سبکهای مختلف عکاسی: میخواهید چه نوع عکاسی باشید؟
دنیای عکاسی بسیار گسترده و متنوع است و عکاسان متعدد در طول تاریخ حرفهی عکاسی، از سوژههای مورد علاقه خود عکاسی کردهاند که سبب پیدایش سبکهای متنوع و شاخههای تخصصی در عکاسی شده است. البته عکاسی را میتوان به گونههای مختلف طبقهبندی و سبکبندی کرد و طبقهبندیای که من در این مقاله انتخاب کردم مبتنی بر سوژههایی است که عکاسان برای عکاسی و فعالیت حرفهای بر میگزینند.
بر همین اساس، من ۱۵ سوژه پرتکرار در عکاسی که تبدیل به شاخهای از فعالیت حرفهای در دنیای عکاسی تجاری شده است را برای معرفی به شما انتخاب کردم. هر چند مرز خیلی سفت و سختی میان این ژانرها وجود ندارد و در بسیاری از تصاویر انواع مختلفی از ژانرهای عکاسی با هم تلاقی پیدا میکنند.
در واقع عکاسان هم زیاد این سبکبندیها را جدی نمیگیرند اما آشنایی با انواع مختلف عکاسی هم دید شما نسبت به عکاسی را گسترده میکند؛ چرا که پی میبرید بیشمار سوژهی مختلف وجود دارد که میتوانید از آنها عکاسی کنید و هم به شما ایده و الهام میبخشد که سبک منحصربفرد و مورد علاقهی خود را پیدا کنید.
عکاسی پرتره، سبکی از عکاسی برای ثبت چهره!
عکاسی پرتره شاید پرطرفدارترین ژانر عکاسی باشد. به تصویرکشیدن چهره، شخصیت و عواطف انسانها همیشه سوژه جذابی برای عکاسان بوده است و آنها از روشهای مختلفی برای ثبت سوژهی خود استفاده میکنند. تصاویر پرتره ممکن است کلوزآپی از چهره باشند یا اینکه هم صورت و هم بدن سوژه را به تصویر بکشند، اما اصولا روی چهره و خصوصا چشمهای مدل بسیار تأکید میشود.
نورپردازی، عنصر بسیار مهمی در عکاسی پرتره محسوب میشود و میتوان با استفاده از نورپردازی در صحنه و بازی با نور روی صورت مدل، عواطف و مودهای مختلف را به مخاطب انتقال داد. از متداولترین انواع عکاسی پرتره میتوان عکاسی پرتره خانوادگی، عکسهای پرتره نامزدی و عروسی، عکاسی از کودکان و عکاسی پرتره اداری را نام برد.
عکاسی فشن، سبکی از عکاسی برای دنیای مد!
عکاسی فشن به نمایش گذاشتن لباس و انواع مختلف آیتمهای پوشیدنی به زیباترین و منحصربفردترین حالت ممکن است. عکاسی فشن ژانر بسیار خلاقانه و در عین حال پر رقابتی است و اگر می خواهید در این صنعت از بقیه متمایز شوید، باید حرفی برای گفتن داشته باشید. تصاویر فشن در پلتفرمهای مختلفی از جمله مجلات، تبلیغات رسانهها، بیلبوردها و شبکههای اجتماعی منتشر میشوند.
عکاسان مد، بسته به لباسی که قصد عکس گرفتن از آن را دارند، شاتهای زیادی از زوایای مختلف از مدل خود میگیرند تا مطمئن شوند که بهترین زاویه و پرسپکتیو را برای نمایش سوژه خود انتخاب کردهاند. همچنین عکاسان مد در لوکیشنهای متنوعی فعالیت میکنند، از فشن شو، خیابان و محوطههای باز گرفته تا استودیوهای عکاسی با کاملترین تجهیزات نورپردازی. عکاسی فشن در واقع یک کار گروهی بزرگ است و عکاسان مد با تیم بزرگی از استالیستها، کارگردانهای هنری و مدلها همکاری میکنند.
همچنین ما در مجموعه آموزال کارگاهی آموزشی در این حوزه تهیه کردیم که شما با گذراندن این دوره آموزشی پروژه محور، در سبک عکاسی فشن خیابانی، میتوانید به صورت حرفهای و اصولی در این فیلد عکاسی شروع به فعالیت کنید!
پس حتما به دوره آموزش عکاسی مد و فشن آموزال سر بزنید.
عکاسی معماری، سبکی از عکاسی برای نمایش شکوه و عظمت ساختمان!
در زندگی مدرن امروزی، ما اکثر زمان خود را محصور در فضای ساختمانها سپری میکنیم و برجها، پلها و ساختمانها حضور بسیار پررنگی در زندگی ما دارند. عکاسی معماری قصد ثبت زیبایی، شکوه و قدمت این سازههای غول پیکر را دارد. ساختمانها مملو از فرم، رنگ و شکلهای متنوع هستند که سوژههای بسیار خوبی برای عکاسی هستند. عکاسی معماری را میتوان به دو سبک عکاسی معماری خارجی که به نمای خارجی ساختمانها میپردازد و عکاسی معماری داخلی که قصد ثبت کردن دیزاین و فضای داخلی ساختمان را دارد، تقسیم کرد.
عکاسان معماری معمولا سازهی مورد نظر خود را اسکن می کنند و به دنبال قسمتهای جذاب ساختمان مانند راهرو، پنجره ها، نمای ورودی و … برای عکاسی میگردند. نورپردازی در عکاسی معماری میتواند چالش برانگیز باشد. عکاسان معماری خارجی باید طرز عکاسی تحت شرایط نور طبیعی را بلد باشند و در مقابل عکاسان معماری داخلی باید بدانند چطور از تجهیزات نورپردازی و نوری که در فضا وجود دارد نهایت استفاده را ببرند. بر این اساس اگر به دنبال یادگیری عکاسی معماری هستید و میخواهید در کمترین زمان به اصولی ترین و تکنیکی ترین شکل ممکن این مهارت را یاد بگیرید میتوانید با مراجعه به دوره آموزشی عکاسی معماری آموزال، همین حالا شروع کنید!
عکاسی خیابانی، ثبت زندگی در خیابان به کمک عکاسی!
عکاسی خیابانی به دنبال ثبت زندگی در خیابانها و فضاهای عمومی شهر مانند پارکها و پیادهروهاست. این ژانر عکاسی سالهاست که توسط عکاسان هنری و مستند به صورت جدی پیگیری میشود و عموما اسم آن در تاریخ عکاسی با حلقه فیلمهای سیاه و سفید ۱۳۵ میلیمتری گره خورده است. برای گرفتن یک عکس خیابانی خوب، باید حساسیت بالایی نسبت به شناسایی سوژه، سرعت عمل و کمی هم شانس داشته باشید؛ شاید به همین خاطر است که این ژانر در تاریخ عکاسی بسیار مهم است؛ چرا که نیاز به حضور همیشگی عکاس در خیابانهای شهر برای شکار سوژه و مهارت بالای او در عکاسی دارد.
سینماتوگرافی، نمایش ترکیب بندی در سینما به کمک عکاسی!
سینماتوگرافی، هنر عکاسی و داستانپردازی بصری در فیلمهای سینمایی یا نمایشهای تلویزیونی است. در واقع سینماتوگرافی است که عناصر بصری در صحنه و ترکیببندی آنها یا همان میزانسن ، رنگ و نور صحنه، حرکت دوربین و کادر بندی را تعیین میکند. وظیفه سینماتوگراف یا در واقع همان کارگردان عکاسی این است که استایل و سبک بصری، مود و حال و هوای هر صحنه از فیلم را طوری تنظیم کند که هم با داستان و هم ایده کارگردان اصلی همخوانی داشته باشد. فیلمسازان اصولا بخش عمدهای از بودجهی خود را صرف سینماتوگرافی میکنند تا فیلمشان روی پرده سینما بینقص به نظر برسد.
عکاسی منظره، سبکی از عکاسی برای طبیعت!
همانطور که از اسم آن مشخص است، عکاسی منظره به ثبت مناظر طبیعی گفته میشود. این ژانر عکاسی یکی از محبوب ترین ژانرهای عکاسی در تمام دوران هاست؛ چرا که همهی ما با دیدن مناظر طبیعی و افق آسمان، دریا و درختان به وجد میآییم و می خواهیم که آن را به صورتی ماندگار ثبت کنیم. عکاسی منظره اصولا با لنزهای واید انجام میشود که به عکاسان این امکان را می دهد که فضای بیشتر و جزئیات ریزتری را در تصاویر منظرهی خود ثبت کنند. مفاهیمی مانند پرسپکتیو و عمق میدان در عکاسی منظره نقش مهمی را ایفا می کنند و سبب میشوند که حس عظمت، واقعیت و زیبایی صحنه به درستی به مخاطب انتقال پیدا کند.
عکاسی هوایی، ثبت تصاویر از چشمان آسمان!
شاید اسم این نوع ژانر را کمتر از سایر سبک های عکاسی شنیده باشید، اما با این حال عکاسی هوایی یکی از جالبترین و متفاوتترین ژانرهای عکاسی است. عکاسی هوایی به تصویر کشیدن زمین از پرسکتیو هوایی و از بالا است و اکثر اوقات عکسهای جالب و منحصربفردی با استفاده از این نوع سبک عکاسی خلق میشود. در گذشته عکاسان باید با پرداخت هزینههای هنگفت هواپیما و یا هلکوپتر همراه با خلبان اجاره میکردند تا بتوانند زمین را از این زاویه دید متفاوت ثبت کنند، اما این روزها پهبادهای کوچک و بدون سرنشینی در دسترس هستند که به کمک آنها میتوان تصاویر هوایی را با هزینه و دردسر بسیار کمتری تهیه کرد؛ به همین خاطر احتمالا شاهد حضور بسیار پررنگتر این سبک از عکسها در آینده خواهیم بود.
عکاسی مستند، سبکی از عکاسی جهت روایت داستان!
عکاسی مستند گونهای از عکاسی است که قصد نشان دادن حقایق جامعه و روایت داستان زندگی افراد بر مبنای حقیقت را دارد. در عکاسی مستند هدف عموما جلب توجه مخاطب به یک مسئله اجتماعی، سیاسی و مدنی و تأثیر آن در زندگی افراد است. نورپردازی در عکاسی مستند اکثر مواقع منطبق بر واقعیت است به گونهای که مخاطب، واقعی و جدی بودن مسئله را کاملا حس کند. عکاسی جنگ و عکاسی از رویدادهای مهم تاریخی، علمی و سیاسی نیز در زمره عکاسی مستند محسوب میشوند.
عکاسی خبری (فتوژورنالیسم)
این سبک عکاسی مشابه با عکاسی مستند است با این تفاوت که تمرکز این ژانر روی وقایع زنده و گزارش این اخبار به صورت تصویر در مجلات، رسانهها و شبکههای اجتماعی است در حالی که هدف عکاسی مستند ثبت وقایع برای تاریخ و آیندگان است. عکاسان خبری به طور مستمر و روزانه، وقایعی که در حال رخ دادن است را عکاسی میکنند و به روزنامهها و یا مجلاتی که زیر نظر آنها فعالیت میکنند تحویل میدهند. عکاسی خبری، عموما ثبت وقایع ناگهانی و پیشبینی نشده در رویدادهای خبری از پیش تعیین شده است.
عکاسی سفر، عکاسی از تجربه گردشگری!
هدف عکاسی سفر نمایش زیبایی و حال و هوای یک مقصد مسافرتی است. در واقع عکاسی سفر می تواند ترکیبی از ژانرهایی باشد که پیش از این به آنها اشاره کردیم. یک عکاس مسافرتی شاید قصد عکاسی از سبک زندگی و مردمی که در آن مکان در حال گذراندن اوقات خوبی هستند داشته باشد و یا بخواهد از منظره و جاذبههای طبیعی آن دور و بر عکس بگیرد. در واقع کار یک عکاس سفر این است که با انتقال حس و هوای آن مکان، مخاطبش را به آنجا ببرد بدون اینکه او مجبور شود خانهی خود را ترک کند.
عکاسی حیات وحش
عکاسی حیات وحش یکی از سختترین و در عین حال هیجان انگیزترین ژانرهای عکاسی است. عکاسان حیات وحش ساعتها منتظر میمانند که سوژهی مورد نظرشان را در زمان و مکان مناسب ثبت کنند یا به دنبال موجودات و جاندارانی میگردند که اغلب مردم از آنها دوری میکنند. در عکاسی حیات وحش، همانند عکاسی خیابانی، عکاس باید هم سریع باشد و هم مهارت بالایی در عکاسی و کار با دوربین داشته باشد وگرنه سوژه را از دست می دهد. افزون بر این، یک عکاس حیات وحش باید جسور و عاشق حیوانات باشد و از بودن در طبیعت و نزدیک حیوانات بودن نترسد؛ چرا که گاهی برای گرفتن شات مورد نظر خود باید به برخی از حیوانات بسیار نزدیک شود.
عکاسی محصول، همکاری تجارت و عکاسی!
عکاسی محصول یکی از زیر شاخههای اصلی عکاسی تجاری است و هدف آن نیز بازاریابی و فروش محصول با نمایش آن به بهترین و مطلوبترین حالت ممکن است. عکاسی محصول بسته به نوع محصول گاهی در استودیوهای عکاسی با نورپردازی حرفهای که ویژگیهای شاخص کالا را برجسته میکنند صورت میگیرد و گاهی نیز در محوطههای بیرون، در طبیعت یا خیابان عکاسی میشود اما نکتهای که حائز اهمیت است این است که تصاویر ثبت شده در عکاسی محصول باید با داستان و تمایلات برندی که قصد بازاریابی محصول را دارد همخوانی داشته باشد، برای مثال نحوه بازاریابی، نمایش و فروش یک کالای لوکس مانند جواهرات یا عینک آفتابی با نحوه برندینگ و نمایش یک کالای کاربردی مانند دوربین یا تجهیزات سفر و کوهنوری متفاوت است و عکاسی از هر کدام باید متناسب با نوع این محصولات و برندینگ آنها باشد.
عکاسی غذا،سبکی از عکاسی جهت نمایش غذاها و خوراکیها!
عکاسی غذا یکی از ژانرهای رو به رشد عکاسی است و هدف آن نمایش غذاها و خوراکیها به گونه ای است که همه را گرسنه کند! رستورانها، بلاگرهای غذا، کافهها و هتلها از این ژانر عکاسی برای جذب مشتری استفاده میکنند. رنگها در عکاسی غذا نقش مهمی را ایفا میکنند؛ بنابراین استفاده از نور مناسب، خصوصا نور طبیعی، باعث می شود که غذاها خوشرنگ و در عین حال طبیعی و تازه به نظر برسند.
عکاسی ورزشی، هیجان و عکاسی!
یکی دیگر از ژانرها و سبکهای عکاسی، عکاسی ورزشی است که گسترهی وسیعی را از عکاسی مسابقات المپیک تا عکاسی ماجراجویانه از ورزش های زمستانی در دور افتاده ترین نقاط کره زمین در بر میگیرد. حتی اگر والدینی از فرزند خود در حال فوتبال بازی کردن عکس بگیرند، این عکس نیز در زمره عکس ورزشی قرار میگیرد. این ژانر عکاسی نیز خیلی بی دردسر نیست و به مهارت در اتوفوکوس، زمانبندی مناسب و اغلب سرعت شاتر بسیار بالا نیاز دارد.
عکاسی علمی، اکتشاف و عکاسی!
این عکسها بیشتر جنبه علمی دارند ولی دلیل نمیشود که ژانر ویژهی خود در سبکهای عکاسی را نداشته باشند. عکاسی علمی نیز محدودهی وسیعی از تصاویر علمی از عکاسی از موجودات بسیار بسیار زیر میکروسکوپی گرفته تا عکاسی نجوم و اجرام آسمانی را در بر میگیرد و اکثرا با خبر اکتشاف، اختراع و یا اطلاعات جدید در مورد سوژه عکاسی شده همراه است. گاهی نیز این تصاویر در شبکههای اجتماعی بسیار مشهور میشوند مانند تصاویری که ناسا از مریخ یا منظومهها در سایت و شبکههای اجتماعی خود منتشر میکند.
جمعبندی
به طورکلی، آگاهی از سبکهای مختلف عکاسی به شما کمک میکند که رویکرد و تاریخ عکاسی را بهتر بشناسید و نشان میدهد که به عنوان عکاس مسیرها و راههای بسیاری برای حرفهی شما وجود دارد که میتوانید از بین آنها دست به انتخاب بزنید. در واقع، شما ،بسته به سلیقه هنری و البته مهارتی که در عکاسی دارید، با انبوهی از پتانسیل و فرصتهای مختلف هنری/تجاری مواجهاید که میتوانید از آنها نهایت استفاده را ببرید، اما در هر صورت برای عکاس حرفهای شدن باید تا میتوانید بیاموزید، دست به آزمون و خطا بزنید و خلاق باشید تا بتوانید سبکی منحصربفرد برای خودتان و نه هیچ کس دیگر خلق کنید.