه پیشروی شماست. اول آنکه میتوانید در گروهها و اتاقهای گفتوگویی که سایر متقاضیان و معلمهای آیلتس عضو هستند وارد شوید و رایتینگتان را بارگذاری کنید و امیدوار باشید تا کسی وقت بگذارد و آن را برایتان بخواند. اما این خطر وجود دارد که کسیکه نوشته شما را میخواند پیشنهادات اشتباهی بهتان بکند یا اشکالات شما را از قلم بیندازد. راه دیگر که مورد توجه خیلیهاست، استفاده از یک نرمافزار یا سایت تصحیح رایتینگ است.
سایتهای تصحیح رایتینگ چه میکنند؟
خدمات بسیاری از سایتهای تصحیح رایتینگ رایگان است. بعضی از آنها هم بخشی از خدماتشان را بهصورت رایگان و بخشی دیگر را بهصورت پولی ارائه میکنند. اساس کار تمام این سایتها شبیه به پلتفرم محبوب و مشهور grammarly است. برای مثال سایت writing9 یکی از مشهورترین سایتها در زمینه تصحیح رایگان رایتینگ آیلتس است.
این سایتها و نرمافزارها میتوانند به شما کمک کنند تا اشکالات دستوری و املایی نوشته خود را پیدا کنید. هرچند گاهی در پیدا کردن اشکالات دستوری هم اشتباه میکنند اما بهطور کل میتوانند مفید باشند. اما در مورد انسجام متن خیلی رویشان حساب نکنید. ناسلامتی پشت همه این سایتها یک نرمافزار است و یک نرمافزار نمیتواند با دقت یک انسان صورت سوال و متنی را که نوشتهاید بفهمد.
در نهایت برای اینکه در رایتینگ آزمون آیلتس موفق باشید از هر منبعی که در دسترس دارید استفاده کنید و سعی کنید بهترین دورهها، کتابها و سایتهای مناسب سطحتان را پیدا کنید و از نکات و ترفندهایی که گفتیم هم غافل نشوید.